Güçlü İletişim İçin 4 Psikolojik Tüyo
Güçlü iletişim, iş hayatımızda, özel hayatımızda, sosyal ilişkilerimizde ve hayatın her aşamasında büyük önem taşır. Karşımızdakine kendimizi doğru ifade edebilmek, öz güvenimizi yükseltmek, sağlıklı ve şeffaf ilişkiler kurabilmek ve saygınlığımızı sağlayabilmek için buna ihtiyaç duyarız.
Öyle ki; bu bizim karakterimizi de olumlu yönde şekillendiren ve zamanla vizyonumuzu genişleten bir kavram haline gelir. Böylece mental açıdan daha az yorgun hissedip, daha sağlam temelli ilişkiler kurabiliriz. Toplum içinde kendimize edindiğimiz yer ve medeni cesaretimiz de bu sayede gelişir.
Öte yandan kriz yönetiminde de; daha doğru hamleler yaparak, kaos ortamı oluşmaksızın problem çözme yeteneğimizi arttırır. Güçlü iletişim; aynı zamanda yaşamın içindeki alma-verme dengesinde çok daha adaletli ve dengede ilerlememize de büyük katkılar sağlar. Analiz yaparken ve yeni sosyal ortamlarda yer alırken de, adeta elimizde önemli bir güç kaynağı gibi bulunur. Beşeri ilişkilerimizi doğru yönde üst seviyelere taşıyarak, tüm statülerimizde başarılı olabilme potansiyelimizi yükseltir.
Empati kurmak, hoşgörülü tutum sergilemek, iyi bir dinleyici olmak, çok uzun cümleler kurmamak, doğru üslup kullanmak, yargılamadan ve değersizleştirmeden iletişim kurmak gibi pek çok faktör, bu yolculukta bize rehberlik edebilir. Bunları kimi zaman kişisel gelişim kitaplarından okuruz, kimi zaman da yaşam koçlarından dinleriz. Ancak gündelik yaşamda bazı anlar olur ki; çok daha keskin, net ve çarpıcı yöntemlere ihtiyaç duyarız. Bunu bazen bir iş toplantısı, bazen özel bir ilk buluşma, bazen de yapılacak önemli bir konuşma için isteriz. Öyleyse yazımızı okumaya devam ediniz…
Güçlü İletişim İçin Bazı Önemli Tüyolar
Biri sana kızıp sesini yükseltiyorsa uzun bir süre tepkisiz kal. Böyle davrandığında karşındaki kişi, bir süre sonra otokontrolsüz davrandığını düşünerek, suçluluk duygusuna kapılacak ve telafi için seninle daha düzgün bir biçimde iletişim kurmaya çabalayacaktır. Ayrıca bu durum tartışmanın büyümesini, amacından sapmasını ve kaos ortamı oluşmasını engelleyecek, üstelik senin de karakterine güç katacaktır.
Bir konu hakkında konuştuktan veya bir şeyler anlattıktan sonra sessiz olarak bekle. Karşındaki kişi mutlaka ilgisini çeken kısımla ilgili bir yorumda bulunacaktır. Böylece hem ona düşünme ve mevzuyu tahlil etme fırsatı verebilir, hem de onu daha doğru bir biçimde analiz ederek tanıyabilirsin. Sağlıklı, şeffaf ve güçlü iletişim şekli için önemli bir hamle yapmış olabilirsin.
İnsanlarla konuşurken ayaklarının yönüne bakmayı ihmal etme. Eğer karşındaki kişinin gövdesi sana dönük, fakat ayakları dışa doğruysa, o kişi ruhen seninle bulunduğu anın içinde değil demektir. Çünkü ayak; bilinç alında da ”gitmeyi” temsil eder. Böyle durumlarda konuşmayı sürdürmek yerine, karşındakine müsaitlik durumu ile ilgili sorular sorarak ona alan tanı ! Bu davranışın hem istenmeyen bir görüşmeyi uzatmayı engeller, hem de sana kaliteli bir duruş katar.
Karşındakine ismiyle hitap etmeyi unutma. Tüm iletişim şekillerinde, bu tutum, kişiye kendini değerli ve önemli hissettirir. Bu da odaklanmayı ve dikkati toparlamayı arttırmasının yanı sıra, sosyal anlamda da kişiler arasındaki bağı kuvvetlendirir.