Game of Thrones’un Gerçekliğini Kanıtlayan 5 Tarihi Olay Nedir?
Gösterildiği günden bu yana izleyenleri ekranlara kilitleyen Gam of Thrones çılgınlığı eksilmeden devam ederken 14 Nisan’da yayımlanan 8. sezonun ilk bölümü ile bir kere daha adından söz ettirmeyi başardı. Dizinin bu bölümünü yalnızca Amerika Brleşik Devletleri’nde 17 milyondan fazla insanın izlediği düşünüldüğünde çılgınlığın ne düzeyde olduğu anlaşılabilir.
Eserin yapımcısı ve yazarı George R.R Martin, GoT efsanesinin barındırmış olduğu tarihi olaylara yönelik birçok söylemde bulunmuştu. Martin, geçtiğimiz yıl İngiliz Guardian gazetesine yapmış olduğu açıklamalarda “Tarihi her zaman sevdim” sözleriyle ilham almış olduğu kaynağı bir bakıma işaret etmiştir. İşte Game of Thrones efsanesinin çok konuşulan sahnelerinin kimilerinin ilham alınmış olduğu 5 tarihi olay;
1-) Güller Savaşı
Tarihi televizyonlardan öğrenme alışkanlığımız Muhteşem Yüzyıl ile başlamadı. Güller Savaşı da bu kapsamda ele alınabilecek olaylardan birisi olarak göze çarpıyor. 15. yüzyılda İngiltere’de meydana gelen taht mücadelesinin neden olduğu birtakım olayların sonucu nitelindedir Güller Savaşı.
Tarihi kaynaklarda Çift Gül Savaşı olarak nitelendirilse de savaşın meydana geldiği yıllar 1455-1485tir. Yaklaşık 30 yıl süren bu zorlu iç savaşa adını veren durum ise birbiriyle mücadele içinde olan York Hanedanlığı’nın armasında bulunan beyaz gül ile Lancaster Hanedanlığı’nın armasında bulunan kırmızı güldür.
Game of Thrones’taki önemli mücadele de Güller Savaşı’nı anımsatmaktadır: Stark ve Lannister aileleri arasında geçen savaş Güller Savaşı’na oldukça benzerdir.
2-) Dövüşle Yargılanma (Trial by Combat)
Game of Thrones’un yayımlanan ilk sezonunda, Amerikalı oyuncu Peter Dinklage’nin hayat verdiği Tyrion Lannister karakteri, aristokrat Lord Jon Arryn’ı öldürmekle suçlanmıştır. Fakat dövüş ile yargılana talebi ile yargılanmaktan kurtulmaktadır. Lannister’in koruması olan Bronn, sıkı bir dövüş ile efendisinin özgürlüğünü kazanmaktadır.
Bağlantı şöyle ki, Ortaçağ Avrupa’sında anlaşmazlıkları ortadan kaldırmanın bir yöntemi dövüştü. Davalı taraflar kendi aralarında savaşmaları için dövüşçüleri kiralayabiliyorlardı. Fakat Game of Thrones’da gördüğümüz gibi mutlak suretle kanlı sonuçlanmazdı. Kaybeden tarafın teslim olması ile son bulurdu.
3-) Kızıl Düğün Veya Siyah Akşam Olayı
Game of Thrones’un beklenilmeyen sahnelerinden birisi de üçüncü sezonda ana karakterlerin tek bir bölümde ölmeleriydi. Robb Stark, annesi Catelyn ile hamile olan gelini Talisa, bir şölen esnasında öldürülürler. Martin “Kızıl Düğün” olarak adlandırılan bu sahne için “Siyah Akşam” olarak bilinen tarihi bir olaya gönderme olarak algılanabilir.
1440’lı yıllarda İskoçya’da yaşanmış olan olayların adı buydu. 10 yaşındaki Kral James II’nin parti davetini geri çevirmeyen Kont Douglas ve erkek kardeşinin, ülkenin en nüfuslu ailelerinden birisinin iki üyesinin yemeğin sonrasında kafaları kesilmiştir.
4-) Gerçek Duvar
Game of Thrones’ta buzdan örtülü “Duvar”, Yedi Krallığın kuzeyinde 500 kilometrelik sınır boyunca uzanmaktadır. 200 metre yüksekliğe sahip olan duvarın birinci amacı krallıkları oluşabilecek işgallere karşı muhafaza etmek.
Roma İmparatorluğu’nun İngiltere’yi yönettiği zamanda kuzeyde bulunan Britonlardan koruyabilmek için 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Bu meşhur duvara Roma İmparatoru Hadrian’ın adı verilmiştir ve Antik Roma’nın en ikonik simge taşları arasındaki yerini almıştır. 117 kilometrelik uzunluğu ile bir zamanların görkemli yapıları arasında yer alan bu duvarın kalıntıları hala görüntülenebilir.
5-) Altın Taç
İlk sezonun sonuna doğru Westeros’un kralı olacak olan Viserys Targaryen, savaş beyi olan Khal Grogo’dan kız kardeşi Daenerys ile evlenmesi karşılığında kendisine önceden sözünü vermiş olduğu orduyu talep etmektedir.
Bu talepte bulunduğu sırada da Drogo’dan hamile olan kardeşinin göbeğine kılıç tutarak Drogo’nun Viserys’e kılıcı eşinin göbeğinden çekmesi için “insanların gördüklerinde titreyecekleri bir altın taç”ın sözünü veriyor. Tabi ki sonradan ödül vaadinin tuzak olduğu ortaya çıkıyor.
Roma İmparatoru Valerian’ın Pers askerlerince tutsak alınmasının sonrasında erimiş değerli madalyonu yutmaya zorlandığı tarih kitaplarında mevcuttur. Söz konusu olay, Valerian’ın ölümü ile ilgili olarak anlatılan hikayelerden yalnızca bir tanesi, fakat Martin’in “televizyon madenini” yaratmasına ilham kaynağı olduğu açıkça gözüküyor.