Sağlıklı Yaşam

Grip Nedir, Belirtileri ve Nasıl Tedavi Edilir?

Mevsim geçişlerinde sık sık grip vakaları ortaya çıkar. Grip ile nasıl başa çıkılır ve doğal yollarla nasıl geçer?

Kış aylarının yaklaşmasıyla, en çok merak edilenlerden biri de gripten nasıl korunmamız gerektiğidir. Herkes grip belirtilerinin doğal yollardan geçmesi için araştırma yapar. Grip nedir ve nasıl önlenir? Grip belirtileri nedir?

Grip Nedir ?

Her insan en az bir kez gribe yakalanır. İnfluenza adlı bir virüsün neden olduğu hastalıktır. Mevsimseldir ve ağırlıklı olarak kış aylarında görülür. Bulaşıcıdır. Her yaş grubu, gribe yakalanabilir. Dikkat edilmezse grip ilerleyebilir. Çeşitli farklı hastalıklara yol açabilir. Nadir de olsa sonucu ölümle sonuçlanan gripler vardır. Herkes gripten korunmanın yollarını arar ve çoğunlukla doğal ürünler tüketmeye çalışırlar.

grip nedir

Grip Belirtileri

Grip olan kişilerde birçok belirti ortaya çıkar. Grip olan kişilerde;

  • Boğaz ağrısı,
  • Baş ağrısı,
  • Öksürük,
  • Eklemlerde şiddetli ağrılar,
  • Burun akıntısı,
  • Halsizlik hissi,
  • İştahsızlık
  • Ateş ve titreme gibi belirtiler görmek mümkündür. Bu belirtileri yaşarsanız, hemen bir uzmana görünmelisiniz.

grip belirtisi

Grip Nasıl Tedavi Edilir

Grip, virüs kaynaklı olduğu için, uzmana başvurularak ilaç kullanılması gerekir. Doktora danışmadan kullanılan antibiyotikler, gribin daha kötüleşmesine neden olabilir. Grip için antibiyotik kullanmak önerilmez. Antibiyotik bakteriler ile savaşır. Kas ağrıları için ağrı kesiciler kullanılabilir. Reçetesiz satılan vitaminler de hastalık sürecinde yararlı olacaktır. 

İlaç kullanımı dışında yapılması gereken bazı şeyler vardır. Çoğu insan grip olduğu dönemde ilaç kullanmak istemez ve doğal tedavi ürünlerine yönelir. Doğal ürünler ile gribi geçirmek mümkündür. Grip olunca ve grip öncesi yapılması gerekenler;

Bolca Dinlenin

İstirahat etmek, kas ağrılarının hafiflemesini sağlar. Direnç toplanana kadar dinlenmekte fayda var. Grip olmadan önce ya da grip döneminde bol bol istirahat etmek çok önemlidir.

Bitki Çayları Tüketmeye Özen Gösterin

Sıcak bir içecek boğazı yumuşatır ve ağrıların azalmasında yardımcı olur. Çoğunlukla papatya çayı, nane limon ve ıhlamur gibi bitki çayları grip zamanında çok tüketilir.

bolsivi

Bol Bol Sıvı Tüketin

Bir günde en az 8 su bardağı su içmek gerekir. Gripli vücudun daha çok sıvıya ihtiyacı vardır. Sıvı tüketen vücutta vitamin eksikliği de olmaz. Sadece hastalık döneminde değil günlük hayatta da su tüketiminin önemi büyüktür.

Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Sigara ve alkol boğaz ağrısının daha çok ilerlemesine neden olur. Hastalık daha çok ilerleyebilir. Grip döneminde alkol tüketmek son derece zararlı ve tehlikelidir. Grip olan vücutta metabolizma çökmüştür ve alınan alkol ürünleri bu durumu daha tehlikeli duruma çevirir.

alkol sigara gripte zararli

Düzenli Yemek Yemeye Özen Gösterin

Grip olan kişilerde iştahsızlık görünür. Beslenmemek bağışıklık sistemine yararlı olmaz. Bu yüzden yemek yemeye çalışın. Vücudun bu dönemlerde vitamine ihtiyacı olur. Alınan vitaminler her zaman çok önemlidir.

grip olunca beslenme

Grip Olmamak İçin Neler Yapılır?

  • Virüs, elle ya da solunum yoluyla bulaşır. Bu yüzden ellerinizi sık sık yıkayın. Havasız ve kalabalık yerlerden kaçınmaya çalışın.
  • Kullandığınız havlu, bardak gibi günlük kullanılan eşyalar size özel olsun. Paylaşmayın.
  • Telefon, kumanda, kapı gibi sürekli kullandığımız eşya ve alanları temiz tutun. Hijyen her zaman önemlidir.
  • Bulunduğunuz ortamlar aşırı soğuk ya da aşırı sıcak olmasın. Ilık ortamlarda bulunun. 
  • Her yıl düzenli olarak grip aşısı olun. 
  • Düzenli uyuyun. Uyku bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bağışıklık sistemi güçlü olduğunda virüslere karşı da dirençli oluruz.

Grip ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu