Bilim ve Teknoloji

IMEI Nedir? IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, IMEI konusunda yeni ve önemli bir düzenleme yapmaktadır. Cep telefonu satışında yeni bir dönem başlatılmıştır. Bu satışlarda uygulanan IMEI sisteminin de kapsamı genişletilmiştir. Bu gelişmelerden dolayı IMEI sorgulama son günlerde merak edilen konular arasında yer almaktadır. İşte yeni dönem ve düzenlemeler hakkında tüm bilgiler.

imei sorgulama

IMEI Nedir?

İngilizce olarak açılımı International Mobile Equipment Identity olan IMEI, Uluslararası Mobil Cihaz Kodu‘dur. Her bir cihazın IMEI numarası tek olup, benzersizdir ve 15 haneden oluşmaktadır. Her GSM telefon cihazlarında üretim aşamasındayken cihazlara IMEI numarası yüklemektedir. Fakat günümüzde bir IMEI numarasının bulunandan farklı bir telefona kopyalanarak artık her iki telefonda kullanılmaz hale getirilmesi mümkün olmaktadır. Kısacası mobil cihazlarda bulunan uluslararası elektronik kimlik bilgisini belirten numaraya IMEI ismi verilmektedir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yani kısa adıyla BTK, son aldığı kararlarla IMEI düzenlemesine gitmiştir. Bu yeni düzenlemeyle birlikte artık beyaz eşyalar ve otomobillerde de IMEI kaydı yapılması gerekmektedir. Bu yeni düzenlemenin ardından yurt dışından alınarak getirilen e-SIM’li cihazlar ve SIM kartlı beyaz eşyalara IMEI kaydı yapılması zorunlu hale gelmiştir.

imei sorgulama

Yeni IMEI Düzenlemesi

BTK, Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınması için yapılan yönetmelikte değişikliklere gidilmiştir. Yapılan değişiklikle önceden cep telefonlarında uygulanan IMEI kayıt sistemi artık diğer alanları da kapsamaktadır. Bu şekilde genişletilen değişikliklerle yurt dışından getirilen araçların e-Devlet sistemi üzerinden IMEI numarasıyla kaydı mecburi hâle getirilmiştir.

Ses haberleşmesi olmayan fakat e-SIM özelliğiyle haberleşme sağlayabilen tüm cihazlar ve ev eşyalarınında IMEI kaydı mecburi tutulmuştur. Ses haberleşmesi olmayan cihazlar artık ‘nesnelerin interneti’ teknolojisi kapsamında işleve sahip olduğu ifade edilmektedir. Bu değişikliklerle yurt dışından kaçak otomobil ve cihazların getirilmesinin önüne geçilmek hedeflenmektedir.

imei sorgulama

IMEI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, e-Devlet işbirliğiyle gerçekleştirilen Imei sorgulama sisteminde artık bu sorgulama en basite indirgenmektedir. E-Devlet sistemine mevcut bulunan şifreleri ve T.C numara bilgileriyle giriş yapan tüm vatandaşlar, IMEI bilgilerini https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden görüntüleyebilmektedirler.

IMEI kayıt işlemi yurt dışından dönüşün ardından süresi 120 günü geçmemiş olan bir pasaport ile IMEI kayıt ücretinin ödeyerek gerçekleştirebilmektedir. Bu kayıt işlemleri eğer gerçekleştirilmezse akıllı telefon ve kaydı gerekli görülen cihazlar 120 gün sonra kullanıma kapatılmaktadır. Ayrıca Operatörler, taahhütlü olarak belirledikleri kampanyalarla satışını yaptıkları cep telefonlarında da bu değişiklik geçerlidir. Tüketiciler bu  kampanyalarla satın aldıkları telefonun borcunu ödemedikleri takdirde cihazları kara listeye alınacaktır ve haberleşme hizmeti yasaklanacaktır.

imei sorgulama

IMEI Hakkında videolar

Eda Nurçin

12 Haziran 1997 İzmir doğumlu, Bursa'da büyüyen, İstanbul'da yaşayan, Sinema ve Televizyon mezunu bir editör. Aynı zamanda yeni ve geleneksel medya arasında arafta kalmış bir içerik üreticisi ve yönetmen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu