Yaşam

Eski Mobilyalarınızı Atmayın, Boyayın.

boyanmış mobilya

Zaman zaman evimizde değişiklikler yapmak isteyebiliriz. Mobilyalarımızdan sıkılabiliriz ya da gözümüze eskisi kadar güzel görünmeyebilirler. Sadece eşyaların yerini değiştirmek yeterli gelmeyebilir. Ve bu değişim için yeterli bütçemiz de olmayabilir. İşte tam bu noktada size muhteşem bir önerimiz var. Eskiyen mobilyalarınızı atmayın, boyayın.

yeni mobilyalar

Mobilya değiştirmek oldukça maliyetli olduğu için birçoğumuz için bu mümkün olmayabilir. Fakat bu gibi durumlarda çok daha düşük bir maliyetle mobilyalarımızı boyayarak evimizde bambaşka bir hava yaratabiliriz. Böylece hem kendimize yeni bir uğraş edinmiş oluruz hem de eşyalarımızı çok daha güzel bir hale getirebiliriz.

Zımparası, boyası derken bu iş gözümüzde büyüyebilir fakat emin olun bir kere denedikten sonra bütün mobilyalarınızı bu şekilde yenilemek isteyebilirsiniz. Başlangıç olarak denemek amaçlı küçük bir mobilyayla başlayabilirsiniz. Ufak bir sehpa ya da bir çalışma masası üzerinde ilk denemenizi yapabilirsiniz.

mobilya boyama

Boyayacağınız mobilyaya karar verdikten sonra yapmanız gereken bazı temel işlemler vardır.

mobilya temizleme

Öncelikle boyamayı iç mekanda yapacaksanız etrafın batmaması için naylon vb malzemelerle kaplamanız gerekmekte. Daha sonra mobilyayı bir bez yardımıyla silerek toz kirlerden arındırmalı, zımpara hazır hale getirmelisiniz.

zımpara işlemi

Zımpara yapmadan boyayamaz mıyız?

Zımpara yapmak ahşap mobilya boyamalarında şart değildir fakat daha iyi sonuç alabilmek için zımpara önerilir. Boyayacağınız mobilyanın yüzeyi parlaksa, zımpara yapmadan atacağınız boya kısa bir süre içine dökülmeye başlayacak ve uzun ömürlü olmayacaktır. Ya da boyayacağınız yüzey fazla pürüzlü ya da üzerinde delikler varsa bu durumda zımpara şarttır.

Herhangi bir işlemden geçmemiş mobilyalarda ince bir zımparayla işini kolayca halledebilirsiniz. Fakat boyayacağımız mobilya yüzeyi cilalı ise önce ince ardından kalın zımpara atmanız gerekecektir. Burada önemli olan nokta cilanın kalınlığı arttıkça zımpara numarasının küçülmesidir.

ahşap 750x500

İkinci işlem astar atmak.

Astar uygulaması yaptığınız boyanın daha uzun ömürlü olması ve daha güzel bir görüntü elde etmek açısından önemlidir. Mobilyanın üstündeki boyayı tamamen yok etmek ve yeni süreceğiniz boyanın kalıcılığını arttırmak için tavsiye edilen bir uygulamadır. Astar uygulamasından sonra bir kat daha ince zımpara yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

mobilya boyama aşaması

Gelelim boyama aşamasına.

Zımpara ve astar işlemlerini sorunsuzca geçtiyseniz şimdi sıra en eğlenceli işlem olan boyama aşamasında. Ahşap mobilya boyasında su bazlı akrilik boya ya da yağlı boya tercih edebilirsiniz. Her iki tür boya da ahşaba uygulanabilir. Ancak bazı duvar boyalarının ahşap için uygun olmadığını unutmamalı ve boyayı satın almadan önce hangi yüzeylere uygun olduğunu öğrenmelisiniz.

Boyama aleti olarak ise en ise önce fırça kullanabilir sonra iz kalmaması için ruloyla üzerinden geçebilirsiniz.Boyama aşamasında bir başka dikkat etmeniz gereken nokta boyanın ne kadar inceltilmesi gerektiğidir. Çok pütürlü ya da aşırı sıvılaşmış boyalarla işlem yapmanız zorlaşacaktır. İki kat boya yeterlidir fakat ikinci kata geçmeden önce ilk katın tamamen kurumasını beklemelisiniz.

vernik aşaması

Son aşamamız ise vernik atma işlemi.

Vernik atmanız şart değil fakat boyayı alırken verniğe ihtiyacınız olup olmadığınızı öğrenmeniz iyi olacaktır. Bir  de tabi ki kaliteli vernik kullanmak oldukça önemli bir nokta.

Evet… Mobilyalarınızı yenilemek için ihtiyacınız olan bilgilerin hepsi bu kadar. Şimdi sıra cesaret edip denemekte.

Nilgün Oktay

Maliye mezunu, müşteri ilişkileri uzmanı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu