Gerçek Dostta Olması Gereken 10 Özellik!
Gerçek dost denilen kavram; ilerleyen teknolojik gelişmeler ve hayat telaşesi arasında özlediğimiz, bulmakta güçlük çektiğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz bir olgudur. Hiç şüphesiz ki; insanoğlu sosyal bir varlıktır. Yemek yemek, barınmak, giyinmek gibi temel ihtiyaçların yanı sıra düşünmeye, konuşmaya, dertleşmeye ve sosyalleşmeye de gereksinimi vardır. Aile, akrabalık, komşuluk ve arkadaşlık ilişkileri gibi bir takım sosyal alışverişler ile bunu karşılarlar. Bu da mental açıdan daha sağlıklı hissetmeye yol açar.
Dostluk bu sosyal bağlantının en kıymetli ayağıdır. Paylaşımların ve duygusal doyumun en önemli noktalarından biridir. Buradan hareketle; çevremizin ne kadar kalabalık olduğu değil, ne kadar nitelikli olduğu önemlidir diyebiliriz! Kalabalıklar içinde yalnız hissetmediğimiz ve yüreğimizi açabildiğimiz kişilerin, hayatımıza nasıl anlamlar kattığını ise olaylar ve durumlar karşısında deneyimleriz. İşte bu yazımızda sizlere gerçek dostta hangi özellikler olmalıdır sorusunun cevabını veriyor olacağız.
Gerçek Dostun Özellikleri Nelerdir?
Hiçbir koşulda sizin aleyhinize eylemlerde ve söylemlerde bulunmaz. Arkanızdan konuşanlara karşı sizi savunur ve hakkınızda yanlış yorumlar yapılmasına asla izin vermez.
Zaman ve mekan fark etmeksizin iletişime geçilebilir. Başınız sıkıştığında, yardıma ihtiyacınız olduğunda ya da içiniz daralıp dertleşmek istediğinizde, saatin kaç olduğuna bakmadan onu arayabilirsiniz. Çünkü sizi anlayışla karşılayacağından eminsinizdir.
Maddi hesaplar peşine düşmez. Aranızdaki alma-verme dengesinden hiçbir konuda şüphe duymaz. Yediğini-içtiğini paylaşmaktan kaçınmaz ve bonkör tutumundan asla ödün vermez.
Mutluluğunuz ve başarınız, onun da mutluluğu ve başarısı anlamını taşır. Nişanınız, düğününüz, doğum gününüz, size alınan hediyeler, iş yerinde aldığınız terfi, başardığınız her şey, onun sizinle gurur duymasını ve sizinle birlikte sevinmesini sağlar. Eğer gerçek dost ise bunları asla kıskançlık sebebi haline getirmez.
Siz hata yaptığınızda sizi uyarır. Yanlışlarınızı görmezden gelmez. Çünkü yeniden aynı hataya düşmenizi istemez. Tüm gerçekleri yüzünüze yapıcı bir üslup kullanarak söyler. Yanınızda olmaya devam eder, anlayış gösterir, fakat uyarılarda bulunmayı da ihmal etmez. Bunu bir atasözü ile örneklemek gerekirse, ne demişler; ‘’dost, acı söyler’’.
Bazen ailenizle paylaşamadığınız en özel şeyleri bile, birbirinizle paylaşabilir ve bu derin mevzuları enine boyuna beraberce masaya yatırabilirsiniz. Ona vereceğiniz bu özel bilgilerin, yalnızca onda kalıp kalmayacağından endişe duymadan kendinizi güvende ve rahat hissedersiniz. Ayrıca gerçek dostunuzun yanında, olduğunuz gibi davranıp, belirli kalıplara girmeye çalışmazsınız.
Çıkarsız, menfaatsiz ve gönülden sever-sevilirsiniz. Birbirinize sağlayacağınız imkan veya kolaylıkların var olup olmadığı hiç önemli değildir. Herhangi bir koşula bağlı kalmadan, onu kendi kişiliği ile kabul edip, benimsersiniz. Tabi o da sizi!
Sudan sebeplerle küsmez, her cümlenizin altında olumsuz anlamlar aramaz ve alınganlık göstermez. Sizin iyi niyetinizden emin olduğu için şeffaf bir ilişki sürdürürsünüz.
Kötü, acılı, kederli, öfkeli ve sancılı günlerinizde; varlığıyla, sözleriyle ve desteğiyle size derman olmak için ilk koşan kişi o’dur. Derdinizi yürekten paylaşır ve siz bunu hissedersiniz.
Hayat şartlarından dolayı birbirinizden uzak kalsanız ve yan yana olamasanız da, sizinle iletişimi her daim devam eder. İhmalkar davranmaz ve size verdiği değeri göstermeyi sürdürür.