Bilim ve Keşif

Geminid (İkizler) Meteor Yağmuru Nedir?

instagram takipçi hilesi

Geminid (İkizler) Meteor Yağmuru Nedir?

“Meteor yağmurlarının efendisi” olarak adlandırılan Geminid, 3200 Phaethon adındaki sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş çevresinde döndüğü sırada bırakmış olduğu kaya parçaları sonucunda oluşmaktadır. Gemidler her yıl düzenli olarak gerçekleşir ve meteor yağmurları arasında en iyisi olarak kabul edilir, çünkü bireysel meteorlar parlak oldukları için zirvedeki gökyüzünde meteor akımını saatte 120 meteor gibi oldukça yüksek oranlarda görülebilir.

geminid 9

Eldeki kayıtlara göre, Germinid meteor duşu hemen hemen 200 yaşındadır. Geriminid meteor duşu başladığında yeterince karanlık alanlarda saatte ortalama 50’ye yakın yıldızı görülebilir.

Geminid Meteor Yağmuru Nasıl Oluşuyor?

Her yıl dünyanın güneyi çevresindeki yörüngesinde 940 milyon kilometre yol alarak ve aynı yolu son yıllar, on yıllar ve yüzyıllar süresince meteorlar ve kuyruklu yıldızlar da dolaşarak güneşin yörüngesinde birçok kalıntı bırakmıştır.

geminid 2

Dünya her yıl bu kalıntıların yanından geçiyor ve geçerken de meteor yağmurları oluşmaktadır. Bunların arasında görmeye en çok değer olanları ise Ağustos ayındaki Perseid yağmuru ile Aralık ayındaki Geminid yağmuru. Meteor yağmurlarındaki görüntü her yıl değişkenlik gösterirken Aralık ayındaki Geminid yağmurunun görmeye en değer meteor yağmuru olduğu öngörülüyor.

Fotoğraflamak İçin Yapmanız Gerekenler Neler?

Meteor yağmuru esnasında güzel kareler elde etmek amacındaysanız doğru bölgeyi tercih etmeniz oldukça önemli. Ay’ın ışığı gösteriyi izlemeyi zorlaştırabilir; bundan dolayı gözlem için en uygun zaman, gece yarısıyla şafak arasındaki; Ay’ın küçülmeye başladığı dakikalardır.

geminid 4

İster yıldız çekimleri ister meteor yağmurları olsun şehrin ışıklarından oldukça uzak bir noktada, uygun hava koşulları ile temiz bir gökyüzü yakalamak gerekir. Göktaşları şehir alanlarının parlak gökyüzlerinde de görülebilir, fakat bu durumda ideal ortama olan kıyasla göktaşlarının ancak ve ancak dörtte birini görme şansını yakalayabilirsiniz.

Her nerede olursanız olun gökyüzüne seyretmeye başlamadan en yaz yarım saat kadar önce gözlerinizi karanlığa alıştırmaya çalışın.

geminid 7

Bu özel etkinliği izleyebilmek için, Orion Takımyıldızları ve Büyük Ayı arasında yer alan Geminid takımyıldızı doğrultusunda izlemek gerekiyor. Göktaşı yağmurlarını gözlemlemek için herhangi bir gözlem aracı kullanmaya ihtiyaç duyulmayacaktır. Önceden karanlığa alıştırıldıktan sonra çıplak gözle bakılabilir. Göktaşı yağmurunun en yoğun yaşandığı sırada ise saatte ortalama 120 göktaşı görmek mümkün olabilecektir.

Geminid Meteor Yağmurunun Tarihi

geminid 5

Antik Yunan tanrılarından Apollo’nun oğlunun adını taşımakta olan 3200 Phaethon, yörüngesi Geneş’e Merkür’den daha fazla yaklaşan bir asteroitti. İlk olarak 35 yıl önce uydu verileri sayesinde keşfi gerçekleşen Phaethon, harika Geminid meteor yağmurlarını her yılın Aralık ayında Dünya atmosferine iletmekten sorumludur. 1800’lü yılların ortalarından bu yana geçmekte olan her yıl, gece gökyüzündeki sarıya benzer ışıkların çoğalması çok daha artmıştır.

Geminid meteor yağmuru: Dünya’nın davetsiz misafirleri- DW Türkçe

Geminid Meteor Shower Time-Lapse 2012

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu