Yaşam

Ehliyet Alırken Yapılması Gerekenler

Araba sürmek günümüzde bir lüks değil, ihtiyaçtır. Neredeyse tüm iş yerleri çalışanlarının araç kullanabilmesini istemektedir. Bu doğrultuda 18 yaşını geçen her genç ehliyet almak ister. Ancak, ehliyet alırken kurs süresi ve sonrasındaki süreç kafa karıştırıcı gelebilir. Ehliyet alırken yapılması gerekenler aslında oldukça basittir. Sadece gereken adımları sırası ile uygulamanız yeterlidir.

Ehliyet alırken yapılması gerekenler

Sürücü Kursu

Ehliyet alırken dikkat edilmesi gerekenler

Ehliyet almak için ilk olarak sürücü kursuna gitmeniz gerekir. Sürücü kursu, kaydınızı yaparken sizden; diploma fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet biyometrik fotoğraf ve sağlık raporu ister.

Sağlık raporu konusu gözünüze zor ya da kafa karıştırıcı gelmesin. Sağlık Ocağı’na giderek raporu birkaç dakika içinde alabilirsiniz. Ancak, sağlık ocağına gitmeden önce e-devlet üzerinden buraya tıklayarak başvuru yapmanız gerekir.

Başvurunun ardında aile hekimi size herhangi bir rahatsızlığınızın olup olmadığını, gözlük kullanıp kullanmadığınızı sorar. Ardından sağlık raporunu sizin için yazar. Bu noktada raporu elinize almazsınız. Çünkü sürücü kursunun ekranında görünür.

Sürücü kursu ücreti her şehirde değişiklik gösterir. Genel olarak 1400-1800 TL aralığındadır. Ödemeyi sürücü kursunun sistemine göre elden taksitle ya da kredi kartına taksitle yapabilirsiniz.

İkinci Adım: E-Sınav

Ehliyet alırken dikkat edilmesi gerekenler

Ehliyet sınavı için en önemli adımlar arasında e-sınav yer alır. E-sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılır. Sınavda 50 soru vardır. 35 soruyu doğru yaparak direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız.

E-sınav ücreti 2020 yılında 90 TL olarak belirlenmiştir. Ödemeyi Ziraat Bankası, Halk Bankası ya da Milli Eğitim Bakanlığının sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca, sürücü kursu için kayıt olduğunuz yere giderek de ödeme yapabilirsiniz. Ödemenin ardından size verilen makbuzu saklamanız son derece önemlidir.

Ödemeyi yapan kişiler e-sınav için randevu almaya hak kazanır. E-sınav sistemi için randevuyu sürücü kursu alır. Eğer sürücü adayı kendisine atanan tarihte uygun değilse, değiştirilmesi için başvuruda bulunabilir.

E-Sınava Nasıl Çalışılır?

Ehliyet alırken dikkat edilmesi gerekenler

Ehliyet e-sınavında genellikle geçmiş yıllarda sorulan soruların aynısı çıkar. Size sürücü kursu tarafından verilen kitaptaki soruları çözebileceğiniz gibi, çeşitli web sitelerinden de çıkmış soruları görebilirsiniz.

E-sınavda çıkacak dersler şunlardır:

  • Trafik ve Trafik Adabı
  • Motor
  • İlkyardım.

Üçüncü Adım: Direksiyon Dersi

ehliyet

E-sınavı başarıyla veren adaylar direksiyon dersine başlar. Sürücü kursunda; hem sürüş, hem de teknik bilgiler verilir. Sürücü adayına kaputu açma, lastikleri kontrol etme, sinyal verme gibi birçok konuda eğitim verilir. Sürücü adayı eğitim esnasında arabanın tüm parçalarını öğrenir.

Dördüncü Adım: Direksiyon Sınavı

sürücü kursu

E-sınavı başarıyla geçen adaylar direksiyon sınavına giriş yapmaya hak kazanır. Direksiyon sınavı yapılmadan önce sürücü adayına bir saat verilir. O saatte adayın yerinde olması gerekir.

Müfettiş kontrolünde sınav yapılmaya başlanır. Sınav yapılırken sürücü adayının her hareketi puana olumlu ya da olumsuz yönde katkı sağlar. Örneğin; sürücü adayının emniyet kemerini takmaması, kırmızı ışıkta geçmesi ya da sinyal vermeden dönüş yapması eksi puan almasına sebep olur.

Direksiyon sınavında sürücüye uygun yollarda hız yapması söylenir. Ani durumlar karşısında nasıl davranacağı sorulur. Eğer sürüş esnasında herhangi bir sorun olmazsa son aşama park etmedir.

Sürücü adayına aracını geri geri 2 adımda park yapması istenir. Sürücü adayı kaldırıma ya da dubalara çarpmadan aracı park edebilirse ehliyet almaya hak kazanır.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu