İş & Finans

Halka Arzda Hisse Dağıtımı Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Halka Arzda Hisse Dağıtımı Nasıl Yapılır? Halka arz, şirketlerin belli bir ücret karşılığında bireysel ya da kurumsal yatırımcılara şirketten pay satmasıdır. Şirketler, büyümek, gelişmek, yatırım yapmak ve küresel rekabet ortamında var olabilmek için sıklıkla yeni sermayeye ihtiyaç duyarlar. Bu noktada borsaya açılmak, şirketlere önemli bir çıkış kapısı sunar.

Sermaye piyasalarından faizsiz, geri ödemesiz ve uygun maliyetli finansman elde etmek, gün geçtikçe daha fazla şirket tarafından tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Böylece banka kredisi veya borçlanmaya başvurmadan finansman sağlayabilirler. Halka arz olan şirketlerin rakiplerinden farklı olarak birçok avantajı da vardır. Bu avantajlar sayesinde hızla büyüyerek rakiplerini geride bırakabilirler. Şirketler, bu nedenlerden dolayı halka arz olmak istemektedirler.

Halka Arzda Hisse Dağıtımı Nasıl Yapılır?

Hangi Şirketler Halka Arz Olabilir? 

Anonim ortaklıklar, şirket türleri arasından halka arz olabilen tek şirket türüdür. İlk defa payları halka arz edilecek olan şirketlerin, ödenmiş ya da çıkarılmış sermayelerinin tamamının ödenmiş olması gerekmektedir. Halka arz işleminin gerçekleştirilmesi için belli şartların yerine getirilmesi gerekir. Şirketin paylarının halka arz edilmesi için, bir aracı kuruluşla aracılık sözleşmesi imzalanması zorunludur.

Bu sözleşmenin tarafları, şirket ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş aracı kuruluşlardır. Payların Borsa İstanbul’un ilgili pazarında işlem görebilmesi için pay halka arzına dair izahnamenin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylanması, payların halka arz edilmesi ve sonrasında Borsa İstanbul yönetimi tarafından payların Borsa kotuna alınması gerekir.

Borsa İstanbul kotuna alınmak, şirketin hisselerinin ilgili pazarda sürekli olarak işlem görebileceğini onaylamaktadır. Halka arz sürecinde takip edilmesi gereken bazı adımlar vardır. Bu adımlar; çalışma grubunun oluşturulması, finansal tabloların hazırlanması, Bağımsız Denetim Şirketi seçimi, halka arz kararının Genel Kurul tarafından alınması, Esas Sözleşme Değişikliği yapılması, halka arz fiyatının belirlenmesi ve Borsa İstanbul tarafından istenen belgelerin hazırlanmasıdır.

halka arz nedir 4

Tüm bu süreçler, herhangi bir gecikme olmadığı takdirde 6-8 hafta içinde tamamlanır. Ardından, hisselerin borsada işlem görmesi mümkün olur. Şirketler, tüm bu şartları yerine getirdiği zaman halka arzını gerçekleştirebilirler.

Halka Arz Süreci Nasıl İşler?

Halka arz süreci detaylı bir süreçtir. Fakat genel itibari ile aşağıdaki şekilde ilerler;

  • Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu müracaat
  • Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu uzmanlarınca şirketin incelemesi
  • Halka arz izahnamesinin onaylanması
  • Halka arz ve talep toplama
  • Borsa’da işlem görmeye başlaması

Halka Arzda Hisse Dağıtımı Nasıl Yapılır?

halka arz nedir 2

Halka arzda iki dağıtım türü vardır. Bunlar eşit dağıtım ve oransal dağıtımdır.

Eşit Dağıtım: Bu dağıtım türünde hisse senedine talep toplama döneminde talep eden kişi sayısına göre hisse senedi verilir. Küçük yatırımcılar için daha uygundur. Örnek vermek gerekirse A şirketi 30 Milyon hisse ile halka arzı için talep toplamaya başladı. Süre içerisinde de 2 Milyon kişi  bu hisse senedini alabilmek için talepte bulundu. 30 Milyon / 2 Milyon yani kişi başına toplamda 15 lot hisse senedi düşer. Buna eşit dağıtım denir. Eğer siz 20 lot almak için para yatırdıysanız kalan 5 lotluk hissenin ücreti size geri gönderilir.

Oransal Dağıtım: Oransal dağıtım ise yatırdığınız paraya bağlıdır. Genellikle büyük yatırımcılar için uygundur. Yani ne kadar fazla para yatırırsan o kadar fazla hisse senedi yani lot alırsınız. Hisse senedinin fiyatı 10 TL ise siz 1000 TL yatırdıysanız 100 lot hisse alırsınız.

Halka Arz İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu