İç Sıkıntısı Nedir? Nasıl Geçer?
İç sıkıntısı, hiçbir sebep olmadan keder, üzüntü, endişe, korku, karamsarlık ve hüzün gibi hislerin hissedilmesi durumudur. Bu durumlar kişide sindirim zorluğu, kalp çarpıntısı ve kramp gibi bazı komplikasyonlara sebep olur.
Bireyde herhangi bir olumsuz durum yoksa psikolojik problemlerden sonra iç sıkıntı ya da ani korku ve heyecan durumu olabilir. Bu gibi durumlarda iç rahatsızlığın yanı sıra kalp ve akciğer gibi diğer önemli organların hastalıkları da olabilir. Bu nedenle kesin karar için kesinlikle bazı tetkikler yapılır.
Elektrokardiyografi ve röntgen tetkikleri yapılarak organik bir hastalık olup olmadığı belirlenmeli. Herhangi bir fiziksel sağlık sorunu olmadığı tespit edilirse gerekirse psikolojik destek alınmalıdır. Uzun süre işsizlik ve varoluş korkusu yaşayanların ve daha birçok sorunla boğuşanların sürekli iç ıstırap şikayeti ile yaşadıkları gözlemlenmiştir. Bu nedenle uzmanların desteği bazı psikolojik problemleri yenmenizi ve içinizdeki rahatsızlığa çözüm bulmak için yardımcı olabilir.
İç Sıkıntısının Nedenleri Nelerdir?
- Sınav stresi
- İşsizlik
- Geçim kaygısı
- Çocukluk döneminde yaşanan psikolojik travmalar
- Aile içinde yaşanan manevi problemler
- Aile içinde yaşanan maddi problemler
- İkili insan ilişkilerinde meydana gelen huzursuzluk durumları
- İkili insan ilişkilerinde yaşanan psikolojik şiddet
İç Sıkıntısı Nasıl Geçer?
İç sıkıntınızın geçmesi için bazı adımlar atmanız gerekir. Evde oturarak, kimseyle görüşmeyerek, bu sorunun üstesinden gelemezsiniz. Aşağıya bir kaç tavsiyede bulunduk. Bu tavsiyelerden bir ya da bir kaçını uygulayarak iç sıkıntınızı giderebilirsiniz.
- Yemekle uğraşın
- Yeni kıyafet kombinasyonları deneyin
- Arkadaşlarınızla görüşün
- Fotoğraflarla ilgilenin
- İyilik yapın
- Film izleyin
- Bir derneğe katılın
- Yürüyüş yapın
- Kitap okuyun
- Yazı yazın
- Grup etkinliklerine katılın
İç Sıkıntıları Tedavi Gerektirir Mi?
İç sıkıntı, yaşadığınız durumla uyumlu bariz bir korku nedeni olduğunda, duygunun doğal bir yansıması olarak görülebilir. Ancak bu anlamda bir sebep olmaksızın endişeli ve gergin hissediyorsanız, bu durumu biraz araştırmak gerekir.
Burada şu soru ortaya çıkıyor. Normal bir kaygı hissi var mı? Evet, hastalıksız bir çile çekme durumu var. Ciddi kayıplar yani maddi ya da manevi kayıplarda buna sebep olabilir. Ancak bu dönem işimizi ve gücümüzü engelleyen bir düzeye geldiğinde, sosyal ilişkilerimizi bozduğunda, eskiye göre sinirli olmaya başladığımızda sınırlar aşılır.
Bazı durumlarda sıkıntılarınızı sosyalleşerek atabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda ne yapsanız da gitmez. Bu noktadan sonra profesyonel yardım almaktan başka çareniz yok diyebiliriz. Uzman bir psikologdan yardım alarak sıkıntının kaynağını çözebilir ve normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz.
Son yılların en çok rastlanan psikolojik hastalıklardan birisi de sıkıntı ve stresti. Bu sebeple psikologlarda bu tarz vakalar ile çok fazla karşılaşmaktadır. Pek çok insan psikoloğa gitmekten çekinir. Fakat kesin ve uzun süreli bir iyileşme için bu adımı atmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınızı olumsuz düşünceler altında geçirmek zorunda kalırsınız.