Emme Manifoldu Nedir? Nasıl Çalışır?
Emme manifoldu, silindirlere temiz hava akışını hem eşit hem de hızlı şekilde gerçekleştiren bir motorun parçasıdır. Motorun uygun hava ve yakıt karışımını yakmasını sağlamak için hava girişi, gaz kelebeği gövdesi ve yakıt dağıtım sistemi ile beraber görev yapmaktadır.
Yakıt enjeksiyonlu bir motorda, iki ana görevi büyük miktarda havayı muhafaza etmek ve her silindir arasında eşit şekilde göndermektir. Karbüratörlü bir motorda, emme manifoldu hava ve yakıt karışımını karbüratörden silindirlere gönderir.
1990’dan önce pek çok araç karbüratörlü motorlara sahipti. Bu araçlarda yakıt, karbüratörden emme manifoldunun içine dağılır. Bu nedenle, emme manifoldları, yakıt ve hava karışımının her silindire iletilmesinden sorumludur.
Yakıtın emme manifoldunun soğuk duvarlarında yoğunlaşmasını önlemek için ısıtmak gereklidir. Bu, manifolddaki elektrikli ısıtmadan, altından geçen egzoz gazlarından ya da çevresinde dolaşan soğutma sıvısından gelebilir. Bu andan itibaren çoğu emme manifoldu, dökme demir ya da dökme alüminyumdan yapılmıştır.
90’ların başlarından itibaren, motorların çoğu silindirlere gaz vermek için yakıt enjeksiyonu kullanmaya başladı. Bu motorlarda emme manifoldları sadece hava dağıtımında yer alır. Yakıt yoğuşmasını önlemek için artık ısıya ihtiyaç duyulmadığından, başka malzemeler kullanılabilir. Modern araçlarda dökme alüminyum ve plastik emme manifoldlarını görmek son dönemde oldukça yaygındır.
Emme Manifoldu Nasıl Çalışır?
Hava, emme ve gaz kelebeği gövdesinden emme manifoldunun plenumuna geçer. Plenum daha sonra havayı koşucuların her birine eşit olarak dağıtır. Emme stroku sırasında piston aşağı doğru hareket eder ve silindir içinde düşük basınç oluşturur. Bu, çarktan yani yüksek basınçlı bir alan havayı silindire emer.
Giriş valfi kapandığında, havayı koşucuya geri gönderen basınç dalgaları oluşturur. Daha sonra plenumdan sıçrar ve emme valfi tekrar açıldığında silindire geri döner. Bu işlem, siz motorunuzu kapatana kadar her silindir için tekrar tekrar meydana gelir.