Girişimcilik ve İşletmeSosyal Medya

Facebook Kuruluş Hikayesi Nedir?

instagram takipçi hilesi

Facebook, Şubat 2004’te başlatılan ve kullanıcıların arkadaşlarıyla, aileleriyle ve tanıdıkları diğer insanlarla iletişim halinde kalmalarını sağlayan bir sosyal ağ hizmetidir. Ayrıca fotoğrafları, videoları ve kişisel durum güncellemelerini paylaşmalarına olanak tanır. Kullanıcılar e-posta adreslerini girerek arkadaş ekleyebilirler.

Facebook Kuruluş Hikayesi Nedir?

Bir kullanıcı Facebook’u herkese açık olarak ayarladıysa, İnternet’teki herkes, adı ve profil resmi de dahil olmak üzere profilini görebilir. Facebook ayrıca, kullanıcıların arkadaşlarına, arkadaşlarının profillerini en son ne zaman kontrol ettikleri ve bu kullanıcıların en son ne okudukları gibi bilgileri de sağlayacaktır. Hesaplarını bir cep telefonuna bağlayanlar, bir gönderide veya fotoğrafta bahsedilirse kısa mesaj veya başka bildirimler alabilir.

Facebook’un dünya çapında Brezilya, Endonezya, Pakistan, Hindistan ve Meksika gibi ülkelerde yaklaşık milyon aktif kullanıcısı var. Bu dili konuşan kişiler için Fransızca ve İspanyolca gibi diğer dillerde de mevcuttur.

Facebook’un Kullandığı Protokoller Nelerdir?

mark

Facebook, kullanıcıların etkinliklerini cihazları arasında senkronize etmek için Açık Grafik protokolünü kullanır. Bu, dünya çapında yoğun bir şekilde aktif olan ve birçok ülkede ana akım mobil işletim sistemlerinin her biri tarafından benimsenen bir protokoldür.

Bu, İnternet kullanıcılarının sadece birbirlerinin Facebook’taki etkinliklerini değil, arkadaşlarının Facebook’taki, cep telefonlarındaki ve Android işletim sistemindeki etkinliklerini de görebildikleri anlamına gelir. Ayrıca gönderilerin birbiriyle bağlantı kurmasına olanak tanır, böylece her iki kullanıcı hesabına da tek bir yerden başvurulabilir.

Bu, kullanıcıların farklı türde etkinlikler veya kişisel veya profesyonel ilgi alanlarına yönelik anlar için zaman çizelgeleri oluşturmasını sağlar. Şirket o zamandan beri, zaman çizelgelerinizin nasıl görüntülendiğini görmenize izin vererek, insanların Facebook hesaplarını ne zaman kontrol ettiğini izleyen bir özellik tanıttı.

Mark Zuckerberg’ın Facebook’u Kurma Hikayesi

mark zuckerberg

2Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, 2004 yılında Facebook’u kurdu. Üç çocuğun en küçüğüdür. Kendinden iki buçuk yaş büyük iki ablası vardı ve ikisi de üniversiteye ondan sonra gitti. 1986’da babası 9, annesi ise 17. doğum gününde öldü. Harvard Koleji’ne gitti ve 19 yaşında bilgisayar bilimleri bölümünden mezun oldu. Daha sonra birkaç ay PayPal’da danışman olarak çalıştı. çıkmadan önce.

Zuckerberg, Harvard öğrencileri Michael Arrington ve Dustin Moskovitz’in yardımıyla web siteleri oluşturma konusundaki ilk adımlarını attı. TheFacebook.com alan adını 6 Ağustos 2003’te kaydetti, ilk kez reddedildikten sonra, Donuts’a ait olan (daha sonra Google tarafından satın alındı) “www.facebook.com” adresinde kaydettirmeye çalıştı. Zuckerberg’in 2007’deki bir röportajda sitenin sahibi Donuts’a veya kurucu ortağı Chris Hughes’a itibar etmediği iddiaları olsa da, satın almayla ilgili resmi basın açıklamasında ona kredi verdiler.

TheFacebook ilk olarak Harvard yurtlarında hizmete girdi ve ilk dört gününde yaklaşık 20.000 kullanıcıya sahipti. Birkaç hafta içinde milyonlarca kullanıcı vardı. Yakında TheFacebook’un resmi bir kuruluş olması gerektiği anlaşıldı, bu nedenle Zuckerberg şirket için resmi bir web sitesi oluşturdu ve diğer öğrencileri katılmaya davet etti. HarvardConnection’ı oluşturup sitesini herkese açık hale getirdikten kısa bir süre sonra TheFacebook’u geleceği olarak gördüğü için okulu bıraktı.

“Bunu iki yıl önce zaten yapmıştım,” dedi, “ama yine de yaptım.”

Facebook, kuruluşundan sonraki bir yıl içinde Harvard Üniversitesi’nde özel kullanımdan hızla genişledi ve birkaç ay içinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok üniversitede kullanılabilir hale geldi. Yavaş yavaş kolejlere, okullara ve liselere yayıldı.

2006’da Facebook, üye tabanını daha da genişleterek, geçerli bir e-posta adresi olan 13 yaş ve üzeri herkesin erişebileceği açık bir ağ haline getirdi. Facebook adının Mark Zuckerberg’in büyükannesi tarafından yapılan bir öneriden ve sitenin FaceMash olarak anıldığı Harvard Crimson editoryal karikatüründen türetildiği söyleniyor. Eylül 2006’da TheFacebook, geçerli bir e-posta adresi olan en az 13 yaşındaki herkese açıldı.

Facebook’un ilk başarısından sonra, üyelerin çoğu Facebook’u kişisel kullanımları için kullanıyordu, bazıları e-posta hesaplarının bu yüzden gereksiz olduğunu gördü ve bazıları da Facebook’ta geçirdikleri zamandan şikayet etti.

facebook

Şirket, sitede reklam yayınlayarak para kazanmayı başardı, bu da çok daha büyük bir ağ oluşturmalarına yardımcı oldu ve bu da siteye daha fazla kullanıcının katılmasıyla sonuçlandı. Sosyal ağ sitesi 2005 sonunda yaklaşık beş milyon ABD’li kullanıcıya ve Ocak 2006’da yaklaşık 25 milyon kullanıcıya sahipti. Haziran 2006’ya kadar Facebook’un dünya çapında 200 milyonun üzerinde aktif üyesi vardı.

Zuckerberg’in bireyler hakkında çok az kişisel bilgi için orijinal planı, profillerin zamanla daha açık hale gelmesiydi. Ancak TheFacebook’u ilk başlattığında bunun yalnızca “arkadaşların bağlantıda kalmak için kullandığı bir hizmet” olmasını amaçlamıştı. Sonunda bu konudaki tutumunu değiştirdi, Facebook’u yalnızca bazı bilgileri paylaşmak isteyen kişilere açmak yerine, onu tam bir profil haline getirmeye karar verdi.

Şirketin genel durum güncellemeleri, cep telefonlarının bu güncellemeleri gönderebildiği ilk zamanlarda başladı ve daha sonra Eylül 2006’da başladı. 2007 yılına kadar TheFacebook hızla genişledi ve hızla büyüdü.

dünyadaki diğer kolejleri ve liseleri dahil etmek. Daha sonra 2007’de TheFacebook, durum güncellemelerinin, resimlerin, arkadaşlar tarafından paylaşılan bilgilerin ve üyelerin gönüllü olarak almayı seçebilecekleri şirketlerin reklamlarının sürekli güncellenen bir listesi olan “Haber Kaynağı”nı başlattı.

Haber Kaynağı başlangıçta Ivy League okullarıyla sınırlıydı, ancak Temmuz 2008’in sonlarında diğer üniversitelere açık hale geldi ve ardından Eylül 2008’e kadar herkesin kullanımına açıldı. Mark Zuckerberg, 28 Mayıs 2005’te Stanford Üniversitesi’ndeki John S. Knight Gazeteciler Burslarına katıldı ve Lisans derecesini Mayıs 2007’de Harvard Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka bölümünden Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi alanında tamamladı.

Zuckerberg, Harvard Silikon Vadisi Kulübü ve Silikon Vadisi Çocukları için St Fund üyesiydi. Ayrıca Y Combinator Mütevelli Heyeti ve Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyesidir. NASDAQ’da “aktif olarak işlem gören şirket” olarak listelenen Facebook’un yönetim kurulunda görev yapmaktadır. 2010 yılında aynı zamanda aktif olarak işlem gören bir şirket olan Yelp Inc.’de de yönetim kurulunda görev almıştır. Şirketin CEO’su ayrıca Yelp Inc.’in Yönetim Kurulu üyesidir.

2009’da Zuckerberg, adını yasal olarak Mark Elliot Zuckerberg olarak değiştirdi, ancak her iki adı da birbirinin yerine kullanmaya devam ediyor. Halk arasında “M.E.Z” olarak biliniyor. veya ben.” Facebook’taki tweet’lerde ve diğer gönderilerde “#mepedia” hashtag’i ile. 2 Temmuz 2010’da kızı Maxima’nın (kısaca Max) doğumundan sonra adını M. Elliot Muse olarak değiştirdi.

Nisan 2011’de Zuckerberg, eşi Priscilla Chan’dan bir yıl boyunca dünyayı tek başına gezmek ve yeni fikirler keşfetmek için ayrıldığını duyurdu. Yaklaşık dört yıllık evlilikten sonra Aralık 2013’te boşandılar.

Facebook kuruluş hikayesi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu