Dünyayı Birbirine Katan WannaCry Virüsü Nedir?
Dünyayı Shadow Brokers isimli hacker grubu tarafından yayılan WannaCry adlı bu virüs, Windows işletim sistemi kullanan kullanıcıların bilgisayarlarına bulaşıp, Windows’un içerisindeki bazı açıklardan yararlanarak bilgisayarları tamamen devre dışı bırakıyor. Format atmanın bile çözüm olmadığı bu WannaCry virüsü, ele geçirdiği bilgisayarların kullanıcılarından fidye talep ediyor ancak ödemeyi sadece Bitcoin olarak kabul ediyor. (bkz. Bitcoin Nedir?)
Şuanda 99 ülkede 125 binin üzerinde bilgisayara bulaştığı iddia edilen fidye virüsünün, bu bulaşan bilgisayarlardan %6’sının özellikle seçilmiş kişilerin bilgisayarları olduğu söyleniyor. Yani virüsü yayan Shadow Brokers adlı hacker grubu bilgisayarındaki bilgilerin önemli olduğu kişileri tespit ederek “onlardan daha iyi para kopartabiliriz” mantalitesiyle hareket ediyorlar.
WannaCry adlı bu virüs Windows SMB protokolünü kullanarak cihazlarda yayılmaktadır. National Security Agency tarafından bu açıklığı barındıran bir exploit’in sızdırılmasıyla birlikte internet üzerinde yayınlanmaya başladı. İnternete sürülen bu exploitlerin doğrultusunda Windows’un bu zafiyetini kullanan bir fidye virüsü geliştirildi ve bilgisayara yayılmaya başladı.
Ülkemizde Virüsten Nasibini Aldı
Zararlı fidye virüsünün internette yayılmasıyla birlikte ülkemizde bu virüsten payına düşeni aldı. Ülkemizdeki 75’e yakın bilgisayarda bu virüse rastlandığı belirtildi.
Bu Virüsten Nasıl Korunuruz?
Bu virüsten korunmanın tam bir çözüm yolu şuana kadar açıklanmadı ancak Windows yaptığı haberlerde kullanıcıların anti virüs programları bulundurmalarını ve kullanıcılara sunulan son güncelleştirmeleri bilgisayarlarına kurmalarını istedi.