Ghosting Nedir? Bir İnsan Neden Ghosting Yapar?
Ghosting, ikili insan ilişkilerinde herhangi bir açıklama yapmadan iletişimi aniden kesme durumudur. Bu eylem, doğası gereği belirsizdir ve etkilenen kişide keder, suçluluk ve utanç gibi duygulara neden olabilir. Bu taktiği kullanan kişi yani ghoster, kendisini olumsuz yönde etkiler. Sorun çözme ve iletişim becerilerini geliştirmesini engeller. Sonuç olarak, bu becerilere sahip olmayan biri uzun vadeli ve sağlıklı bir ilişki kuramaz.
Ghosting yapmak ve ghosting’e maruz kalmak, bazı durumlarda ilişkileri sonlandırmak için ideal bir çözüm gibi görülebilir. İletişimi sürdürmenin olumsuz sonuçlar doğurabileceği, hatta potansiyel olarak güvensiz olabileceği durumlarda birey, ghosting yapmaya mecbur hissedebilir. Aldatma veya istismar gibi olaylar söz konusu olduğunda, insanlar kendilerini korumak ya da sorunu çözmek yerine kurtulma odaklı olabilirler.
Bir İnsan Neden Ghosting Yapar?
Ghosting, genellikle bir ilişkiyi sonlandırmanın pasif ve agresif bir yöntemidir. İnsanlar, zorlayıcı durumlardan kaçınma isteğiyle hareket ettikleri için bu yöntemi tercih edebilirler. Tüm iletişimi kesmek, bir veda konuşması yapmaktan daha kolay görünebilir, çünkü bu şekilde karşı tarafın tepkisinden ve yüzleşme sorumluluğundan kaçınılmış olunur.
Ghosting yapan kişiler, bazen nasıl iletişim kurmaları gerektiğini bilemedikleri için bu yolun seçilmiş olabilir. Belki de içinde bulundukları romantik ilişkiyi ciddiye almıyorlardır. Çok fazla iletişim, bireyin kendini iyi hissetmesine engel olabilir ve bu da ghosting yapma eğilimini artırabilir. Ayrıca, kişinin kendi psikolojik sorunları da ghosting davranışının altında yatan neden olabilir.
Ghosting Nasıl Anlaşılır?
Ghosting, ani bir şekilde ortaya çıkabileceği gibi aşamalı olarak teması azaltarak da gerçekleşebilir. Ghosting eğilimindeki bireyleri erken aşamada tanımlamak için şu davranış kalıplarından bahsedebiliriz:
- Ghosting eğilimindeki bireyler, kişisel bilgilerini paylaşmaktan ve karşılarındaki kişiye taahhüt vermekte zorlanabilirler.
- Yüz yüze buluşma planlarından sıkça vazgeçebilirler.
- İlişkide bulundukları kişiyi arkadaşları ve aileleriyle tanıştırmaktan kaçınabilirler.
- Sosyal medya platformlarından aniden kaybolabilirler.
- Mesajlara ve aramalara nadiren geri dönebilirler.
- Konuşmalarda ilgisiz bir tavır sergileyebilirler.
Bu davranışların ardından tamamen ulaşılmaz hale gelip iletişimi sonlandırmaları olasılığı oldukça yüksektir.
Ghosting Yapan Kişi Geri Dönerse Nasıl Tepki Vermeli?
Ghosting uygulayan bir kişi yaptığı kişiye geri dönebilir. Bu durumda, onun davranışlarını hatırlamak ve ardından ilişkiyi tekrar başlatmanın ve devam ettirmenin mümkün olup olmadığını değerlendirmek faydalı olacaktır. Çünkü tekrarlanabileceği düşüncesiyle yaşamak zorlayıcı olabilir ve bu durum daha fazla acıya neden olabilir, bu nedenle detaylı bir düşünce süreci önerilir.
İletmek istediğiniz mesaj, ghosting’in zor bir durum olduğu ancak normalleşme ve öz saygının nasıl yeniden kazanılabileceği üzerine düşünmenin önemli olduğudur. Ghosting’in bir sonucu olarak ikincisi azalabilir, bu nedenle bu durumu kendi üzerinize yüklememek, bunun yerine sorumluluğu diğer kişiye bırakmak daha faydalı olabilir.
Bu sebeple, beklenmedik bir anda bile ghosting’in gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Bu durum acıya ve içsel bir yaraya neden olsa da, yaşananları geride bırakmaya çalışmak ve diğer kişinin davranışından kendinizi sorumlu tutmamak önemlidir. Eğer şüpheleriniz varsa veya destek ihtiyacınız varsa, profesyonel yardım almanızı öneririz.