Sağlıklı Yaşam

Homosistein Nedir? Neden Yükselir? Nasıl Düşürülür?

Homosistein Nedir?

homosistein 11

Homosistein bedeninizde methiyonin aminoasidinden sentezlenmekte olan bir maddedir. Genel itibari ile yumurta, süt ürünleri ve et ürünlerinde oldukça fazla yer alan metiyonin aminoasidini bitkisel kaynaklarda az miktarda içerebilmektedir.

Homosistein Zararlı Mı?

homosistein 10

Homosistein her insanın kanında belli oranda yer alır. Normal homosistein düzeylerinin hiçbir zararı olmamasına karşın, homosisteini etkisizleştiren enzimlerin yeterli düzeyde çalışmaması ve aşırı homosistein üretimi standartından fazla bir birikime neden olabilmektedir.

Bu gibi bir birikim yaşandığı takdirde homosistein damar duvarınızda birtakım hasara neden olabilmektedir. Damar duvarı hasarından dolayı bedeniniz yarayı tedavi edebilmek için damarınıza tamirci ordusu yönlendirmektedir. Bu tamir hücreleri damar duvarının kalınlaşarak yapısının bozulmasına neden olabilecektir.

homosistein 9

Bozulmuş olan yapı çok daha fazla tıkanıklığa neden olabilmektedir. Dolayısıyla damarların hasarlanması, kalp krizi ile birlikte pek çok farklı soruna neden olan damar tıkanıklığı demektir.

Yapılan araştırmalar neticesinde homosistein molekülünün damar duvarınızda hasara yani damar sertleşmesine sebep olmasının yanı sıra, meydana gelen hasarın kötüleşmesine de neden olabileceğini göstermektedir.

Sonuç olarak hem genç hem de yaşlı insanlarda doğru düzeyde olması gereklidir. Eğer ki;

homosistein 8

– Homosistein düzeyi genç bireylerde yüksekse, damarlara zarar vererek erken yaşta kalp damar sorunlarına neden olabilir.

– Homosistein düzeyi yaşlı bireylerde yükseldiği takdirde, var olan damar hasarını daha fazla kötüleştirebilir ve normalde hiç yaşanmayacak bir kalp krizi ya da inmeye neden olabilecektir.

Homosistein Yüksekliği Belirtileri Ve Sonuçları

Homosistein düzeylerinin yükselmesi genellikle belirti vermemektedir. Bu nedenle homosistein yüksekliği çok sinsi ilerleyen bir durumdur.

Genellikle yüksek homosistein düzeylerini hastalanmış kişilerde tesadüf eseri tespit edilmektedir. Bu nedenle dikkat oldukça önemlidir.

Yüksek oranlı homosistein düzeyleri;

homosistein 7

  • Erken bunama, parkinson ve alzheimer gibi nörolojik sorunlara neden olur.
  • Yüksek tansiyon sorununa neden olarak erken yaşta yüksek tansiyon hastası olmaktan organ kaybına, inmeden pek çok farklı sorun ile karşı karşıya kalmanız demektir.
  • Gebeliklere erken doğum ve tekrarlanan düşüklere neden olmaktadır. Eğer ki doğum gerçekleştiği takdirde bebeklerde fiziksel ve mental bozukluk riski de artar.
  • DVT ve Emboli oluşum riskini arttırmaktadır.
  • Özellikle kemik yapısını zayıflatarak yaşlılarda kemik kırıklarına neden olabilir.
  • Yaşlılarda ortaya çıkan duyma bozuklukları dikkat edilmelidir.
  • Görme kayıplarına neden olur.
  • Migren ataklarına neden olabilmektedir.
  • homosistein 1

Homosistein sürekli karşılaştığımız pek çok hastalığa neden olabilmektedir. Ve her nedense rutin olarak tetkik edilememektedir.

Gördüğünüz üzere homosistein aslında sürekli gördüğümüz birçok hastalığa neden olabiliyor ve nedense rutin olarak tetkik edilmiyor. Ayrıca son baktığımda birçok devlet hastanesi homosistein düzeylerini tetkik edemiyor.

Homosistein Neden Yükselir?

homosistein 6

Homosistein yüksekliğinin nedenleri şu şekildedir:

Genetik: Kimi bireyler homosistein molekülünü etkisiz hale getirebilmek için enzimleri kodlayan genlerden mahrum doğmaktadırlar. Söz konusu durum ise homosistin yüksekliğine neden olabilmektedir.

Toplumun büyük bir genelinde olduğunu düşündüğünüz söz konusu enzim eksikliği birçok kişide hastalık boyutuna ulaşamamıştır. Bu nedenle homosistein düzeyleri yüksek kalarak belirti ortaya koymamaktadır.

Homosistein Nasıl Düşürülür?

homosistein 5

Homosistein değerlerinin yüksekliği eğer ki genetik kaynaklı değilse kolay bir şekilde düşürülebilmektedir. Genetik harici yüksekliklerin neredeyse tamamı beslenme ve yaşam tarzı ile ilgilidir.

Homosistein değerlerinizi nasıl düşürebilirsiniz:

Beslenme: Homosistein düzeylerini düşürebilmek için yapılacak olan ilk şey beslenmenizi düzenli bir hale getirmekti. Önce homosistein yapım kaynağı kısıtlanırsa sonrasında yapılan değişiklikler daha etkili olacaktır.

homosistein 4

  • Aşırı kilolu iseniz mutlaka kilo vermeyi deneyin.
  • Metiyonin aminoasitinden varsıl yumurta, süt ve et gibi ürünleri bir dönem kısıtlayın. Söz konusu kısıtlama uzun sürmemelidir. Uzun vadede protein kaynaklarına ihtiyacınız olacağından söz konusu kısıtlamanın süresi uzamamalıdır.
  • Çok fazla kahve tüketiyorsanız ve azaltmışsanız homosistein düzeylerini düşürmeden önemli bir adımdır.
  • Bir süre alkol kullanımına son verin.
  • Karbonhidratları ve işlenmiş besinleri azaltın.

homosistein 3

Yaşam Tarzı: İkinci adım nasıl yaşam tarzınız ile ilgili. Öyle ki yaşam tarzınız direkt olarak homosistein düzeyine etki etmektedir.

Supplement: Yaşam tarzı ve beslenme şeklini değiştirdikten sonra tek ihtiyaç süreci desteklemektir.

Homosistein İle İlgili Videolar

Kaynak
fitekran.com

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu