Göz Kapağı Kisti Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Göz Kapağı Kisti (Şalazyon) Nedir?
Göz Kapağı Kisti, göz kapaklarının altında veya üstünde oluşan kistlere denir. Şalazyon, gözdeki yağ bezlerinin tıkanması veya iltihaplanmasından kaynaklanır ve ağrısızdır. Bu kistler kısa süre içinde kendi kendine kaybolabilir. Gözdeki şalazyon kisti bazen arpacık ile karıştırılır. Bununla birlikte, iki hastalık arasında farklılıklar vardır.
Göz kapağında yuvarlak, sert bir yumru ve kirpiklerin tabanında meibomian yağ kanalının tıkalı, şişmiş veya iltihaplı bir açıklığı. Şalazyon adı verilen bu kist üst veya alt göz kapağında gelişebilir.
Şalazyondan farklı olarak arpacık ağrılıdır ve bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Şalazyon, göz kapağı kisti veya meibomian bezi kisti olarak da adlandırılır. Bu kistler erkeklerde ve kadınlarda eşit sıklıkta görülür. Şalazyon yetişkinlerde çocuklara göre daha sık görülür ve tedaviden sonra tekrarlama riski vardır.
Göz Kapağı Kisti (Şalazyon) Neden Olur?
Meibomian yağ bezleri gözleri nemli ve nemli tutar. Bu yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı olarak meydana gelen şalazyon oluşumunu tetikleyebilecek çeşitli faktörler vardır. Özellikle göz çevresi ve göz çevresinin temizlenmesi, şalazyon oluşumunu önlemek için önemlidir.
Kirli ellerle göz kapaklarına dokunmak, eski veya sağlıksız makyaj yapmak, göz makyajını temizlememek gibi göz içinde ve çevresinde kir birikmesine neden olabilecek alışkanlıklar; rosacea, seboreik dermatit, seboreik dermatit gibi cilt ve göz rahatsızlıkları, kronik blefarit, şalazyon oluşumu için bir risk faktörüdür.
Göz Kapağı Kisti (Şalazyon) Belirtileri Nelerdir?
Göz kapağında kist ile karakterize bir şalazyonun genel belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Göz kapağında veya göz çevresinde ağrısız şişlik
- Gözlere dokunurken hissedilen çıkıntılar
- Bulanık görme
- Yaşlı gözler
- Ağır göz kapakları
- Işığa duyarlılıkta azalma
- Göz kapağında kabuklanma
- Enfekte şalazyon bölgesinde kızarıklık, şişme ve ağrı
Göz Kapağı Kisti (Şalazyon) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bir şalazyon, tedavi olmaksızın kısa bir süre içinde kendi kendine geçebilir. Oftalmologlar, göz rahatsızlığının ilerlemesini durdurmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için bir dizi tedavi uygular.
İlaç için göz damlası ve antibiyotik kullanılır. Günde 4-5 kez 10-15 dakika boyunca ılık bir kompres, bezlerin gevşemesine yardımcı olur. Isı uygularken göz kapaklarına hafifçe masaj yapın, ancak şalazyon geçmezse göz hastalığına veya astigmatizme yol açabilir ve cerrahi müdahale gerektirebilir.