Donuk Omuz Sendromu, Belirtileri ve Tedavisi
Ağrı ve tutulma hissiyatıyla kendisini belli eden bir rahatsızlık olan Donuk Omuz Sendromu, çok sık görülen bir hastalıktır. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorun olan bu durumu görmezden gelmemek en önemli noktadır. Yazımızda uzmanların açıklamalarıyla hakkında tüm bilgileri topladığımız bu sendromun belirtileri ve tedavisini anlattık.
Donuk Omuz Sendromu Nedir?
Donuk omuz, omuzlarda bir ağrı veya tutulma hissiyle kendisini belli eden, adeziv kapsül iltihabı adıyla da bilinen bir hastalıktır. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen, Ortopedi’de sıkça karşılaşılan bir problem olmaktadır. Tedavi edilerek düzelebilen bir sorundur. Ağrı ve hareket kaybıyla ilerleyen bu hastalık, kişileri uzun süre kollarını kullanamayacakları konuma getirebilmektedir.
Sendromun iki seviyesi bulunur: Birincil donuk ve ikincil donuk olarak. İleri derecede (ikincil donuk) vakalarda omuz hareketleri büyük oranda kısıtlanır. Hastalar gündelik işlerinde kollarını kullandıkları çoğu şeyi yapamazlar.
Donuk Omuz Sendromunun Nedenleri
Donuk omuza neden olabilecek birçok durum bulunmaktadır. Net bir nedeni ise henüz bilinmemektedir. Genelde 40 yaş üzerindeki kadınlarda sık olarak gürülür. Bazı durumlarda önceden yaşanmış bir omuz incinmesinden uzun süre sonra bu donuk omuz ağrıları kendini gösterebilir.
Omuz eklemlerinin çevresindeki kapsülleri oluşturan glenohumeral ligamentların ve buradaki eklem kapsüllerinin kalınlaşması ya da büzüşmesi bu durumu ortaya çıkartmakta başlıca neden olduğu düşünülmektedir. Bu sendrom omuzların uzun süre hareketsiz kalmasının ardından ortaya çıkabilir. Diyabet, kalp hastalıkları, Parkinson hastalığı, hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi hastalığa sahip kişilerde daha sık görülür.
Donuk Omuz Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Donuk omuzu herhangi ağrılardan ayırt edebilmek ağrının şiddeti ve süresine bağlı değişebilir. Tanının konabilmesi için kişinin sağlık geçmişinin iyi bilinmesi gerekir. Belirtiler genellikle şunlardır:
- Kolları hareket ettirdikçe artmaya devam eden bir omuz ağrısı
- Geceleri uyutmayacak şiddette omuz ağrısı
- Gündelik işleri yaparken vücudu zorlayacak derecede omuz ağrısı
- Kolları belirli bir noktadan yukarı kaldıramamak ya da döndürememek
Tanı için omuz röntgeni ve belirli tahlillerin yapılması ve böylelikler doğru teşhisin yapılması gereklidir.
Donuk Omuz Sendromunun Tedavi Yolları Nelerdir?
Donuk omuz sendromunda tedavi olarak hasta eski haline dönebilmektedir. Donuk omuzda uygulanan ilk tedavi konservatif yani cerrahi yöntemdir. Genelde hastalar, donuk omuzun başlangıç evresinde ağrılarından dolayı doktora başvurur. Donuk omuz sendromunun tanısı klinik muayeneyle konmaktadır. Cerrahi tedavide öncelikli amaç, ağrıların kesilmesi ve hareket kısıtının ortadan kalkmasıdır.
Bunun yanı sıra ağrı kesici ve ödem azaltıcı ilaçlar verilir ve fizik tedavi uygulanır. Hastaların ağrıları sebebiyle omuz eklemlerini korumak için günlük hareketlerini uygulamaması durumunu sadece daha da kötüleştirir. Cerrahi tedavi haricinde kortizon iğnesi ile tedavi yolları da bulunur. Ancak bu durum ağrıyı geçirse de hastalığı tam tedavi etmemektedir.