E-Haciz Nedir? E-Haciz Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Elektronik Haciz (E-Haciz), devlete olan borcun elektronik ortamda, kişinin maaşından veya banka hesaplarında bulunan mal varlığından alınan haciz işlemidir. Bu mal varlığı para, döviz, altın gibi hesaplarında bulunan herhangi bir şey olabilir. Vadesi geçen vergi alacakları için devlet, elektronik ortamdan haciz işlemini gerçekleştirebilir.
6183 sayılı yasada 62. maddeye eklenen hüküm gereğince ve aynı yasanın 79. maddesi gereğince borçlu mükelleflere uygulanan bir haciz yöntemidir.
E-Hacizde Amaç Nedir?
E-Haciz işleminde amaç, mevcut borcun daha hızlı ve kolay alınabilmesi, kağıt ve posta tasarrufu sağlamak, ilgili personelleri daha farklı alanları yönlendirerek iş gücünü hızlandırmaktır.
Gelir idaresi bu işlemleri hızlandırmak ve geliştirmek için son derece teknolojik çalışmaktadır. VEDOP 3 isimli program ile gelen bilgilerin takibini yapmaktadır.
E-Hacizden Kurtulma Yolu Nedir?
Kesinleşen bir kamu borcu için ödeme emri tebliğ edilmeden mükellefin banka hesaplarına, maaşına elektronik haciz uygulanamaz. Ödeme emri tebliğ edilen borçlunun, borcuna karşılık 7 gün içinde ödeme yapabilme şansı vardır. Hata ve yanılma durumlarında düzeltme talep edilebilir. Taksitlendirme yaptırılabilir. Ancak bu durumda gayrimenkul ve araçlardaki hacizler kalkmaz ama banka hesaplarındakiler kalkar. Ödeme emri tebliğisi üzerine borçlu, ödeme emrine karşı vergi davası açabilir. Tebliğinden itibaren 30 gün içinde dava açma süresi bulunur.
Neler Haczedilemez?
- Kanunlarla haczi caiz olmadığı gösterilen mallar haczedilemez.
- Borçlu şahsın mesleği için gerekli olan giyim eşyaları ve borçlu şahsın ve ailesinin barınma ve yatak ihtiyaçları, ibadet eşyaları haczedilemez.
- Lüzumlu ve vazgeçilme ihtimali olmayan ev eşyaları.
- Borçlunun ve ailesinin iki aylık yiyecek ve yakacak ürünler haczedilemez. Çiftçilik mevzu ise, süt veren manda, inek vb. veya yem ve tohumları haczedilemez.
- Hastalık ve ölüm gibi durumlardan bağlanan aylıklar haczedilemez.
E-Haciz Uygulamasının Zararları Nedir?
E-Haciz uygulaması gelir idareleri tarafından pratik ve kolay bir yöntem olsada mükellefler için sürpriz ve olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. E-Haciz işlemlerinde banka birikimleri ve gelirler olumsuz açıdan etkilenmektedir. Kriz ortamında oluşan olumsuz koşullarda yeterince öngörüde bulunamayan mükellefler bu konudan fazlaca zararlı çıkar ve belirsizliği arttırır. Hatalı veya terki gereken durumlarda mükellefin mağduriyeti söz konusu olabilir. Mükellef borçlular listesine alınmış olduğundan kişinin hacze maruz kalması gibi sorunlar yaşanabilir.
Doğru Haciz İçin Ne Yapılmalı?
Borçlu kişiye ödeme emri tebliğ etmeden haciz işlemi başlatılmamalıdır. Büyük bir sorun yaşamamak adına mükelleflerin MERNİS’teki adresine tebliğ edilmedir. Gelir İdaresi e-haciz yaparken borçlunun borcuna uyan yalnız tek bir banka hesabına haciz koymalıdır. E- Hacizde bir alt limit bulunmadığından borçluya ne rakam olursa olsun haciz koyabileceğinden bu durum ticarete sıkıntı oluşturabilir. O sebeple dikkatli kullanılmalıdır.
E-Haciz Hakkında
https://www.youtube.com/watch?v=n_t07Cxh_Ts