Hafıza Sildirme Tekniği “TMS” Nedir?
TMS sistemi son zamanlarda oldukça gündemdedir. Ünlülerin hafıza sildirme işlemlerinin sıkça dillendirmesi insanlar arasında “Hafıza Sildirme Nedir?” sorusunu akıllara getiriyor. Sizler için hafıza sildirme yöntemleri arasında başı çeken TMS yöntemini araştırdık.
TMS, Transcranial magnetic stimulation yani Manyetik Uyarım Tedavisi demektir. Beyne bir “bobin” üzerinden manyetik darbeler uygulayan bir nöromodülatör tekniktir. Proseste manyetik alan üreticisi olarak hareket eden bobine elektrik akımı iletilir. Üretilen manyetik alan beyinde bir elektrik akımı yaratır.
Farklı manyetik alan desenlerini ortaya çıkarmak için farklı bobin tipleri kullanılır ve daha fazla odak noktası kullanmak, daha derin kortikal katmanları uyarmak için daha derin bir manyetik alan ortaya çıkarabilir. Stimülasyon tipik olarak proksim nöronlardaki aksiyon potansiyellerini tetiklemek için yeterli bir yoğunlukta uygulanır.
Örneğin, motor korteks üzerindeki TMS, parmak bükülmesine neden olabilir. Bir satırda birkaç TMS atımı uygulamak, tekrarlayan TMS veya “rTMS” olarak adlandırılır. Atımların zamanlaması, beynin yanıt olarak nasıl değişeceğini belirleyebilir. rTMS bazen bir beyin bölgesinin nasıl çalıştığını bozabilir ve “fonksiyonel lezyon” olarak adlandırılabilir. Bu seçici girişim, beyin bölgesinin göreceli uyarılabilirliğini modüle etmeyi amaçlayan tedavilerde güvenirlik verir.
Ek olarak, diğer nörogörüntüleme teknikleriyle birleştiğinde, TMS mekansal ve zamansal hassasiyetle davranışa bağlı devreleri haritalamak için kullanılabilir. rTMS beyin fonksiyonunda kalıcı değişikliklere neden olabilir, bu yüzden tedavi için kullanılır. Uzun vadeli güçlenme (LTP) ve uzun süreli depresyon (LTD), rTMS’nin arkasındaki karışık hücresel mekanizmalardır. Şu anda TMS’nin araştırıldığı bazı alanlar şunlardır: inme rehabilitasyonu, parkinson, depresyon, migren, ağrı yönetimi ve işitsel halüsinasyon.
TMS Neye Benziyor? Yan Etkileri Nelerdir?
Tekrarlayan TMS, depresyon için kullanılan noninvaziv bir beyin stimülasyon şeklidir. Vagus sinir stimülasyonunun veya derin beyin stimülasyonunun aksine, rTMS, elektrotların ameliyat edilmesini veya implantasyonunu gerektirmez. Elektrokonvülsif tedavinin (ECT) aksine, rTMS nöbetlere neden olmaz veya anestezi ile sedasyon gerektirmez.
Manyetik Uyarım Tedavisi stimülasyonunun sık görülen yan etkileri, kafa derisindeki rahatsızlık ile ilgilidir. Bu rahatsızlık TMS seansından sonra ortadan kalkar. Nadiren, biri uyarılırken bayılabilir veya nöbet geçirebilir.
Yaygın Yan Etkiler
Her işlemin yan etkisi olabileceği gibi hafıza sildirme işlemininde bazı yan etkileri vardır. Yan etkiler, bireysel bir seanstan kısa bir süre sonra hafif ve orta şiddette iyileşir ve ek seanslarda zamanla azalır. Uzmanlara göre, yan etkiler şunları içerebilir:
- Baş ağrısı
- Stimülasyon bölgesinde kafa derisi rahatsızlığı
- Karıncalanma, spazmlar veya yüz kaslarının seğirmesi
- Baş dönmesi
Doktorunuz semptomları azaltmak için stimülasyon seviyesini ayarlayabilir veya işlemden önce reçetesiz bir ağrı kesici ilaç almanızı önerebilir.
Yaygın Olmayan Yan Etkileri
Ciddi yan etkiler nadirdir. Uzmanlara göre, nadir görülen yan etkiler arasında şunlar olabilir:
- Nöbetler
- Cinnet (Özellikle bipolar bozukluğu olan kişilerde)
- Tedavi sırasında yetersiz kulak koruması varsa, işitme kaybı
rTMS’nin uzun vadeli yan etkileri olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.