Ekonomik OHAL Nedir, Nasıl Uygulanır?
Ekonomik OHAL Nedir?
Ekonomik kalkınma, Anayasa’nın 119. maddesi uyarınca olağanüstü hal ilanına izin vermektedir. Kanunda belirtilen durumlardan bir veya birkaçının gerçekleşmesi halinde, ülkenin bir veya birden fazla bölgesinde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edilebilir. Bu, kamu düzenine yönelik yaygın şiddet bağlamında kullanılan bir uygulamadır.
Ekonomik OHAL Nasıl Uygulanır?
- İlk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanır. Parlamento, olağanüstü hal sırasında bazı değişiklikler yapabilir. Onaydan önce Türkiye Büyük Millet Meclisinin kesinlikle toplanması gerekmektedir.
- Geçerli olan katı düzenleyici koşullar, gelecek kararnamelerle değişebilir. Karar, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Bakanlar Kurulu’na sunulur.
- Olağanüstü hal kararı alındığında Resmi Gazete’de ve resmi kanallarda yayımlanarak ulusa duyurulur.
Ekonomik OHAL İle Birlikte Neler Uygulanabilir?
- Kişiye ait tüm eşyaların detaylı aranması ve tehlike oluşturabilecek eşyalara el konulur.
- İnsanların belirli alanlarda ve saatlerde yürümesini veya toplanmasını yasaklanır.
- Gazete, dergi veya broşür ürünlerinin basımı, dağıtımı ve toplanması yasaktır.
- OHAL alanına dışarıdan kişilerin girmemesi için önlem alınır.
- Tüm ruhsatlı silahlara el konulması ve kullanımının yasaklanması sağlanır.
- Ses ile yapılabilecek her türlü kaydın yayınlanmasını ve paylaşılması engellenir.
- Kesici ve delici nesnelerin taşınmaması ve ele geçirilmesinin yasaklanması sağlanır.
- Çeşitli mühimmat ele geçirilir.
- İyi niyet kurallarına uymayan işçilere ceza verilir.
- Herhangi bir kapalı veya açık alanda toplantı veya toplanmak yasaktır.
- Bir alanda toplanan veya toplanan insanlar nedeniyle kalabalığın dağılması gerekir.
- Dernek faaliyetlerine belirli bir süre ara verilir.
Sıkıyönetim Nedir?
Sıkıyönetim, olağanüstü hal ilan edilmesini gerektiren sebeplerden daha ciddi nedenlerle ilan edilen, temel hak ve özgürlüklerin bir kısmının veya tamamının geçici olarak durdurulmasına izin veren veya anayasa hükümlerine aykırı güvenceler getiren olağanüstü bir idari işlemdir. ve uygulama yetkisinin askeri makamlara devredilmesiyle sonuçlanır.
Olağanüstü hal ilanı gibi sıkıyönetim ilanı da “Bakanlar Kurulu kararı” şeklini alır. Dolayısıyla sıkıyönetim kararı, Bakanlar Kurulu’nun tüm kararlarında olduğu gibi aynı usulü takip eder. Bakanlar Kurulu kararları toplu eylemdir. Sıkıyönetim ilan etme kararı, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve istisnasız tüm bakanların aynı anda aynı yönde iradelerini ifade etmeleriyle oluştu. Bu nedenle olağanüstü hal ilan etme kararında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve tüm bakanların imzasının olması gerekiyor.
Sıkıyönetim kararı resmi gazetede yayımlanarak aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 127. maddesine göre sıkıyönetim kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başbakanının onayına bağlıdır. Toplantıda, 20’den fazla temsilci ile imza atan siyasi parti veya gruplar, sıkıyönetim süresinin kısaltılması veya uzatılması yönünde önerge verebilirler. Teklif sahipleri, oylamadan önce en fazla beş dakika konuşabilirler.