HIV Virüsü Nedir? HIV Virüsü Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?
HIV virüsü, bağışıklık sistemine zarar veren bir virüstür. Bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Tedavi edilmeyen HIV, T hücreleri adı verilen bir bağışıklık hücresi türü olan CD4 hücrelerini enfekte eder ve öldürür. Zamanla, HIV daha fazla CD4 hücresi öldürdüğü için, vücudun çeşitli enfeksiyon ve kanser türlerine yakalanması daha olasıdır.
HIV, aşağıdakileri içeren vücut sıvıları yoluyla bulaşır;
- Kan
- Meni
- Vajinal ve rektal sıvılar
- Anne sütü
Virüs havaya veya suya ya da geçici temas yoluyla yayılmaz.
HIV yaşam boyu süren bir durumdur ve şu anda bir tedavisi yoktur. Ancak birçok bilim adamı tedavi yolunu bulmaya çalışmaktadır. Bununla birlikte, antiretroviral tedavi adı verilen tedavi de dahil olmak üzere tıbbi bakımla, HIV’i yönetmek ve virüsle yıllarca yaşamak mümkündür.
Tedavi olmadan, HIV’li bir kişinin AIDS denilen ciddi bir durum geliştirmesi muhtemeldir. Bu noktada, bağışıklık sistemi diğer hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşmak için çok zayıf kalır. Tedavi edilmeyen, AIDS ile yaşam süresi yaklaşık 3 yıldır. Antiretroviral tedavi ile HIV iyi kontrol edilebilir. ABD’de 1.1 milyon Amerikalı’nın şu anda HIV ile yaşadığı tahmin ediliyor.
HIV Virüsü Nasıl Bulaşır?
HIV virüsü herkese bulaşabilir. Virüs, aşağıdakileri içeren vücut sıvılarında bulaşır;
- Vajinal veya cinsel ilişki yoluyla, özellikle kadınlarla cinsel ilişki yaşayan erkekler arasında en yaygın bulaşır.
- Enjeksiyon ilacı kullanımı için iğneleri, şırıngaları ve diğer maddeleri diğer insanlarla paylaşmak
- Dövme ekipmanını kullanımlar arasında sterilize etmeden kullanmak
- Hamilelik, doğum veya bir kadından bebeğini doğum sırasında emzirme döneminde
- HIV virüsü taşıyan birinden kan almak
Virüs ayrıca kan nakli veya organ ve doku nakli yoluyla da bulaşabilir. Bununla birlikte, kan, organ ve doku bağışçıları arasında HIV için yapılan sıkı testler bunun Türkiye’de çok nadir olmasını sağlar.
HIV Virüsü’nün Erken Belirtiler
- Ateş
- Titreme
- Şişmiş lenf düğümleri
- Genel ağrılar
- Deri döküntüsü
- Boğaz ağrısı
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Mide rahatsızlıkları
Bu semptomlar grip gibi genel hastalıklara benzer olduğu için, onlarla birlikte olan kişi bir sağlık kuruluşu görmeleri gerektiğini düşünmeyebilir.
HIV Virüsü’nün Genel Belirtileri
İlk aydan sonra, HIV klinik gecikme aşamasına girer. Bu aşama birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Bazı insanlar bu süre zarfında herhangi bir semptom göstermezken, diğerleri minimum veya spesifik olmayan semptomlara sahip olabilir. Spesifik olmayan bir semptom, spesifik bir hastalık veya durumla ilgili olmayan bir semptomdur.
Bu spesifik olmayan semptomlar şunları içerebilir:
- Baş ağrısı ve diğer ağrılar
- Şişmiş lenf düğümleri
- Tekrarlayan ateşler
- Gece terlemeleri
- Yorgunluk
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Kilo kaybı
- Deri döküntüleri
- Tekrarlayan oral veya vajinal mantar enfeksiyonları
- Zatüre
- Zona hastalığı
Erken aşamada olduğu gibi, HIV bu süre zarfında hala belirtisiz olsa bile bulaşıcıdır ve başka bir kişiye bulaşabilir. Bununla birlikte, bir kişi test edilmediği sürece HIV olduğunu bilemez. Birisi bu belirtilere sahipse ve HIV’ye maruz kalabileceğini düşünüyorsa, bir doktora görünmeleri önerilmektedir.
HIV virüsü ile ilgili videolar