İlişkide Bencil Olduğunuzu Gösteren 5 Davranış!
Bencillik, ikili ilişkilere yön veren en temel konulardan biridir. Peki bencilik ilişkilerin kaderini nasıl etkiler? Ya da bir ilişkide bencil olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Sizler için araştırdık ve ilişkideki bencillik belirtilerini yazımızda topladık.
Bencillik, yerine göre sizi bazı kötü sonuçlardan koruyarak olumlu etki yapabilir fakat dozu kaçtığında tehlikeli hale gelebilir. Özellikle ikili ilişkilerde bencillik konusunda çok şice bir çizgi vardır. Eğer o sınırı aşarsanız ister arkadaşlık ister aşk ister aile ilişkileri olsun hiç beklemediğiniz sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Şimdi size bencil olduğunuzu gösteren 5 maddeden bahsedeceğiz. Eğer bu maddeleri kendinizle bağdaştırıyorsanız bazı davranış ve alışkanlıklarınızı gözden geçirmenin zamanı gelmiş demektir.
DENGESİZLİĞİNİZİN FARKINDA OLMAYABİLİRSİNİZ
Bir ilişkinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için belli bir dengede olması gerekir. Bu hem sosyal ilişkilerde hem de iş yaşantısında geçerlidir. Eğer bir kişi sürekli almak istiyor ama karşılığında hiçbir şey vermek istemiyorsan bu kişinin bencil olduğunuzu gösterir. Daha da garibi bu özellikleri yüzlerine vurulduğunda şoka uğrarlar.
İş yaşantısında bu durum bilgi vermeden kaçınma, yardım etmeme şeklinde ortaya çıkabilir ve personel morali üzerinde korkunç bir olumsuz etki yaratabilir.
DAİMA FARKI OLANI İSTEMEK!
Sürekli farklı olma dikkat çekme isteği bencilliğin göstergelerinden biridir. Güzel bir örnek vermek gerekirse çocuğunuza isim verirken kimsede olmayan bir ismi seçmek olabilir. Bilindik bir isim yerine az duyulmuş ya da orijinal bir isme yöneliyorsanız bencil olabilirsiniz.
KONUŞMAK İÇİN KONUŞMAK
Sürekli bir şeyler anlatarak bulunduğunuz ortamdaki herkesin sadece sizi dinlemesini istemek bencilliğin en bariz göstergesidir ve bir süre sonra yalnız kalmanıza sebep olur. Sürekli konuşarak başkasına fırsat vermemek aynı zamanda empati yoksunluğunuzu da ortaya koyar. Her şeyin olduğu gibi konuşmanın da yeri ve usulü vardır.
TEPKİ VERMEDEN GEÇİŞTİRME
Bir arkadaşınızın sizin fikrinize ihtiyacı olduğunda, herhangi bir konu hakkında sizden akıl almak istediğinde konu hakkında herhangi bir yorum yapmıyor ya da umursamaz bir şekilde geçiştiriyorsanız bencilsiniz demektir.
Karşınızdakini dinlememek, anlattıklarıyla ilgilenmemek belki de onun için kötü bir sonuç doğuracak. Bu yüzden bencillikten vazgeçmeli dinlemeyi öğrenmelisiniz.
HER ŞEYİ KONTROL ETMEK İSTEME
Bazı insanlar hem iş yaşantısında hem de sosyal yaşantısında kontrol manyağı olabilirler. Mottoları ise eğer doğru yapmak istiyorsan kendin yap düşüncesidir. Bu kişiler genellikle mükemmeliyetçidirler ve herhangi bir işi en iyi kendilerinin bildiği konusunda emindirler.
İlginç olan ise etraflarındaki herkes üzerinde bir hakimiyet ve kontrol mekanizması kurarak onlara yardımcı olduklarını düşünürler. Fakat gerçekte bu davranış karşılarındaki insanların insiyatiflerini öldürür, yaratıcılığını köreltir ve cesaretlerini kırar. Bu derecede bir bencillik oldukça tehlikelidir.
Eğer bu belirtilerden sizinle uyuşan maddeler varsa bu gidişata bir dur demenin ve kendinizi sorgulamanın vakti gelmiş demektir.