İş & Finans

IBAN Nedir? Hesap Numarası Nedir?

instagram takipçi hilesi

Günlük ödeme işlemlerinde veya herhangi bir fatura ödemesinde bankalar kullanılıyor. Havale, EFT, direkt ödeme talimatıyla işlemler, uygulamalar ile gerçekleştirilirken; para transferi (banka ödemeleri, kredi kartı ödemeleri, kredi ödemeleri ve tanıdık çevreye gönderilen ödemeler) yapılırken, IBAN’a ya da hesap numarası kullanılıyor. IBAN numarası, hesap numarasına oranla daha güvenilirdir ve bankalar tarafından herkes ile paylaşılmaması gerektiği belirtiliyor.

IBAN numarası, kişilerin bankalardaki kullanıcı ismi görevini görür ve her banka için farklı banka kodu ve hesap numaraları vardır. 26 haneli sayılardan oluşan IBAN, ülke numarası ve sayı adedi her bankada aynı oluyor. IBAN numaraları, kullanılan banka kartları üzerinde yazmıyor.

Bu numaraları öğrenmek için müşteri hizmetleri veya internet bankacılığı gibi hizmetlerden yararlanabiliyor. İnternet üzerinde IBAN numarasını öğrenmek için pek çok farklı site resmi olmayan bir şekilde yer alıyor. Buraları kullanarak IBAN öğrenmek tehlikeli olmakla beraber, kullanılmaması özenle belirtilmelidir.

İlginizi çekebilir: Kredi Kartı Limiti Nasıl Düşürülür?

TR ile başlayan IBAN numarasının ardından kontrol rakamı geliyor. Kontrol rakamı ve 5 basamaklı banka kodundan sonra geriye kalan 16 sayı da IBAN’ın içinde yer alan hesap numarasıdır. IBAN numarasını bilenler, bu numaranın son 16 hanesinin hesap numarası olduğunu bildikleri takdirde gerçekleştirilecek işlemleri bu numara ile de kolayca yapabiliyor.

iban nedir

Hesap Numarası Nedir?

Müşteriler, bankalarda hesap oluşturdukları zaman bu hesapları tanımlamak için bir numara oluşturuluyor ve bu oluşturulan numaralara hesap numarası adı veriliyor. Hesap numarası her müşteri için özel ve farklıdır. Müşterilerin, bilgilerine ulaşmaları ya da bankacılık işlemlerini yapmaları için hesap numaralarına ihtiyaçları vardır. Para transferi gerçekleştirileceği zaman bilinmesi gereken numara, bir başkasının hesabına para transferi yapmayı kolaylaştırıyor.

Banka kartının hesap numaraları, bankalara ait olan hesap kartı üzerinde yer alıyor. Fakat bazı bankalar, hesap numaralarını kart üzerinde bulundurmuyorlar. Bunun için numaranın yer almadığı kartların ait olduğu bankanın müşteri hizmetleri aranarak, gereken bilgiyi ulaşılabiliyor. Aynı zamanda bankaların şubelerinden de nüfus cüzdanı ile hesap numarası öğrenebiliyor. Kredi kartlarının hesap numarası bulunmuyor.

Banka kartlarının arka yüzeyinde IBAN numarası bulunuyor. EFT işlemi ile para transferi yapılmasını sağlayan IBAN toplamda 26 haneden oluşuyor. IBAN numarasının TR dahil olmak üzere ilk 10 hanesinin çıkarılması ile geriye kalan 16 hanelik hesap numarasına kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. Aynı şekilde bakıldığı takdirde bunun ilk 4 hanesi şube kodu, sonraki 8 hanesi müşteri numarası ve son 4 hane ise ek hesap numarası oluyor.

EFT ve Havale Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bankalar, artık birçok işlemin kolayca gerçekleştirilmesi için müşterilere telefon ve internet bankacılığı gibi hizmetler sunuyor. EFT ve havaleler de bu uygulamalar sayesinde çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ancak EFT ve havale işlemi gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken belli başlı şeyler bulunuyor. Bunlar şu şekilde listelenebilir:

  • EFT ve havale işlemlerinde, bankaların sitelerinde bulunan banka bilgileri haricinde hiçbir şekilde farklı bilgiler girilmemelidir.
  • Ödeme işlemi yapılacak fatura numarasında karışıklık yaşanmaması ve sistemin ödeme yapıldığını tanıması açısından açıklama kısmına not olarak, fatura ödemesi olduğu belirtilmelidir.
  • Banka ödemeleri yapıldıktan sonra ödemeye dair dekont alınması ve işlem kontrolünün yapılmasına dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu