Güneş Lekeleri İçin Tedavi Zamanı
Yaz boyunca güneş, rüzgar ve denizin etkisi ile ciltte oluşan ve çoğalan lekelerin daha da derinleşmemesi ve kalıcı hale gelmemesi için erkenden önlem almak gerekir. Havaların serinlemesi ve güneşli günlerin geride kalmaya başlamasıyla beraber lekeler için tedavi mevsimi de başladı. Güneş Lekeleri İçin Tedavi Zamanı gelmedi mi? İşte detaylar…
Özellikle kadınlarda görülen cilt lekelerinin nedeni olan melanin fazlalığı, derinin üst tabakasında veya daha alt katmanlarında oluşabilir. Yüzün orta bölgeleri, yanak ve boyun bölgelerinde yoğun olarak oluşan bu lekelerin genel sebepleri; genetik faktörler, yaş, cinsiyet, hormonlar, hamilelik, kullanılan ilaçlar, uygun olmayan kozmetik malzeme kullanımı ve güneş ışınlarıdır.
Ancak bu lekeler en fazla güneş ışınlarının yoğun olduğu dönemlerde ortaya çıkmakta ve cilt lekeleri denince akla ilk olarak melasma (kloasma) yani güneş lekeri gelmektedir. Buna neden olan ise fazla melanin birikmesidir. Melanin, deriye rengini veren madde olup melanosit denen derideki bazı hücrelerce sentezlenir ve UV ışınlarına karşı organizmanın verdiği bir yanıttır. Melanin miktarındaki artış ile de cildimizde birtakım renk değişiklikleri ortaya çıkmaktadır.
Melasma; özellikle alın bölgesinde dudaklarda ve yanaklarda oluşur. 40’lı yaşlardan sonra ise en fazla karşılaşılan cilt lekesi sorunu lentigodur. Açık tenli kişilerde; sırt ksımında, göğsün üst tarafında, elin üst kısmında, omuzlarda meydana gelir. Çilden daha büyük olup her daim vücutta kalırlar. Halk arasında çil denen efelid ise özellikle burun kenarlarında, yanaklarda ve sık güneş gören yüzeylerde oluşur. Çiller lentigodan farklı olarak güneşe çıkılmadığı takdirde zamanla solup yok olabilirler.
Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling tedavilerinde amaç, ciltte oluşan renk farklılıklarını yok ederek cilde parlaklık ve pürüzsüz bir görünüm sağlamaktır. Tedavi bir ya da dört hafta aralıklarla yaklaşık 5 seans sürmektedir. Glonik asit, kojik asit, TCA (triklor asetik asit) gibi kimyasal solüsyonlarla cildin üst tabakası soyulup lekelerin rengi açılır ve tene parlak ve sağlıklı bir görüntü kazandırılır. Peeling yöntemi, lekelerin tam olarak geçmesini sağlayan bir uygulama değildir ancak sonradan yapılabilecek olan cilt tedavileri için cildi hazırlar.
Sonbahar ve kışın yapılabilen bu yöntemden sonra güneş koruyucu krem kullanmak oldukça önemlidir. Peeling tedavisinde açık tenli kişilerde daha iyi sonuç alınırken koyu tenli kişilerde uygulamanın daha hassas yapılması gerekmektedir. Çoğu durumlarda koyu tenli kişilerde müdahale edilen bölgede daha koyu lekelerin oluşması söz konusu olabilmektedir.
Lazer ve Işık Yöntemi
Melanin birikiminin daha alt katmanlara indiği durumlarda lazer tedavisine başvurmak gerekir. Lazer yöntemleri, leke tedavisinin son noktasıdır. Q-SWITCH Nd-YAG lazer, günümüz teknolojisinde cilde herhangi bir zarar vermeden leke açmada ve tedavide kullanılan en etkili yöntemdir. Herhangi bir ağrı oluşturmayan tedaviden sonra ciltte kabuklanma oluşmaz. Bir veya iki seansta gerçekleşen yöntem özellikle lentigo lekelerinde kullanılmaktadır.
Er-Glas lazer teknolojisi ise tüm deri tiplerindeki melasmanın giderilmesi için kullanılır. Güneş, sadece leke oluşumuna sebep olmakla kalmayıp cildin elastikiyetine de zarar vermektedir. Bu amaçla cilt sıkılaştırıcı iğneli radyo frekans uygulamaları da yapılmaktadır. Derinin 3,5 mm altına girerek bağ dokusunu yenileyen bu yöntemlerden biri de IPL olarak bilinen Yoğun Atımlı Işık teknolojisidir.
Güneş koruyucu kremler ve jeller sadece yazın veya güneşin yüzünü gösterdiği dönemlerde kullanılan kozmetikler değildir. Kışın da varlığını sürdüren güneşe karşı güneş koruyucularını kullanmak gerekir. Ancak güneş ışınlarının etkisi daha hafif olacağından 30 faktörlü bir krem yeterli olacaktır. Koruyucu krem seçerken hem UVA hem de UVB özellikli olmasına dikkat etmek gerekir, aksi takdirde koruma yetersiz kalacaktır.
Güneş lekesi tedavileri lekenin büyüklüğüne bağlı olarak planlanıp uygulama aşamasına geçilmelidir. Hafif lekelerde genellikle peeling yöntemi ile soyma işlemi yapılarak sonuç alınabilirler daha büyük ve derin lekelerde bu işleri lazer yöntemi ile yapılmaktadır.
Tedavilerde Hangi Yöntemler Kullanılmalıdır?
Leke oluşumunda pek çok faktör içerisinde en tetikleyici olanı güneş! Yaz boyunca denizin, rüzgarın ve güneşin zararlı etkilerine maruz kalan insanların ciltleri nemini kaybedip matlaşıyor ve cansızlaşıyor. Bütün bunların sonucunda cilt lekeleri oluşuyor. Yaz aylarında leke tedavisi yapılamadığından da sonbahar ve sonrasını beklemek gerekiyor.
Yaz mevsimi tatil mevsimi olmasının yanında yoğun güneş ışınları sebebiyle yapılacak olan tedavinin askıda kalmasına ya da tam sonuç alınamamasına neden olur. Leke tedavisi uzun ve özenli bir süre gerektirir. Güneş tedavilerinde yüzeysel uygulamalar sık kullanılmakta beraber bazı durumlarda cildin alt katmanına dek nüfuz eden uygulamaların tercih edilmesinde fayda var.
Güneş lekesi tedavileri lekenin büyüklüğüne bağlı olarak planlanıp uygulama aşamasına geçilmelidir. Hafif leke genellikle peeling yöntemleri ile soyma işlemi yapılarak sonuç alınabilirken daha büyük ve derin lekelerde bu işlem lazer yöntemi ile yapılmaktadır.