Kişisel GelişimYaşam

Hygge Felsefesi Nedir? İskandinav Ülkelerin Mutlu Yaşam Felsefesi

Hygge, yılın uzun bir zamanında kış mevsiminin yaşandığı ve güneşli gün sayısının çok az olduğu İskandinav ülkelerinde ortaya çıkmıştır.  İnsanlar kış mevsiminin yarattığı etkiler sonucunda ortaya çıkabilecek kış depresyonunun önüne geçebilmek amacıyla böyle bir kavram oluşturuyorlar. Bu da zamanla bir kavram olmaktan çıkıp yaşam felsefesi haline geliyor ve şu an ismini daha çok Danimarka ile duyduğumuz hygge felsefesi ortaya çıkıyor.

Peki nedir bu hygge’nın kelime anlamı?

Hygge Felsefesi Nedir? İskandinav Ülkelerin Mutlu Yaşam Felsefesi

Hygge’nın  İngilizce ve Türkçede tam olarak bir karşılığı bulunmuyor maalesef. Ama basitçe şu şekilde tanımlayabiliriz: “samimi ortam oluşturma sanatı”, ruhunuzda sıcaklığı hissedebilmek, küçük şeylerden mutlu olabilmek, anın tadını çıkarabilmek, sevdiklerimizle birlikte olmak vb. Yani insanın kendini huzurlu ve mutlu hissettiği her an hygge olarak tanımlanabilir.

Battaniyeniz kucağınızdayken sıcak bir şeyler içmek, yılbaşı ağacı kurup zencefilli kurabiye yapmak, imkanınız varsa şömine veya dışarıda ateş yakmak, ateşin yaydığı sıcaklık ve çıkardığı ses eşliğinde müzik dinlemek, kokulu mum eşliğinde akşam yemeği yemek vb..

Hygge felsefesini kendi hayatımda uygularken yaptığım birkaç aktiviteyi size öneri olarak sunmak istiyorum;

  1. Sevdiğiniz bir yerde sevdiğiniz insanlarla yapılan uzun kahvaltılar
  2. Kış mevsiminde denizi görmeye gitmek: Kış denizinin ihtişamının yaz mevsiminkinden aşağı kalır yanı yok. Hele de deniz kenarında içinde sobası yanan bir balık restoranında balık ekmek yerseniz değmeyin keyfinize.
  3. Kokulu mumlar, hoş bir müzik ve kitap: Mükemmel üçlü…
  4. Zencefilli kurabiye yerken ballı süt içmek
  5. Kahve ve çikolata
  6. Pijama, yün çorap, battaniye ve güzel bir film
  7. Lezzetli bir şeyler pişirmek
  8. Kalın giyindikten sonra yapılan akşam yürüyüşleri
  9. Yol kenarındaki kestaneciden alınan sıcak kestaneler
  10. Kış meyvelerinden yapılan meyve salatası vb..

Tam da kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde siz de hygge felsefesini kendi hayatınıza entegre etmeye ne dersiniz? Merak etmeyin, hiç zor değil. Sizlere, bunu basit birkaç aşama ile yapabileceğinizi söyleyebilirim.

Fark Etmek

Hygge Felsefesi 3 768x442 1

Bizi neyin mutlu ettiğini, hangi anlarda huzurlu olduğumuzu ve keyif aldığımızı, en önemlisi de elimizdeki imkanlarla neler yapabileceğimizi fark etmek. Unutmayın hygge felsefesinin temel amacı küçük şeylerle mutlu olabilmektir. Sevdiğiniz şeyleri düşünürken sizi mutlu edebilecek en küçük şeyi düşünerek işe başlayın

Yazmak

Kendinizle ilgili fark ettiğiniz her şeyi yazın. Aklınıza ne geliyorsa. Ama telefonunuza veya bilgisayara değil bir kağıda. Hatta sırf bunun için yeni bir defter ve kalem alabilirsiniz. Bu tarz küçük değişiklikler sizi istediğiniz şeyleri yapmaya teşvik edecektir.

Seçim Yapmak

Hygge Felsefesi

Yazdığınız şeyler arasından yapabileceklerinizi ve günlük hayatınıza dahil edebileceklerinizi seçin ve ayrı bir sayfaya yazın.

Plan Yapmak

Öyle ayrıntılı bir plandan bahsetmiyorum. Seçtim yaptıklarınız arasından hangisini hangi gün yapmak istiyorsanız genel olarak onu planlayın. Mesela çok vaktinizi alacak bir aktiviteyi boş olduğunuz bir güne veya çok basit olup her gün yapmak isteyeceğiniz bir aktiviteyi de her güne koyabilirsiniz. Bu tamamen sizin yaşam biçiminize ve inisiyatifinize kalmış.

Eyleme Geçmek

Hygge Felsefesi 5 324x405 1

Evet, sevdiğimiz şeyleri belirleyip planımızı da yaptığımıza göre geriye tek bir şey kalıyor: eyleme geçmek. Ne kadar basit ve küçük şeylerle başlarsanız ilerlemeniz o kadar kolay olur. Her zaman en zoru başlamak, o ilk adımı atmaktır.

Eminim hayatınızda bir kez de olsa “yaz mevsimi gelse de keyfimiz yerine gelse” diyen insanları görmüşsünüzdür. Hygge felsefesini hayatınıza entegre ettiğinizde mutlu olmak için yaz mevsimini bekleyen insanlardan biri olmayacaksınız. Ateş yakarak kendi sıcaklığınızı, mum ışığı ile de kendi güneşinizi oluşturabilirsiniz. Savaşın ortasında bile çiçek açabiliyorsa kışın karanlığı bizim için bir engel olamaz.

Hygge Felsefesi 4 768x576 1

İşte şimdi hygge challenge yapmaya ve kendinize meydan okumaya hazırsınız. Herkese İskandinav ülkelerinin mutlu yaşam felsefesi hygge ile mutlu bir kış ve yeni yıl diliyorum. Hadi siz de önerilerinizi bizimle paylaşın. Yorumlarda buluşalım.

Not: Hygge felsefesi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Meık Wıkıng’ın “Hygge” isimli kitabına bakabilirsiniz.

Hygge Felsefesi Nedir? İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu