E-Devlet Üzerinden Neler Yapılabilir?
E-devlet, devlet hizmetlerinin güvenli bir şekilde yerine getirilmesini sağlayan bir sistemdir. Vatandaşlara kolaylık sağlayan e-devlet, zamandan da tasarruf ettirir. Geçmişte birçok iş için devlet kurumlarına giderek beklemenizi gerektirecek konuları, kolay ve hızlı bir şekilde yerinizden kalmadan yapabilirsiniz. Peki e-devlet üzerinden neler yapılabilir?
E-devlet üzerinden neler yapılabilir?
1. E-Devlet Üzerinden Neler Yapılabilir?: Seyahat İzni Alınabilir
Seyahat izni, özellikle corona döneminde oldukça önemli bir konudur. Bildiğiniz gibi pandemi döneminde şehirler arası kısıtlama gelmişti. Sadece belirli durumlarda seyahat izni almak sureti ile şehir dışına çıkmaya izin verilmişti. Bu izni almak için seyahat izni almanız gerekir.
2. Kan Grubunu Öğrenebilirsiniz
E-devlet üzerinden kan grubunu öğrenmek için e-nabız bölümüne tıklamanız gerekir. E-nabız sistemi ile sadece kan grubunuzu değil, aynı zamanda aşağıdaki verilerinizi görebilirsiniz:
- Kullandığınız ilaçlar
- Alerjileriniz
- Tahlil sonuçları
- Aşı takvimi
- Sensör verileri.
3. Sağlık Raporu Alınabilir
Çeşitli konularda sağlık raporu almanız gerekiyorsa e-devlet üzerinden belgeyi indirerek, ilgili yerler verebilirsiniz. Ancak, öncesinde sağlık raporu için doktor ile görüşmeniz gerekir.
4. Abonelik Kapatılabilir
Abonelik kapatma işlemini yapmak için “abonelik iptal başvurusu” bölümüne tıklamanız gerekir. Üzerinizde görülen aboneliği güvenle birkaç dakika içinde kapatabilirsiniz.
5. KYK Borcu Görüntülenebilir
Öğrencilik döneminde aldığınız KYK borcunuzu görebilirsiniz. Aynı zamanda eğer öğrenciyseniz KYK başvuru sonucunuzun olumlu ya da olumsuz olduğunu da bu ekrandan takip edebilir, başvuru yapabilirsiniz. Eğer mezun olduysanız ve KYK borcunuzu ödemek ya da ertelemek istiyorsanız katkı kredisi geri ödeme seçeneğine tıklamanız gerekir.
6. Miras Sorgulanabilir
Öncelikle üzerinize miras olup olmadığını, tapu bilgilerinizi, size miras bırakan kişiyi, kaç hisse olduğunu e-devlet üzerinden inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra; veraset ilamı da sorgulayabilirsiniz. Bunun için e-devlet üzerinden tapu ve kadastro genel müdürlüğü bölümünden ilerlemeniz gerekir.
7. Üzerinize Hat Olup Olmadığı Sorgulanabilir
E-devlet üzerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bölümüne tıklayarak üzerinize hat olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Tüm operatörlerimiz incelenerek sonuç bildirilecektir.
8. Öğrenci Belgesi Alınabilir
Öğrenci belgesi almak için dekana ya da rektörlük binasına gitmenize hiç gerek yok. E-devlet bu konuda da işlerinizi kolaylaştırmaya devam ediyor. Öğrenci belgesi almak için yüksek öğretim ya da milli eğitim bölümlerinden okul durumunuza göre tıklamanız gerekir.
9. Adres Değişikliği Yapılabilir
Eğer taşındıysanız ya da evlendiyseniz e-devlet üzerinden adres değişikliği yapmanız gerekir. Bu durumda e-devlet üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümüne tıklamanız, taşınma tarihinizi bilgi vermeniz yeterlidir.
10. Trafik Cezası Sorgulanabilir
Trafik cezalarınızı anlık olarak takip etmek için araç plakanızı girmeniz gerekir. Emniyet genel müdürlüğü bölümü adınıza kayıtlı araç ya da araçları inceleyerek ödemeniz gereken tutarı size gösterecektir.