Sağlıklı Yaşam

FODMAP Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

FODMAP diyeti nedir? Günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında fazla kilolar yer alır. Birçok kişi yanlış beslenmeden ve vücudundaki sağlık problemlerinden dolayı fazla kilolarıyla savaşmak zorundadır. Özellikle son zamanlarda daha fazla bilinen ve uzmanlar tarafından önerilen beslenme şekilleri arasında FODMAP diyeti yer alır. Bu yazımızda FODMAP diyeti nedir ve kimler için uygundur konuları hakkında bilgi vereceğiz. Fakat öncesinde bu diyetin bilinçsizce yapılmaması gerektiğini ve uzman kontrolünün son derece önemli olduğunu belirtelim.

FODMAP Diyeti Nedir?

FODMAP Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

FODMAP diyeti, belirli sağlık sorunlarında önerilen bir beslenme şeklidir. Beslenme programında kişinin bazı besinleri tüketmesi tamamen yasaklanır ya da belli oranda kısıtlama yöntemine gidilir. Vücutta karbonhidrat, vitamin, mineral, yağ miktarlarını dengeye sokmak hedeflenen bu yöntemde; kişinin sağlığını korumaya çalışılır.

Genellikle hassas bağırsak sendromu bulunan ve FODMAP içeren besinlere alerjisi olan kişilere önerilen bu diyet, uzman kişiler tarafından yazılır. Kişide meydana gelen kramp, ishal, gaz gibi semptomları ortadan kaldırmak için dikkat edilir. Kişide meydana gelen şikayetleri azaltarak, semptomları azaltmak hedeflenir.

İlk olarak FODMAP içeren besinlerin bilinmesi gerekir. FODMAP’lar 4 gruba ayrılır. Bunlar:

  1. Oligosakkaritler: Bu grup içinde buğday, çavdar, sarımsak, soğan ve enginar yer alır.
  2. Disakkaritler: Bu grup genellikle süt ve süt ürünlerini içerir. Yoğurt, peynir, ayran, dondurma ve krema gibi laktozlu ürünler bu gruba dahildir.
  3. Monosakkaritler: Birçok meyve ve tatlandırıcıları içerir. Bunlar arasında karpuz, elma, armut, bal dahildir.
  4. Polioller: Armut bu gruba da dahildir. Bunun yanı sıra; karnabahar, sert çekirdekli meyveler, armut gibi besinler bu gruptadır.

Vejeteryan diyeti hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.

FODMAP Diyeti Nasıl Yapılır?

fodmap diyeti nedir

FODMAP diyetinde tüketilebilecek bazı besinler vardır. Bunlar arasında yumurta, tavuk eti, mercimek, balık, çilek, lahana, fındık gibi besinler bulunur. FODMAP içermeyen besinlerin araştırılarak tüketilmesinde fayda olduğunu belirtelim. İnternet üzerinde birçok kaynak, bu konuda araştırma yaparak bilgilendirmelerde bulunmaktadır.

FODMAP diyeti üç aşamadan oluşur. Bunlar:

  1. Kısıtlama Evresi: Bu evrede yüksek oranda FODMAP içeren gıdalardan kaçınmak gerekir. Genellikle bu evre 4- 8 hafta sürer. Bu süreyi kesinlikle aşılmaması önemlidir. Semptomlarda iyileşme ilk haftada oluşur. Sindirim sorunlarının iyileşmesiyle birlikte bir sonraki aşamaya geçilir.
  2. FODMAP İçeren Besinlerin Tekrar Eklenmesi: Bu aşamada FODMAP içeren besinler yeniden tüketilir. Genellikle 6-10 haftalık bir süreçtir. Vücudun hangi FODMAP içeren besinleri tolere ettiği belirlenir. Düşük FODMAP’lardan yüksek FODMAP’lara kontrollü bir şekilde geçilir.
  3. Kişiselleştirme: Bu aşamada vücudun tolere edebildiği besinler yeniden listeye eklenir.

FODMAP Diyeti Nedir? Kimler İçin Uygundur?

Bu diyet hassas bağırsak sendromu, Crohn ve ülseratif kolit rahatsızlığı yaşayan kişiler için uygundur. Ayrıca kronik kabızlık problemi olan ve geçirgen bağırsak sendromu yaşayan kişilere de tavsiye edilir. Hamilelikte ve emzirme döneminde uygulanmaması gerekir.

FODMAP Diyeti Nedir? Konusu Hakkında Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu