Evcil Hayvanlar

Hint Bülbülü Hakkında Herşey

Ülkemizde sıkça beslenen kuş türlerinden Hint Bülbülü (zebra ispinoz) muhabbet kuşları gibi evde beslenebilen bir kuş türüdür. Bu kuş muhabbet kuşları gibi konuşmaz ele avuca gelmez 🙂 Bakımı kolaydır, çok fazla su içer ve kafa yormayan bir ötüşü vardır. Odanıza salabilirsiniz, kafesin yerini sürekli değiştirmezseniz çiftiyle döner dolaşır ve acıktıklarında kafese tekrar girerler. Sempatik bir hayvandır. Muhabbet kuşlarına göre oldukça hareketli ve küçüktür.

İşte Hint Bülbülü Hakkında Her Şey

zebra hint bulbulu

1-Hint Bülbülünün (Zebra İspinoz) anavatanı neresidir?

Hint Bülbüllerinin ana vatanı Avustralya dır.

2-Mutasyonları anlatırken yazdığınız kısaltmalar ne anlama geliyor?

Hint Bülbülünün yüzlerce değişik mutasyonu vardır,yıllar içinde profesyonel üreticiler bu kuşların saf turuncu gibi ilginç formlarına ve jumbo gibi iri boylarına ulaşmıştır.

  • G = Grey gri
  • F = Fawn kahverengi
  • BB = Black Breasted siyah göğüs
  • BC = Black Cheek siyah yanak
  • BF = Black Face siyah yüz
  • CFW = Chestnut Flanked White kahverengi yanlı beyaz
  • CFW-F = Chestnut Flanked White; Fawn Series
  • LB = Lightback açıksırt
  • DS = Dominant Silver baskın gümüş
  • DC = Dominant Cream baskın krem
  • FC or GC = Fawn Cheek or Gray Cheek kahve yada gri yanak
  • FF = Florida Fancy (adını floridalı yetiştiricisinden almış)
  • OB = Orange Breasted turuncu göğüs
  • PNG = Penguin penguenP = Pied alacalı
  • RS = Recessive Silver çekinik gümüş
  • W = White beyaz
  • YB = Yellow Bill sarı gagaCR = Crested tepeli

Hint Bülbülü Yavruları İçin Zaman Çizelgesi

  • Kuluçka süresi:14 gün
  • Tüylenme: çıktıktan sonra 21. günde
  • Bağımsız olabilme: 35. ve 42. günler arası
  • İlk tüy değiştirme: 35 günlükken başlar
  • Yetişkin tüylerini alma: 60. günde yetişkin boyuna erişme 90.günde
  • Eşleşecek duruma gelme: dişilerde 6 ay (9 ay süre tercih edilmeli) erkeklerde 3 ay

3-Kuşlarımın yavruları az önce dünyaya geldi, ne yapmam gerekiyor? Yeni doğan yavruların bakımı.

hint bulbulu hakkinda her sey

Bu esnada yapacağınız çok fazla şey yoktur,sadece onlara mama hazırlamalı,böylece yavruları bu mamayla beslemelerini sağlamalısınız. Kafesten taze yem ve su eksik olmamalı.

4-Yuvadan bir bebek düşmüş, ne yapacağım, onu elle besleyebilir miyim?

Bir ispinoz yavrusunu elle beslemeyi tavsiye etmiyoruz,bu hem zaman kaybıdır hem de bebeğin ölümüyle sonuçlanmaktadır. İlk günden bir bebeği elle besleyip büyütmeyi şansı çok ama çok azdır. Onu mutlaka yuvaya geri koymalısınız,her aşamada düşen bebeği ta ki iyice tüylenip tüneyene kadar,yuvasına geri koyunuz.

5-Kuşlarımın yavruları oldu ancak anne baba kavga ediyor, ne yapmalıyım?

İlk olarak kuşları iyice seyretmelisiniz,bazen kuşlar ağız dalaşı gibi bir tür gagalaşma hareketi sergilerler ve bu çoğu zaman geçicidir. Ancak gerçekten ciddi bir kavga varsa,daha fazla agresif olan tarafını bir yada yarım günlüğüne kafesten almanız tavsiye edilir. Çoğu zaman kafese kuş geri konulduğundan ortalık sakinleşmiştir,fakat yine kavga ederlerse agresif olan taraf kafesten alınmalı,yavruların kalan ebeveyn bakmalıdır.

7- Hint Bülbülleri ne yerler?

zebra finches

Hint Bülbülleri tam bir yem israfçısıdırlar,onlara vereceğiniz kanarya,muhabbet kuşu yemleri gibi taneleri mütemadiyen seçecekler ve etrafa dökeceklerdir. Şu karışımı deneyinKırmızı darı,sarı darı,beyaz darı,kanarya yemi ve nijer tohumu. Dalda satılan darılara ise bayılırlar,mineral karışımı olan grit ve kalamar kemiği ve taze içme suyu her zaman kafeste olmalıdır. Bunun yanında yeşil yapraklı sebzeler,çeşitli sebzeler,meyveler denenebilir. Ayrıca kapalı kutularda yem karışımları da satılmaktadır.

8- kuşlarım sürekli üreme peşinde buna nasıl engel olabilirim?

Hint Bülbülleri çok yüksek üreme güdülerine sahip kuşlardır,ilk olarak kafesteki yuvayı,yuva malzemelerini ve yuva yapmaya müsait fazladan yem kabı gibi nesneleri kaldırın. Eğer kuşlar hala bu davranışlara devam ediyorlarsa, bir süre birbirlerinden ayırın.

9-Kuşlarım yuva yapıyor ancak birbirlerinden tüy koparıyorlar,ne yapabilirim?

Zebralar yuvalarını tamamlayınca,yumurtaların yumuşak zeminde olması için,yuva zeminine yumuşak nesneler taşımak isterler,bu yüzden kuş tüyü,selpak gibi nesneler bulmak isterler. Özellikle kafese kuşların döktüğü tüylerden yada herhangi bir kuş tüyü koyduğunuzda dişinin onu nasıl özenle yuvasına taşıdığına şaşıracaksınız.

10-Zebra ispinozu beslemek zor mudur?

Zebra ispinozu,dünyada muhabbet kuşu ve kanaryadan sonra 3. popüler kafes kuşudur,ek ilgi istemeyen,zahmetsiz,dayanıklı,sempatik küçük kuşlardır. Bakımları ise oldukça basittir.

11-üreme için gerekli koşullar nelerdir?

Hint Bülbülleri uygun koşullarda sürekli üremektedirler,ancak çok soğuk havalarda dişinin yumurtlama problemlerine yakalanma riski fazla olduğundan,tercihen gün ışığının fazla ve ısının yüksek olduğu yaz aylarında daha az sorunla karşılaşırsınız.Kuşların en çok tercih ettikleri yuvalar sepet yuvalardır. Girişi dar,içi karanlık ve büyük yuvalara yumurta bıraksalarda yatmazlar ve her çift kanarya sepetinde yavru büyütmeyebilir. Yuvaların ağzının geniş olmasına dikkat ediniz.

12-Kafes ne kadar büyüklükte olmalı?

hint bulbulu

Bir çifti 45 cm yükseklik,38 cm genişlik ve 30 cm derinlikte olan bir kafeste barındırınız.Ufak kafeslere uygun kuşlar değildir,hareket etmek isterler,alan dar ve kalabalık olursa strese girerler,birbirlerini kovalarlar,yolarlar. Hastalık kaçınılmazdır.

13-Yuva malzemesi ne vereyim?

Zebralar mükemmel yuva ustalarıdır.Yumuşak otlar,ince ot sapları(tabi bu otların temiz olmasına dikkat edin),kendir, hindistancevizi lifi,kurumuş çimenler,selpak,tüy gibi malzemeler verin. ASLA ip,iplik,sentetik lifler,yün ipi gibi malzemeler vermeyin.yumurtalar gelince bütün kalan yuva malzemesini yuvadan alın. Ayrıca ıslak mendil türünden malzeme vermeyin çünkü bu mendillerde kimyasallar vardır.

14- Zebra ispinozumu kanarya ve muhabbet kuşumun yanına koyayım mı?

Kesinlikle muhabbet kuşları ile ispinozları beraber barındırmayın,sonuçları üzücü olur. Çok geniş alanlarda ise kanaryalarla sorunsuz barınabilirler.

15-Kuşlarım sürekli kavga ediyor,ne yapacağım?

Hint Bülbülleri heyecanlı ve sinirli kuşlardır,genel olarak bir kafeste iki erkek,yada yavrular ile ebeveynler arasında kavgalar görülür. Sorun çıkaran kuş bir süre ortamdan alınmalı,sakin bir ortamda tutulmalıdır. Daha sonra kuşu tekrar kafesine koyun ve gözlemleyin. Ayrıca genellikle bu kovalamacalar da tüyler koparılmaktadır,ebeveynler özellikle erkek kuş,yavruları yolar,yavrular tünemeye başlayınca yuvalığı çıkartın,kafese bir tutam yuva malzemesi tutturun,eğer hiç bir şey işe yaramıyorsa erkeği bir süre ayırın.

16-Acaba yumurtalar dolu mu?

Bunu yumurtaya ufak bir fener tutarak anlayabilirsiniz,ancak çok ürkek ve daha önce yavrulamamış kuşlarınız varsa bunu denemeyin. Kuluçkanın 3. gününden sonra plastik bir kaşıkla yumurtaları yuvadan alıp ışıkta kontrol edin. Yumurtaları ellemeden önce ellerinizi yıkayın,ve dikkatlice kaşık kullanarak yerine koyun. Boş olanları atın. Dolu olanlarda damarlar oluşur ve embriyonun atan kalbini görebilirsiniz.

17- Çocuğuma ispinoz almak istiyorum,önerir misiniz?

Hayır,Hint Bülbülleri çocuklar için UYGUN ev hayvanı değildir,bir muhabbet kuşu daha uygun düşer,bu canlılar fazla ilgiden,korkutulmaktan ve ele alınmaktan hoşlanmazlar. Bunu çocuğunuza anlatmalısınız,mutlaka bir büyük gözetiminde barındırılmalıdır,yoksa merak eden çocukların kafesi devirmesi,kuşları elleyeyim derken zarar vermesi gibi durumlar çoğunlukla yaşanmaktadır.

18-Yolunan tüyler tekrar çıkacak mı?

Muhtemelen evet,tüyleri yolunmuş kuşu öncelikle ayırın,diyetinde protein ve kalsiyumu arttırın. Ancak sürekli tüylerin yolunan kuşların o bölgelerinde ki dokuları hasar görürse tekrar tüy çıkmayabilir.

19- Hint Bülbülleri ne yerler Yumurtalar neden sürekli boş çıkıyor?

Kuşunuzun erkek ve dişi olduğundan emin misiniz? Kuş düzenli kuluçkaya yattığından emin misiniz?Eğer cevabınız evetse yuvayı 2 aylığına alın ve kuşlarınız dinlendirin. Bazen akraba veya hastalık taşıyan kuşların yumurtaları çıkmadan embriyo ölmektedir. Sürekli akraba eşleşmelerini engelleyin ve kuşları tedavi edin.

20- Dişi kuş ne zaman yumurtlayacak?

Bunu kesin olarak bilmek mümkün değildir,ancak sağlıklı beslenen bir dişi,zamanı gelince elbet yumurta bırakır. Dişiler biraz durgunlaşır,tüylerini kabartır,çok fazla kalamar kemiği tüketir,ve bazen yuvayı düzenler malzeme taşır. Buradan anlayabilirsiniz

21- CİNSİYET AYIRIMI :

Kolaydır.Erkek ve dişi arasında birçok farklılıklar vardır. Erkeklerin gagaları kıpkırmızı olur, dişilerde ise bu renk turuncuya çalar. Bununla beraber erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler vardır.(düz renkli mutasyonlar gibi bazı mutasyon erkeklerde bu tüyler olmayabilir, böyle bir durumda diğer farklılıklar gözlemlenmelidir) Yanaklarda sarı halkalar, göğüs üzerinde siyah lekeler ve zebra deseni gibi çizgiler, kanat altlarında kırmızı çizgiler şeklindedir bu tüyler.

Dişilerde bu gibi izlere rastlayamazsınız. Ayrıca dişiler sadece basit ciklemeler halinde öterken erkeklerin kendilerine özgü gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmaya benzer ötüşleri vardır.Sayfanın başında bir erkek ve dişiyi birlikte görüyorsunuz

Hint Bülbülü Hakkında Her Şey ile ilgili Videolar

15 Yorum

  1. Erkek hint bülbülü hiç susmuyor canı acır gibi sürekli ses çıkartıyor.gece gündüz vik vik ses çıkartıyor neden??

  2. Hint bülbülü hakkında her şey adlı bilgi yazımıza video , yeni resimler ve düzenleme yapılmıştır.

    1. Dişi hint bülbülü tecrübelimi? Bildiğim kadarıyla bakabilir ama acemi ise biraz zorlanabilir.

  3. bişey sormak istiyorum, bir çift ispinozum var kafesi temizlerken dolayısı ile kuşlarımı dışarı alıyorum geri yakalamakta bayağı yorucu oluyor, sorum şu; kolay yakalamak için kanat tüylerini biraz yolsam bir sakınca olurmu sizce teşekkürler.

    1. Terbiyesiz, tüy yolunur mu? Yolmadan önce birde döv istersen. Akşamları temizle ve yakalayacağın sıra ışığı kapat hemen yakalarsın

  4. Arkadaşlar dişi hint bülbülümün gagası turuncuydu ama şuan biraz daha açık renk olmuş ve gaga sağındaki ve solunda tüykeri dökülmüş yada yolmuş bilmiyorum sebebi nedir ne yapmayılım ve erkek dişiye göre genç olduğu için yumurta boş çıkıyor kafes içindeki yuvayı çıkarıyımmı
    Acil yardım lütfen

  5. Kuşunu ayagi kurudu siyahlasti ne almalıyım sebebi ne olabilir lütfen cevap verin kuşunun durumu çok kötü

  6. Dişi kuşum cok cansiz sürekli uyur gibi ve agzindan sanki yem yiyor gibi ses cikiyor ne yapmaliyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu