Dizüstü Bilgisayarın Batarya Ömrü Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
DİZÜSTÜ BİLGİSAYARIN BATARYA ÖMRÜ HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR?
Hayatımızın her alanında boy gösteren teknoloji, evlerimizden ofisimize ve hatta cebimize kadar geldi. Artık her insanın kendine ait bir dizüstü bilgisayarı bulunuyor. Yaşam şartlarına bakıldığında hem bu bilgisayarların hem de onların devamlılığını sağlayan parçaların fiyatları oldukça yüksek segmentlerde dolanıyor.
Hem cebimizin sağlığı açısından hem de oluşabilecek ani patlamalara engel olabilmek için; kullandığımız dizüstü bilgisayarların parçalarına iyi bakmalıyız. Bu parçaların en önemlilerinden biri şüphesiz bilgisayarın bataryalarıdır.
Bu yazımızda bilgisayarınızın bataryasını daha uzun hale getirebileceğiniz bilgilerden bahsedeceğiz.
Dizüstü bilgisayarınızın belli bir batarya ömrü vardır. Ne kadar dikkatli bakarsak bakalım, üretici tarafından garanti edilen ve belli bir ömür biçilen bataryaların, devamlı kullanılabilir halde kalmalarını sağlayamayız.
Lakin bu bataryaların ömrünü daha uzun veya daha kısa hale getirmek yine bizim elimizde. Kulaktan dolma bilgilerle, yanlış şekilde kullandığımız dizüstü bilgisayar bataryaları, olabildiğinden çok daha kısa sürede kullanılamaz hale gelebilir. Cihazlarımıza doğru şekilde davrandığımız taktirde bataryanın biçilmiş ömrünü uzatma şansımız da bulunur.
Bu bataryalar hakkında doğru sandığımız yanlışlar tahmin ettiğimizden çok daha fazla. Dizüstü bilgisayarın batarya ömrü hakkında doğru bilinen yanlışlar, bataryanın ömrünü uzatmak bir yana dursun, olduğundan çok daha kısa hale getirebilir.
İŞTE DİZÜSTÜ BİLGİSAYARIN BATARYA ÖMRÜ HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR;
-Bataryayı çıkarıp rafa kaldırmak. Sadece gerektiğinde kullanmak.
Kullanılmayıp, bir kenarda bekletilen bataryalar, ortam sıcaklığı ile birlikte devamlı ısınır ve soğur. Bu nedenle siz kullanmasanız dahi batarya içerisinde kimyasal reaksiyonlar aktif halde olur. Bu da bataryanızın deşarj olmasına sebep olur.
Özellikle lityum bataryalar kullanıyorsanız, kesinlikle belli bir voltajın altına düşmesine izin vermemelisiniz. Rafta bırakılan bataryalar uzun süre kullanılmadığı için gerekli voltaj sınırının altına düşebilir. Bu da bataryanızın şişmesine ve ömrünün kısalmasına yol açar.
–Bataryayı az miktarda kullanıp en kısa sürede tekrar şarj etmek.
Bu da bataryanıza zarar verecektir. Dizüstü bilgisayarınızın bataryasını kullanmaya başladıktan sonra şarj seviyeniz %10 civarına düşene kadar kullanmaya devam etmelisiniz. Böylece bataryanız full şekilde deşarj olur.
-Şarjı yarıda kesmek.
Bataryanızı şarj etmeye başladıktan sonra %100 olana kadar fişini çekmemelisiniz. Böylelikle bataryanın tüm hücreleri aynı şarj seviyesine ulaşır.
-Bilgisayara takılı olan batarya, sürekli şarj olursa batarya ömrü azalır.
Bu da batarya ömrü hakkında doğru bilinen yanlışlardandır. Bataryanız aktif olarak şarj olsa dahi, aynı zamanda bilgisayarın ön güç tüketimini üstlenen araç olduğu için devamlı enerji sirkülasyonuna devam eder. Bu da bataryanın enerjisini dengede tutar.
–Batarya, takılı olmazsa bilgisayarın bozulacağını düşünmek.
Batarya voltajı da, adaptör voltajı da bilgisayarın kullandığı voltajın en az %20 oranında üzerindedir. Bu nedenle bataryanız, bilgisayarınıza takılı olsa da olmasa da değişen bir durum söz konusu değildir.
–Batarya gerekli olmadıkça kullanılmadığı için, bilgisayarın ani elektrik kesintilerinde kapanması.
Elektrik kesintisi nedeniyle bilgisayarınızın aniden kapanması, size bataryadan daha pahalıya patlayacaktır. Bilgisayar donanımı ani kesintilerden çok fazla olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle harddiskler ani kesintilerden dolayı çok fazla zarar görür ve bu nedenle çok fazla veri kaybına sebep olur.
Ama bataryanız elektrik kesintisi anında takılı ise, böyle bir sorun yaşamazsınız. Güç alışverişini bataryanız üsteleneceğinden, bilgisayarınız kesintiyi hissetmez.