Dopamin Nedir? Nasıl Arttırılır?
Dopamin, iyi hissettiren nörotransmiter olarak nöronlar arasında bilgi taşıyan bir kimyasal madde olarak bilinir. Beyin, istediğimiz yemeği yediğimizde ya da cinsel ilişki yaşarken, ödül sisteminin bir parçası olarak zevk ve memnuniyet duygularına katkıda bulunur.
Bu önemli nörokimyasal, ruh halini, motivasyonu ve dikkati arttırır. Ayrıca bu hormon hareket, öğrenme ve duygusal tepkileri uygulamaya yardımcı olur.
Laboratuvar deneylerinde, bu hormon bir sıçandan tekrar yemek yemek için bir kolu bastırmasını ister. Bu insanlarda farklı değildir. Birden fazla pasta dilimini yemenizin bir nevi nedeni budur. Dopamin düzeyi düşük olan insanlar bağımlılığa daha yatkın olabilir. Uyuşturucu, alkol ya da yiyecek yoluyla zevk almak isteyen bir kişinin daha yüksek seviyelerde dopamine ihtiyacı vardır.
Bu nörotransmitter bize sadece ödülleri görmemizi değil, onlara doğru hareket etmek için harekete geçmemizi sağlıyor. Hem yasal (metilendirici) hem de yasadışı (uyuşturucu) uyarıcılar, beyindeki dopaminin seviyelerini arttırır ve davranışlarını buna göre değiştirir.
Dopamin Nasıl Artırılır?
Nörolojik ve psikiyatrik bozuklukları inceleyen bilim adamları uzun zamandır dopaminin nasıl çalıştığı ve beyindeki görece yüksek veya düşük hormon seviyelerinin davranışsal zorluklar ve sakatlıkla ilgili olduğu ile ilgileniyorlar.
Dopamin seviyesini doğal olarak yükseltmenin yolları var ve temel kişisel bakım başlangıç yeridir. Düzenli bir uyku uymak biri için, dopamini büyük ölçüde azaltabilir. İşte bu hormonun seviyeleri artırmak için bazı ipuçları:
- Peynir, et, balık, mandıra ürünleri, soya, tohum, kuruyemiş, fasulye, mercimek gibi tirozin bakımından zengin yiyecekleri tüketin. Tirosin takviyeleri mevcut olsa da, yiyeceklerini tüketmek tercih edilir.
- Diğerlerinin yanı sıra, tohum, fındık, soya, fasulye, kepekli tahıllar gibi gıdalarla magnezyum alımını artırın.
- İşlenmiş gıdalardan, yüksek yağlardan, şekerden ve kafeinden kaçının.
- Dopamin üretimini teşvik ettiği için doğru uyku düzeni önemlidir.
- Günlük egzersizler yapın.
- Stresten kaçının, meditasyon, görselleştirme, nefes egzersizleri gibi teknikleri uygulayın.
- L-Tyrosine ve L-theanine dahil doğal nootropiklerin kullanımını düşünün.
Bu Kimyasal Beyinde Nasıl Çalışır?
İsveçli farmakolog ve sinir bilimci Arvid Carlsson, beyin fonksiyonundaki önemini gösteren dopamin üzerine yaptığı araştırmalarla 2000 yılında Nobel Bilim Ödülü‘nü kazandı. Nörotransmiterin motor sisteme yoğun bir şekilde karıştığını göstermeye yardımcı oldu. Beyin yeterince dopamin üretemediğinde, Parkinson hastalığına neden olabilir. Parkinson hastalığının birincil tedavisi, dopamin üretimini teşvik eden L-dopa adlı bir ilaçtır.
Bu hormon ayrıca şizofreni ve DEHB’de de gösterilmiştir. Bu koşulların altında yatan beyin sistemleri de karmaşıktır. Bu kimyasalın sisteminin etkinliği, kişinin dopamin reseptörlerinin ihtiyacına bağlıdır. Bu koşullara sahip olan insanlarda, kimyasal henüz belirlenemeyen diğer bileşenler etkileşime girer.