Mental Sağlık

Güven Korkusu (Pistantrofobi) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

instagram takipçi hilesi

Güven Korkusu (Pistantrofobi) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Güven korkusu, yaygın bir ruh sağlığı sorunudur. Tıp alanında “Pistantrofobi” olarak bilinir. Kişi bir hata yaptığında veya bir şeyde başarısız olduğunda benlik saygısını kaybetme korkusunu ifade eder. Çoğu insan hayatlarının bir noktasında güven korkusu yaşar. Ancak, durumu olanlar bunun üstesinden gelmekte daha zorlanırlar. Güven korkusunun belirtilerini ve altında yatan nedenleri anlamak, bunun üstesinden gelmek için gerekli adımları atmanıza yardımcı olabilir.

Güven Korkusu (Pistantrofobi) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Güven korkusunun genellikle kendi kendini baltalayan bir tutum olduğu düşünülür. Bu zihniyete sahip insanlar kendilerini başarıdan kaçarken bulurlar ve özgüven onları mutluluktan uzaklaştırır. Ek olarak, güven korkusu olan insanlar kendi çabalarını sabote etme eğilimindedir. Bu genellikle, güveni kaybetme korkusunu daha da besleyen başarısızlıkla sonuçlanır. Güven korkusu olan insanlar, iyileşmek için olumsuz inanç ve düşünceleriyle yüzleşmelidir.

Güven Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Güven korkusu belirtileri, diğer fobilerle benzer şekilde semptomlar göstermektedir. Güven korkusu belirtileri genel olarak şu şekildedir;

  • Sosyal ilişkilerde çok fazla panik ve korku hissi yaşama
  • Olası ilişkilere karşı uzak durma
  • İkili ya da grup diyaloglarından korunmak ve geri durmak
  • Başka kişilerin romantik ilişkilerine karşı anlayış göstermeme
  • İçerisinde yer alacakları her türlü romantik ilişki konuşmasından kaçınmak ve uzaklaşma çabası
  • Güvensizlik hissini arttıran tüm durumlardan uzaklaşmak
  • Nefes darlığı
  • Hızlı kalp atışı
  • Titreme
  • Nefes darlığı

Güven Korkusunun Nedenleri Nelerdir?

guven korkusu nedir 2

Kişisel güven fobisi, geçmişle ilgili travmatik olaylardan sonra ortaya çıkar. Çocukluk veya ergenlik dönemindeki kötü deneyimler, kişinin kendisini ömür boyu yanında kalan bir gölge gibi hissetmesine neden olabilir.

Bir aile ilişkisindeki travma veya ikili bir ilişkideki kötü sonuç, güven fobisinin temel nedeni olabilir. Çoğu zaman, geçmişteki kötü ilişki deneyimleri, gelecekteki ilişkilerde güven kaybına yol açar.

Terapide incelendiğinde kişisel güvensizlik korkuları, aslında kendinizi yeterli ve yeterince iyi görmemenizden kaynaklanabilir. Bir fobi teşhisi konulduktan sonra, altta yatan nedenin belirlenmesi ile fobinin tedavisine devam edilebilir.

Güven Korkusunun Tedavisi

guven korkusu nedir 4

Güven korkusu, kaygı sorunlarından biri olduğu için uygun tedavi ile azaltılabilir. Pistantrofobi gibi pek çok fobinin tedavisi dışarından gözüktüğü kadar basit değildir. Kendinizi düşünmek istemediğiniz anlarda korkularınız ile yüzleşmek tedavinin ana amacıdır. Bu durumları kabullenerek hayatınızın diğer anlarında daha sağlıklı ortamlara adım atabilirsiniz.

Güven korkularını tedavi eden bir psikoterapi seansında, psikoloğunuz korkularınızla yüzleşmenizi sağlayabilir. Yavaş yavaş korkularınızla yüzleşmeye ve korkularınıza hoşgörü göstermeye başladığınızda korkularınızı yenmeye başlıyorsunuz demektir.

guven korkusu nedir

Terk etme, ilişkinizdeki bozulma ve terk edilme korkunuz hakkında bir konuşma başlatarak sizinle tartışılabilir. Konuşmanızın ardından, ne düşündüğünüzü, ne düşündüğünüzü ve neler yaşadığınızı ayrıntılı olarak anlatmanız istenebilir. Bu durumda olduğunuzu düşünün ve kurtulduğunuz durumun size zarar vermeyeceğini görebilecek ve hayatınıza devam edebileceksiniz.

Psikoterapi seansları, gün be gün korkularınızın üstesinden gelmenize yardımcı olacak bu ve diğer birçok örnekle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Obsesif kompulsif bozukluk düzeyine ulaşmadan önce nihayet güven kazanabilir ve daha iyi hissedebilirsiniz.

Güven Korkusu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu