Sağlıklı Yaşam

Hipersomnia (Hypersomnia) Nedir?

Aşırı Uykusuzluk, Hipersomnia Hastalığının Belirtileri

Hipersomnia Nedir? (Hypersomnia) Çevre psikoloğu ve sağlık danışmanı olan Lee Chambers, gündüzleri aşırı uykusuzluk olarak da bilinen hipersomniayı gün boyunca mahmur olma durumu olarak belirtiyor. Yani bu durumda uyku döngün yeterli bir şekilde tamamlansa bile uykusuz hissetmen kaçınılmaz olacaktır. Gün içinde daha fazla uykuya ihtiyaç duymak, sürekli şekerleme yapmak hipersomnianın işareti olabilir.

hipersomnia nedir

Hepimiz zaman zaman enerjimizin düştüğünü ve bu durumdan kaynaklı halsizlik hissini yaşarız. Aslında dikkat etmemiz gereken nokta hipersomnia (Hypersomnia) olup olmadığımızdır. İşte hipersomnianın 5 ayırt edici belirtisi:

Sizde bu durumlardan muzdaripseniz, gün içinde daha fazla uyku ihtiyacı hissediyorsanız bir çeşit hipersomnia olabilirsiniz. Hipersomnianın birincil ve ikincil durumları vardır. Birincil hipersomnia uyuma ve uyanma fonksiyonlarını kontrol eden beyindeki sorunlardan kaynaklanır. Ikincil hipersomnia başka tıbbi rahatsızlıkların olduğu anlamına gelir. Uyku apnesi gibi yetersiz uykudan kaynaklı diğer tıbbi rahatsızlıkların bir sonucudur.

İşte Hipersomnianın (Hypersomnia) ana belirtileri:

1-) Düşük Enerji

hipersomnia dusuk enerji

Bu hastalığın ana semptomu sürekli yorgunluk hissidir. Hissedilen bu yorgunluk sonucu enerjiniz azalacak ve genellikle gün boyunca kestirme yapacaksınız. Rahatsızlığı olan bu kişiler uyanmada da ciddi sıkıntılar yaşarlar. Uyku uzmanı Hope Bastime çok az miktarda bir gün ışığının bile hipersomniaya sebep olabileceğini söylüyor. Biraz temiz hava almanın ise düşük enerjimizi yükseltmek için harika bir yol olacağını da ekliyor.

2-) Agresif olmak

hipersomnia agresif

Aslında hepimiz uykumuz bölündüğünde agresif, kötü hissederiz ama bu genellikle sabah kahvesiyle geçip gider. Agresif olma durumu gün içerisinde devam ederse, hastalık belirtisi olabileceğini unutmayalım. Uzmanlar, uyku düzenini hipersomnia semptomlarını en aza indirmek için etkili bir yol olarak görür. Hatta uyku günlüğü tutmak, yatmadan önce rahat uyuman için yapman ve yapmamam gereken şeyleri saptamak da agresif, sinirli ruh halinden kurtulmana yardımcı yardımcı olabilir.

3-) İştah Kaybı

hipersomnia istahsizlik

İştahsızlık pek çok şeyi yeme isteğini azaltabilir ve bazende ilaç tedavisi sürecinde en sevdiğiniz yiyecekleri bile yeme isteğinizin olmaması anlamına gelmektedir. Ancak, düşük enerjiyle birlikte diğer belirtileri varsa yapman gereken temel şeyleri bile yapacak gücü bulamayacaksındır. Uzmanlar, bu durumda olan kişilerin dengeli bir diet yapmasını öneriyor. Eğer kullanıyorsanız alkol ve uyuşturucu hapları da bırakmanız gerektiğini söylüyor.

4-) Kaygı

hipersomnia kaygi

Eğer uykunuz kaçarsa ya da da bölünürse devamında bir çeşit kaygı, endişe hissetmeniz doğaldır. Sinir bilimciler tarafından yürütülen daha önceki çalışmalarda uykudan mahrum olmak gelecek kaygı seviyenizde artışa sebep oluyormuş. Bu gerçekleştiğinde ise beynin duygusal işlemleriyle ilgili kısımları olan amigdala ve insular karteksi birden parlar. Sonuç ise, kaygı bozukluğu olan kişilerde de görülen beyin aktivitesini taklit eden bir şablondur.

5-) Hatırlamakta zorluk çekme

hipersomnia hatirlamamak

Genellikle daha ileri yaşlarda görülen bir semptomdur. Kalifornia üniversitesi uzmanlarına göre yeterince kaliteli bir uyku almazsak, bu durum sonrasında ciddi bir hafıza kaybına ve hatta beyninizin kötü bir hal almasına sebep olabilir. Uyku eksikliği beynin sinir plastisitesi kısmından kaynaklı beynin bazı kısımlarını aşırı bir şekilde de uyarabilir. Bu uyarma beynin yeni durumlara nasıl etkili adapte olduğudur.

Gündüz aşırı uykululuk hali Hipersomnia nedir? 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu