Sağlıklı Yaşam

İbn-i Sina’nın Reçetesi: Hindiba Otunun Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Hindiba otu toprağın derinliklerine kadar uzanan ve içerisinde sağlığa yararlı pek çok madde bulunan şifalı bir bitkidir. Üstelik kayıtlarda; keşfedilen bitkiler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Uzun yıllar boyunca alternatif tıpta kullanılmış ve halen de doğal tedavi seçenekleri arasında gösterilmeye devam etmektedir.

Genellikle rengi sarıdır, ancak; mavimsi veya açık pembemsi olarak da karşımıza çıkabilir. İbn-i Sina’nın bin derde deva olarak anlattığı ve tavsiye ettiği şifalı bitki hindiba otu, Anadolu’da yol kenarlarında, ekilmemiş arazilerde ve çayırlarda yetişir. Kendi tohumları sayesinde oldukça geniş bir alana yayılan ota ulaşmak da bir hayli kolaydır.

Hindiba otunun faydaları

Peki bu mucizevi şifa kaynağının insan sağlığına ne gibi faydaları vardır ve kullanım alanları nelerdir? İşte biz de bu yazımızda sizlere tüm bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler veriyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Hindiba Otunun Faydaları Nelerdir?

İçerisinde doğal insülin maddesi barındıran bu bitki, diyabet hastalığında kullanılmaktadır. Ayrıca şeker hastalığına karşı yine muhteşem bir koruyucu olarak bilinmektedir. Probiyotik etkisi sayesinde bağırsak florasını koruyarak yararlı bakterilerin fonksiyonunu arttırırken, zararlı bakterileri ise vücuttan uzaklaştırmaktadır.

İbn-i Sina’nın özelikle altını çizdiği ve sıkça vurguladığı konulardan bir tanesi de hindiba otunun karaciğere olan faydalarıdır. Karaciğer enzimlerini dengede tutmaya, karaciğer temizliğine ve karaciğer yağlanmasına karşı doğanın sunduğu eşsiz bir kaynaktır.

Cildimiz; ilerleyen yaş, çevresel etmenler, yanlış beslenme ve uyku alışkanlıkları ya da genetik faktörler nedeniyle zamanla kırışır, yıpranır ve bozulur. Hindibalı su ile cilt yıkandığı takdirde; bunun pek çok cilt problemine iyi geldiği görülmüştür. Safra kesesini temizler, kum ve taş oluşumunu engeller, fonksiyonelliğini destekler.

Vücutta biriken toksinlerin atılmasına destek olur. İdrar ve ter atımını çok daha kolay hale getirerek vücudu arındırmasının yanı sıra, kanı temizleyici etki gösterir. Bu sayede vücut canlılık kazanır ve kişi kendisini çok daha enerjik hisseder.

Midenin asidik dengesinin bozulması nedeniyle oluşan; reflü, mide yanması ve gastrit gibi sorunlara karşı kullanıldığında, şifalı etkisinden yararlanmak mümkündür. Sindirim sisteminin genel sağlığını korur.

Lifli gıdalar tüketmenin hem bağırsaklarımız hem de tüm iç organlarımız için ne kadar önemli olduğunu ve tüm diyet programlarında da lif içerikli besin maddelerine yer verildiğini biliyoruz. Hindiba otu da, doğal lifli yapısı sayesinde beslenme düzeninize destek olur.

Damar tıkanıklığı, kötü kolesterol ve vücuttaki yağlanma oranında artış gibi sorunlarla mücadele ederek kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlar. Kireçlenme nedeniyle eklemlerde oluşan ağrıları dindirmeye yardımcı olmasının yanı sıra, kireçlenme tedavisinde de kullanılır.

saglik

Günlük yaşam koşulları, geçmişten gelen travmalar veya içinde bulunduğumuz süreçler zaman zaman kaygı bozukluğu, anksiyete veya yoğun stres yaşamamıza neden olabilir. Bu da uyku problemlerini beraberinde getirir. Hindiba otundan demlenen çay ile stres seviyenizi düşürebilir, vücudunuzu gevşetebilir ve uykuya kolayca dalabilirsiniz.

Vücutta kontrolsüz hücre çoğalmasıyla başlayan, çağımızın en zor hastalıklarının da başında gelen kansere karşı adeta bir koruyucu kalkan görevi görür.

Diyet programı içerisine girmeye hazırlanıyorsanız ve aniden bastıran açlık krizlerinize dur demekte zorlanıyorsanız, hindiba otu ile demleyeceğiniz çay tam size göre! Çünkü hindiba, içeriğindeki bileşenler sayesinde, uzun süre tok kalmanıza ve açlığınızı bastırmanıza yardım eder. Üstelik aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırarak yağ yakımını destekler.

Vücutta su tutulumu ile baş gösteren ödemden kurtulmak ve kendinizi daha hafif hissetmek için de yine hindiba çayını tüketmeniz önerilmektedir.

hindiba

Hindiba Otu Nasıl Tüketilir?

  1. Yapraklarından salata yapabilir ve yemeklerinize bir tutam hindiba ekleyerek kullanabilirsiniz.
  2. Kök, çiçek ve sap kısımlarını kaynatarak değerlendirebilirsiniz.
  3. Kaynamış suda 5-10 dakika arası demlediğiniz hindiba otunu, süzerek çay haline getirip tüketebilirsiniz.
  4. Köklerini kurutup karışım elde edebilir ve hindiba kahvesi şeklinde içebilirsiniz.

Hindiba Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

  • En faydalı yiyecek ve içeceklerde bile tüketilirken doz aşımı yapılmamasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle uygun doz ve sürelerde kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.
  • Yaban mersini veya huş ağacı gibi bitkilere alerjisi olan kişiler hindiba otunu kullanırken, olası alerjik reaksiyonlara karşı dikkat etmelidir.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların hindiba otunu tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.
  • Kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullananlar da yine, bu bitkiyi tüketmeden önce mutlaka bir hekime danışmalıdır.

Hindiba Otunun Faydaları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu