Facebook Horizon Nedir?
Facebook geçtiğimiz günlerde kendi Ready Player One Oasis’i inşa ettiğini duyurdu. Facebook Horizon, kendi ortamlarınızı ve oyunlarınızı kurabileceğiniz, arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz ve sosyalleşebileceğiniz veya yalnızca kullanıcı tarafından oluşturulan manzaraları keşfedebileceğiniz sanal gerçeklik sanal bir evrendir.
2020’nin başlarında kapalı beta ile piyasaya sürülen Facebook Horizon, kullanıcıların kendi farklı avatarlarını tasarlamalarına ve Telepods adlı portallar aracılığıyla sanal yerler arasında atlamalarına, film izlemelerine ve arkadaşlarıyla diğer medyaları tüketmelerine ve Wing Strikers gibi çok oyunculu oyunları oynamalarına olanak sağlayacak. Ayrıca, kullanıcılara VR dünyasında yardım sağlayabilecek ve güvenliklerini koruyabilecekleri Horizon Locals olarak bilinen insan kılavuzları da içerecek ve böylece troller yaygınlaşmayacak.
Facebook Horizon Nasıl Çalışır?
Horizon, ilk bakışta, AltspaceVR’nin amaçlarını yerine getiren ve PlayStation’ın PSVR Düşleri’nde bir rakip olan ve PlayStation’ın PSVR Dreams’i ile rakiplerinin çocuklarının en sevdiği Roblox’un bir rakibi olan modern bir Second Life’a benziyor. 2016’da, Facebook her yeni Oculus çalışanına Ready Player One romanının bir kopyasını veriyordu. O zamandan beri o dünyayı inşa etmekle meşguller gibi görünüyor.
Facebook Horizon bir kent meydanında merkezileşmeye başlayacak. İnsanlar girmeden önce, geniş ve kapsayıcı bir avatar araçlarından nasıl görüneceklerini ve ne giyeceklerini seçebilirler. VR içerisinden kullanıcılar, oyun alanlarını, tatil chillpot’larını ve etkinliklerini oluşturmak için World Builder‘ı kullanarak kodlamayı bilmeye gerek kalmadan bunları kullanabilecekler.
Tropik bir ada tasarlayabilirsin. Ardından arkadaşlarınızı sanal özel plajınızda sizinle vakit geçirmeye davet edebilirsiniz. Oculus Medium heykel özelliğine benzer bir nesne yaratıcısı, avatarınızın giyebileceği özel bir tişört bile olsa her şeyi yapmanızı sağlar. Görsel komut dosyası araçları, daha ciddi geliştiricilerin etkileşimli ve reaktif deneyimler oluşturmasını sağlar.
Facebook, bu teknolojinin güvenlik özelliklerini “Facebook Horizon vatandaşları olarak saygılı ve konforlu bir kültür oluşturmak bizim sorumluluğumuzdadır.” diyen “Vatandaşlık” sayfasında anlatmaktadır. Bir Horizon vatandaşı samimi, kapsayıcı ve meraklıdır. VR kullanıcı deneyimi sırasında teknik sorunlara ya da bazı güvenlik zafiyetlerine maruz kalmaları durumunda soruları yanıtlamak veya kullanıcılara yardımcı olmak için aktif olarak sahada yer alacak. Müşteri desteğinin bir parçası, dünya polisinin bir parçası gibi görünüyorlar.
Horizon’da Her Şey Mümkün
Facebook’a göre, bir kullanıcı VR dünyasında sınırsız olanaklar bulunduğundan Facebook Horizon’da yapmak istediği her şeyi yapabilir. Merak ve bağlantı ile bu deneyimleri sürdüğü söylenen Facebook Horizon, kullanıcılarının sadece VR’de buluşmalarını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda oyun oynayabilir ve birlikte film izleyebilir. Yeni bir kullanıcı oturum açtığında, çoğu insanın buluşacağı bir şehir meydanında doğacaklar. VR alanı daha sonra “insanların yeni yerler keşfedebileceği, oyunlar oynayabileceği, topluluklar kurabileceği ve hatta kendi yeni deneyimlerini yaratabileceği” bağlantılı bir dünyaya açılacak.
Beta İçin Kayıt Olabilirsiniz!
Facebook Horizon gelecek yılın başlarında beta sürümü açılacak. Kayıt yaptıranlara beta yayınlandıktan sonra bildirilecektir. Ancak VR sosyal ağına girmek için Oculus Quest veya Oculus Rift’e ihtiyaç duyulur. Facebook ayrıca, Facebook Horizon’un gelişimine odaklanacağından, 25 Ekim‘de Facebook Spaces and Oculus Rooms’u kapatacağını açıkladı.
Facebook Horizon’a Kayıt Olmak İstiyorsanız TIKLAYABİLİRSİNİZ.
Horizon ile ilgili videolar
https://www.youtube.com/watch?v=Is8eXZco46Q