Sağlıklı Yaşam

Grip Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?

Grip aşısı herkese yapılmalı mı, yılın hangi ayında aşılama yapılmalı? Kış günlerine yaklaştığımız şu dönemde; kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması, soğuk ve kuru havanın etkisiyle mikropların çoğalması ya da mevsim geçişi gibi nedenlerle grip vakaları da artış göstermekte! Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi gripten korunmanın da en önemli ve etkili yolu hiç şüphesiz ki; aşılanmak! İnfluenza ya da grip mikrobu her yıl farklı varyantlarla karşımıza çıktığı için, aşılar da yıllık olarak üretilmektedir. Buradan hareketle; aşının her sene tekrarlanması gerektiği unutulmamalıdır.

grip

Elbette gribe yakalanmamak için alacağımız bir takım önlemler de mevcuttur. Fakat hiç bir yöntemin, insan vücudunda, aşı kadar etken rol oynamayacağı da bilinmelidir. Örneğin; kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı, eller sıkça yıkanmalı, sosyal mesafeye önem verilmeli, meyve, sebze ve sıvı tüketimiyle bağışıklık sistemi desteklenmeli, doktor kontrolünde olmak kaydıyla çeşitli vitamin takviyeleri kullanılmalı ve ortam ısısı mikropların üremeyeceği derecede ayarlanmalıdır.

grip asi
Grip Aşısı Kimlere ve Ne Zaman Yapılmalıdır?

Tüm bu tedbirlere rağmen hasta olmak mümkündür. O nedenle hastalığı en hafif düzeyde ve hızlı bir şekilde atlatabilmek için en değerli koruma yöntemi; grip aşısı olmaktır. En uygun aylar ise ekim ve kasım olarak belirlenmiştir. Peki bu aşı için öncelikli hasta grubu nedir? Kimlere aşı yapılabilir?

grip asisi

Grip Aşısı Öncelikli Olarak Kimlere Uygulanmalıdır?

Aslında mevsimi geldiğinde (yumurta ve aşı alerjisi olanlar, ateşi yüksek kişiler ve 6 aydan küçük bebekler hariç) herkes aşılanmalı ve böylece bireysel iyilik hali değil, halk sağlığının korunması amaçlanmalıdır. Ancak öncelik verilmesi gereken ve vakit geçirmeden aşı olması önerilen gruplar ise şöyle sıralanmaktadır;

  • 65 yaş ve üstü kişiler
  • Kronik hastalığı olanlar (astım, koah, diyabet, nörolojik problemler, akciğer hastalığı, karaciğer yetmezliği, kalp hastalıkları, kan bozuklukları, endokrin bozuklukları, metabolik bozukluklar, kanser ve böbrek hastalıkları gibi)
  • Kemoterapi veya radyoterapi nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler
  • Hamilelik dönemindeki kadınlar
  • Özellikle 5 yaşın altındaki küçük çocuklar
  • Doğum sonrası 2 haftaya kadar olan lohusalık dönemindeki anneler
  • Sağlık personeli
  • Huzur evi ve kreş gibi toplu ortamlarda bulunan kişiler
  • Askeriyede bulunanlar
  • Yurtlarda kalanlar

Grip Aşısı Kimlere Yapılmalıdır İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu