Otomobil

En Çok İhlal Edilen 7 Trafik Kuralı

Trafik kazalarının çok sık yaşandığı ülkeler arasındayız. Türkiye’de yılda 140 bine yakın trafik kazası yaşanıyor. Bu trafik kazalarının temelinde ihlal edilen trafik kuralları yatıyor. Sürücülerin dikkatsizliği, uykusuzluğu veya vurdumduymazlığı bu kazalara sebebiyet verebiliyor.

en cok ihlal edilen 7 trafik kurali3

Sürdüğümüz aracın ve trafikteki diğer araçların güvenli sürüşünü bozmamak ve tehlikeye atmamak için trafik kurallarına uyum sağlamak zorundayız. En Çok İhlal Edilen 7 Trafik Kuralı sizler için derledik.

En Çok İhlal Edilen 7 Trafik Kuralı

Uykusuz Direksiyona Geçmek

en cok ihlal edilen 7 trafik kurali6

Türkiye’de çalışma şartları ve saatleri diğer ülkelere göre fazla. Yük taşıyanlar, taksiciler, dolmuşlar ve kuryeler gibi sürekli trafikte olan kişilerin dinlenme ve uyuma saatleri de çoğu zaman yetersiz oluyor. Uykusuz şekilde direksiyona geçmek, gözleri ağrıtacağı gibi bir anlık dalgınlığa da sebebiyet verebilir. Direksiyon başında dik ve yola odaklı şekilde araç sürmek gerekir.

İlginizi Çekebilir: Kaza Tespit Tutanağı Nedir, Nasıl Doldurulur? Kaza Tespit Tutanağı Örneği

Alkollü Araç Kullanımı

Alkollü araç kullanımı kesinlikle yasaktır. Yakalanıldığı takdirde de belirli cezaları vardır. Alkollü halde direksiyona geçen kişiler hem kendi hayatlarını hem de trafikteki diğer araçlarda bulunan kişilerin hayatlarını tehlikeye atarlar. Alkol alındığında vücut araba sürmeye uygun değildir. Baş dönmesi, kusma gibi ibareler yaşanır. Bunlarda oldukça tehlikelidir. Araç sürerken yaşanan göz dönmesi, baş dönmesi ve bulanıklık kazaya sebebiyet verir.

Aşırı Hız Yapmak

en cok ihlal edilen 7 trafik kurali1

Aceleci tavırlar trafikte çoğu zaman belaya sebebiyet verebilir. Aşırı hız yapmak da bunların en başındaki sebep diyebiliriz. Şehir içinde özellikle iş çıkış saatleri ve işe gidiş saatlerinde trafik oldukça yoğundur. Fakat bu trafikte sollama ve aşırı hız yapmak kesinlikle doğru olmayacaktır. Yol güzergahının belirlediği hızın üstüne çıkmak oldukça tehlikeli ve yasaktır.

Emniyet Kemeri Takmamak

en cok ihlal edilen 7 trafik kurali8

Emniyet kemerleri, oluşabilecek kazalarda minimum hasarın alınması için tasarlanmıştır. Yakın veya uzak mesafeyi önemsemeden araca binildiğinde emniyet kemeri muhakkak takılmalıdır. Emniyet kemerinin takılması yapılan kaza da hasar payını %40 düşürür. Özellikle hızınız yüksek iken yapmış olduğunuz bir kazada, emniyet kemeri çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Trafik Cezaları Ne Kadar? (2024 Güncel)

Sinyal Vermeden Dönmek

Trafikte yapılan en büyük hatalardan birisi de budur. Trafikte arkadaki, sağdaki ve soldaki aracı düşünerek hareket etmeliyiz. Nereye gittiği belli olmayan bir araç oldukça tehlikelidir. Sağa veya sola dönmeden önce mutlaka sinyal verilmelidir. Fakat sinyal verildiği gibi de yola atlamak doğru değildir. Sinyali doğru zamanda verip, doğru zamanda dönüş yapılmalıdır.

Cep Telefonu Kullanmak

en cok ihlal edilen 7 trafik kurali7

Günümüzde 100 insandan 84’ünde bulunan fakat teşhisinin koyulmadığı ekran hastalığı araba sürerken de devam ediyor. Çoğu insan araç seyir halindeyken cep telefonunu eline alıp, işlerini halledebiliyor. Araç sürerken telefonla konuşmak için kesinlikle araç kitine bağlanılmalıdır. Bunun dışında telefonla konuşmamalı, mesajlaşmamalısınız. Bu diğer araçlar ve sizin sağlığınız için oldukça tehlikelidir.

Takip Mesafesine Uymamak

Trafikte çoğu kazanın sebebi de takip mesafesine uymamaktır. Karşıdaki araca çok fazla yaklaşmadan, belirli mesafeyi koruyarak ilerlemelisiniz. Önünüzdeki araç beklenmedik bir durum ile karşılaşıp ani fren yapabilir. Bu da zincirleme kazaya sebep olabilir. Bu yüzden takip mesafesini korumak oldukça önemlidir.

Trafik Kuralları İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu