Hipofiz Bezi Makroadenomu Nedir?
Hipofiz tümörleri (hipofiz adenomları) insanların yaklaşık beşte birinde görülür ve iyi huylu tümörlerdir. Yani herhangi bir belirti göstermeyecek ve ömür boyu zarar görmeyecektir. Ancak hipofiz bezinin işlevi çok önemli olduğu için tümörlerin büyümesi ve vücudun ihtiyaç duymadığı hormonların salgılanması nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Hipofiz Bezi Makroadenomu hakkındaki bu yazımda detaylı bir şekilde aşağıda ele aldım. Buna ek olarak sizin için bulduğum ilgili videoları da içeriğimin en altına ekledim.
Hipofiz bezi tümörleri, intrakraniyal tümörlerin %15’ini oluşturur ve nadiren maligndir. Tedavi yöntemleri arasında cerrahi, ilaç tedavisi ve radyocerrahi yani gama bıçak tedavisi yer almaktadır. 25-45 yaş arası kadın ve erkeklerde daha sık görülmekle birlikte daha erken ve ileri yaşlarda da görülebilmektedir.
Hipofiz bezi, bir fındık büyüklüğünde beyinde bulunur ve vücuttaki bezlerin kontrolünden sorumludur. Büyümeyi, kalp atış hızını ve üremeyi kontrol eder. Sanki vücuttaki diğer hormon salgılayan bezlere emir veren bir komutan gibidir. Bu hormonlar, vücudumuzun belirli bir düzende çalışmasını sağlamak için organlara talimat verir.
Yılbaşı akşamında sahneye çıkan ve baygınlık geçiren Tuğba Özerk‘in bugün açıkladığı, uzun zamandır bu hastalıkla mücadele ettiğini açıklaması üzerine hastalıkla ilgili detaylarda merak konusu olmuştur.
Hipofiz Bezi Makroadenomu Belirtileri Nelerdir?
Hormonal dengesizlikte kişi, semptomları hissedip gerekli hormon testlerini yaptırdıktan hemen sonra doktora başvurmalı ve sorunun nedenini belirlemelidir.
- Baş ağrısı
- Engellenemeyen zayıflık
- Görme bozukluğu, görme kaybı, kısıtlı göz hareketi, çift görüş, sarkık göz kapakları
- Tümör tarafından salgılanan hormonların neden olduğu değişiklikler
- Hormon salgılamanın işlevine göre bu değişiklikler farklı hastalıklara ve rahatsızlıklara neden olabilir
- Vücut şeklindeki değişiklikler ve bazı işlev bozuklukları
- Kadınlarda meme büyütme, hassasiyet ve süt salgılanması,
- düzensiz adet görme, menopoz, kısırlık
- Erkek disfonksiyonu, kısırlık ve meme büyümesi (jinekomasti)
- Aşırı uzama
- Gövdede kilo alımı ve saç büyümesi
Tümörler çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta görülebilse de hormon aktif tümörler gençlerde daha sık görülür.
Hipofiz Bezi Makroadenomu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hipofiz Bezi Makroadenomu hastalığı genellikle ilaca iyi yanıt verir. Prolaktinoma dışındaki tüm hipofiz tümörlerinin en önemlisi cerrahi tedavidir. Endoskopik cerrahi ile tümör çıkarılır. Ameliyatla çıkarılamayan tümör kalıntılarını tedavi etmek için radyoterapi kullanılabilir. Ayrıca doktor kararına göre tümörü küçültmek ve yok etmek için gama bıçaklı radyocerrahi uygulanabilir.
Gama bıçağı tedavisi açık bir ameliyat değildir. Gama ışınları genellikle tek bir tedavi küründe tedavi sağlamak için kullanılır. Hipofiz tümörü ameliyatı sonrası hipofiz bezinin hormon salgısı yetersiz ise hormon replasman ilaçları verilebilir. Büyüme hormonu salgılayan adenomlar da ilaçlarla tedavi edilir ancak ameliyatla bile çıkarılamayan tümör kalıntılarının salgısını azaltmak için ilaçlar verilir. Gama bıçağı tedavisi de kullanılabilir.