Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir?
Esansiyel tremor ya da halk arasında bilinen adı ile titreme hastalığı, vücudun farklı yerlerinde kontrol edilemeyen titremeler ile kendini gösteren bir hareket bozukluğudur. Etkilenen alanlar genellikle eller, kollar, kafa, gırtlak, dil, çene ve diğer alanlardır. Nadir durumlarda, alt vücutta etkilenir.
Esansiyel Tremorun Belirtileri nelerdir?
Esansiyel tremor ile ilişkili ana belirtileri şunlardır;
- Kısa süreler boyunca meydana gelen kontrol edilemeyen titremeler
- Titreyen bir ses
- Kafa sallamak
- Duygusal stres dönemlerinde kötüleşen titreme
- Amaca yönelik hareketle kötüleşen titreme
- Dinlenmekle azalan titremeler
- Nadir durumlarda denge sorunları
Esansiyel Tremorun Teşhisi
Esansiyel tremor belirtileriniz var ise, uzman bir nörologun kontrol etmesi gerekmektedir. Bu değerlendirme sırasında doktorunuz size sağlığınız, aile tıbbi geçmişiniz, alıyor olabileceğiniz ilaçlar ve geçirdiğiniz ameliyatlar hakkında sorular soracaktır. Değerlendirme, titremeyi kötüleştiren ya da hafifleten herhangi bir faktör olup olmadığını belirlemek için de önemli olacaktır.
Doktorunuz, vücudunuzun hangi bölümünün titremeden etkilendiğini, ne zaman meydana geldiğini ve titreme hastalığı dışında bir hareket bozukluğunu gösterebilecek başka özelliklere dair kanıt olup olmadığını not ederek kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır. MRI ve bilgisayarlı tomografi taramaları gibi görüntüleme testleri esansiyel tremorun teşhisinde yardımcı olmaz. Ancak diğer olası tremor nedenlerini engellemek için yapılabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Titreme hastalığının tedavisi yoktur. Ancak belirtilerden kurtulmayı sağlayan tedaviler yaşam kalitesini iyileştirmede yardımcı olabilir. Bunlar, titremeyi hafifleten ilaçları içerir. Titreme hastalığından muzdarip her kişi için her tedavi ya da prosedür etkili değildir. Doktorunuz, titremelerinizi azaltmaya yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri de dahil olmak üzere kişiselleştirilmiş bir tedavi planı önerecektir.
Alternatif Bir Tedavi Var Mı?
Şu anda, alternatif tedavilerin titreme hastalığı tedavisinde faydalı olduğuna dair bir bilimsel kanıt yoktur. Duygusal stresle kötüleşen titremeleri olan hastalar gevşeme terapilerini faydalı bulabilirler. Ancak bu tür bir alternatif terapi bir tedavi değildir. Bazı bitkisel takviyeler titremeyi daha da kötüleştirebilir. Herhangi bir alternatif tedaviyi denemeden önce kesinlikle doktorunuza danışın.