Yaşam

Halı Saha Nasıl Yapılır?

Halı Saha Nasıl Yapılır?

hali saha 5

Halı sahalar birçok farklı amaçlara uygun olarak inşa edilmektedirler. Halı Saha yapılacak olan yer iyi belirlenmelidir, kullanılacak olan bölgenin genişliği ölçülmelidir. Topograf veya harita mühendisi, sahanın yapılacağı bölgeyi belirlemektedir.

Bunun ardından ilk önce aha aplikasyonu yapılmaktadır. Harita mühendisi eli ile yapılan saha aplikasyonu çok sağlıklı bir biçimde konumlandırılmalıdır. Çevre hatıl duvarlarının konumu birbirine dik biçimde ise bölge halı saha yapımına uygun anlamına gelmektir.

hali saha 6

Sonrasında kazı işlemleri başlar. Bu bağlamda iş makineleri yardımı ile zemin düzeltildiği sırada belirlenen kotlar dikkatlice belirlenir. Belirlenen sınırlara gelebilmesi için kazı düzeyi aplikasyon sırasında yapılmaktadır.

Sahanın iç kısmı için drenaj kanalları iş makinelerinin yardımı ile kazılmaktadır. Bu sayede sahanın temelleri de atılmış olur.

Halı Saha Yapımı Teknik Bilgileri

hali saha 3

Halı sahanın yapılacağı arsa bölgesinde ve çevresine aplikasyon esnasında ayarlanmış olan köşe kazıkları ve kotları dikkate alarak beton duvarın imalatına başlanır. Bu sayede sahanın çevresine örülecek duvarların kazıkları dikilir. Bu duvar halı sahayı boş kalan diğer alandan ayrılmasına neden olmaktadır. Bir sonraki bölüm ise drenajdır. Kazı esnasında drenaj kanalları halı sahaya yerleştirilmektedir. Drenaj boruları delikli olmakla birlikte yağmurlu hava koşullarında suyun halı sahanın içinde birikmemesi sağlanmaktadır.

Sahanın ve drenaj kanallarının üzerine yaklaşık olarak 15 cm iri taş dolgu dökülmektedir. Sonrasında da ince kırma dolgu ile destek yapılmaktadır.

hali saha 4

Sonrasında sahanın yüzeyinde pürüzsüz bir ortam yaratmak için başarılı bir üst katman dolgusu yapılmaktadır.Bu işlemin adına mastarlama denmektedir. Mastarlanmadan sonra sahanın yüzeyine zarar vermeden arasına ortalama olarak 1 ton ağırlığında silindir biçiminde saha yüzeyi yerleştirilir. Saha zemini bu işlemlerin ardından tamamlanacaktır.

hali saha 9

Saha tel çit yardımı ile diğer bölgelerden ayrılır. Bu sırada kullanılacak malzemeler ise çelik hasır veya PVC kaplı tel örgüdür.

Sıra saha aydınlatma sistemlerinin kurulmasına gelir. Suni çim ile kaplanan sahanın üst kısmına ağ konulmak istenirse söz konusu ağlar ile birlikte kale arkası ağlar da tamamlanır.

Halı Saha Yapım Maliyetleri

hali saha 1

Halı saha yapımı için birçok farklı malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Halı sahalar farklı biçimlerde yapıldığından ötürü kullanılmakta olan malzemelerde de farklılıklar göstermektedir. Bu sayede maliyetlerde yapılacak sahaya göre değişkenlik göstermektedir. Küçük halı sahalar, yanları tel örgü ile kaplanan halı sahalar, tavanı file halı sahalar ve açık halı sahalar gibi çim halı sahalar da büyük boyutlarda da yapılabilmektedir.

hali saha 2

Bir halı sahanın inşası bir ay ile bir buçuk ay arasında tamamlanabilmektedir. Suni çim olarak bilinen sentetik çim halılarda hala saha yapımında kullanılan ve maliyetleri doğrudan etkileyen malzemelerden yalnızca birisidir. Suni çimler birçok farklı modelde, fiyatta ve boyda satışa sunulabilmektedir.

Halı Saha Yapımı İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=T_-zWQ9uGFA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu