Sağlıklı Yaşam

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Göz kapağı iltihabı yani tıbbi adı ile Blefarit, göz kapaklarının tahrişidir. Genellikle bakterilerin ya da kepek ve akne rosacea gibi cilt koşullarının neden olduğu yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Bazen alerjilerden kaynaklanır.

Blefarit, zamanla gelen ve geçen kronik yani uzun süreli bir durumdur. Blefarit körlüğe neden olmamasına rağmen, kırmızı, tahriş olmuş gözlere neden olabilir.

goz kagı iltihabi one cikan ve 1

Göz Kapağı İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Göz kapağı iltihabı belirtileri arasında kızarık, şişmiş, kaşınan göz kapakları ve pullu kirpikler bulunur. Göz kapağı daha kaba hale geldikçe, göz kapağının yüzeyi tahriş olur ve kabuklar oluşturur. Bu da sabah uyandığınızda kapakların birbirine yapışmasına neden olabilir. Bu kabuk gözünüze düşerse, gözünüzde bir şey varmış gibi hissedebilirsiniz veya gözünüzde rahatsızlığa sebep olabilir.

Göz Kapağı İltihabının Nedenleri Nelerdir?

Göz kapağı iltihabının kesin nedeni net değildir. Bazı durumlarda, başka bir kişiye bulaşabilir. Aşağıdakilerden bir ya da daha fazlasıyla ilişkili olduğu bilinmektedir;

  • Enfeksiyon
  • Göz kapaklarınızdaki tıkalı yağ bezleri
  • Akne ve yüz kızarıklığı ile karakterize olan bir cilt rahatsızlığı
  • Alerjiler
  • Kirpik akarları ya da bitleri
  • Göz kuruluğu

goz kagı iltihabi 2

Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapağı iltihabı spesifik bir tedavisi yoktur. Ancak uygun göz kapağı hijyeni ile tedavi edilebilir ve kontrol edilebilir. Tedavi edilmediği takdirde iltihap, yara oluşumu ya da göz dokusunda ağır yaralanma gibi daha ciddi bir duruma dönüşebilir.

Göz kapağı iltihabınız varsa, gözünüzü tedavi etmeye ve temizlemeye yardımcı olmak için aşağıda listelenen adımları uygulayın:

  • Temiz bir bez alın ve çok ılık suda ıslatın. Bezi sıkın ve beş dakika boyunca kapalı göz kapaklarının üzerine yerleştirin. İstenilen sıcaklığı korumak için gerektiği takdirde tekrar ıslatın. Bu, kabukları yumuşatmaya ve yağlı kalıntıları gevşetmeye yardımcı olacaktır.
  • Ilık suyla ıslanmış bezi işaret parmağının üzerine yerleştirin ve %50 bebek şampuanı ya da yumuşak sabunla seyreltilmiş bir solüsyon uygulayın.
  • Her seferinde bir gözü temizleyin. Temizlediğiniz gözü kapatın ve bez ya da parmağınızı kirpiklerin ve kapak kenar boşluklarının üzerine birkaç kez yatay şekilde sürün.
  • Temiz, ılık, ıslak bir bezle iyice durulayın ve kurulayın.
  • Göz doktorunuz göz kapağı iltihabınıza bakterilerin neden olduğunu belirlerse, bir ya da iki hafta boyunca kirpik tabanına uygulanacak topikal bir antibiyotik ya da topikal antibiyotik kombinasyonu da reçete edebilir.

goz kagı iltihabi 3

Göz Kapağı İltihabı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu