Yaşam

Erozyon Nedir?

Erozyon, dünya yüzeyindeki toprak ve kayaların gevşemesine ve yeni bir yere taşınmasına neden olan sürekli fiziksel ve kimyasal olayları tanımlayan bir işlemdir. Rüzgar, su ve hatta insanlar bile kardan adamı sulu bir kar yığınına ya da kumdan kale deniz suyu tarafından yıkılması için uzun sürmez. Aynı şekilde, bu faktörler yeryüzünde erozyona neden olarak dağ, toprak, nehir ve deniz kıyıları gibi yer şekillerini etkilemektedir.

erozyon 1

Erozyona Sebep Olan Faktörler

Erozyona sebep olan faktörler şunlardır;

  • Arazinin çıkışlı olması
  • Bitki örtüsünün zarar görmesi
  • İklim değişikliği
  • Meraların aşırı ot içinde kalması
  • Yanlış ekilen ürünler
  • Orman yangını
  • Toprağın yanlış ve aşırı kullanılması
  • Su taşkınları
  • Toprak yapısı
  • Çarpık yapılaşma

Bazı Erozyon Çeşitleri

Su Erozyonu

Su kayaların erozyonunda büyük rol oynar. Çünkü bu yıpranmış olmayan malzemeleri birincil kaynağından uzağa taşır. Kaya ve toprağın parçalanıp gevşetilmesi daha küçük parçalara ayrılır. Bu yıpranmış malzemelerin hareketi erozyondur. Ayrışma erozyonda bir rol oynamasına rağmen, erozyonun kendisi ile aynı değildir.

Nehirdeki veya okyanustaki akıntılar gibi hareketli su, aynı zamanda Dünya’nın materyallerini bir yerden bir yere taşıdığı için büyük bir rol oynar. Nehirler, denize doğru yol alırken taşıdıkları büyük miktardaki tortu ile renge boyanabilir. Bu parçacıklar yerleştikten ve yeni bir yere toplandıktan sonra, buna biriktirme adı verilir.

Su aynı zamanda toprağı okyanus dalgaları ve akıntılar yoluyla aşındırır ve parçacıklar çökeldikten ve biriktikten sonra kıyı şeridinin değişmesinden sorumludurlar.

erozyon 2

Rüzgar Erozyonu

Rüzgar yeryüzünden yere tortu (toprak parçacıkları) taşır. Suyun erozyonel etkilerini de artırabilir. Örneğin, bir yağmur damlası toprağa çarptığı zaman, 30 km / saat kadar hızlı hareket eder. Bu hızda, toprağı ve kaya malzemesini sağlam bir şekilde kırabilir ve erozyonun gerçekleşmesini kolaylaştırabilir.

Malzemelerini başka bir yere taşıyabilir. Rüzgarın ya da az yağış alan ya da kurak olduğu ve bitkileri desteklemeyecek kadar kurak ve çorak olan bölgelerde rüzgârın etkileri görülebilir. Buna bir örnek, Ortadoğu’da Büyük Buhran sırasında meydana gelen toz hazneleridir.

Rüzgar, sıkı bir şekilde bir arada tutulmayan veya bitki örtüsü ile korunmayan kum ve toprak parçacıklarının neden olduğu kayaların erozyonunu sağlar. Gevşek kum ve kuru toprak parçacıklarının giderilmesine deflasyon denir. Bu rüzgar hareketi, rüzgârın gücü ve hızı artık bu gevşek parçacıkları hareket ettiremeyene kadar devam eder, bu da kara yüzeyinde çarpışıp birleşir.

erozyon 3

Buzul Erozyonu

Buz, en güçlü şekilde buzullar şeklinde bir erozyon maddesi olarak işlev görür. Büyük ve yavaş hareket eden bir buzul, yüzlerce, binlerce ve hatta tonlarca kaya birikintisini çıkarabilir ve taşıyabilir. Buzul erozyonunun iki ana süreci vardır. Sözünü edeceğimiz ilk şey, büyük kaya parçalarının erozyonu ve taşınması olarak tanımlanan koparmadır.

Bir buzul manzara üzerinde hareket ettikçe, su buzulun altında erir ve altındaki ana kayadaki çatlaklara girer. Bu su donar ve erir ve ana kaya parçalarını tutan bağları zayıflatır. Bu kaya parçaları artık kayalık tabanlarından alınabilir veya toplanabilir. Hareketli buzul ile birlikte taşınabilir.

erozyon 4

Erozyon ile ilgili videolar

 

Kaynak
Teknolojide

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu