Hastalıklar

Divertikülit Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Divertikülit nedir, küçük keselerin oluşumu ile karakterize kolonun bir hastalığıdır. Kolon astarında küçük keseler (divertiküller) oluştuğunda ve iltihaplandığında ortaya çıkar.

Divertikülit esas olarak 50 yaşın üzerindeki insanları etkiler, ancak çocuklukta bile her yaşta ortaya çıkabilir. Çoğu durumda, hiçbir semptom yoktur veya çok hafiftir ve yalnızca bağırsak hareketlerini zorlarken hiçbir şey yemeden veya içmeden uzun süreler sonra ortaya çıkar. Divertikül iltihaplandığında veya enfekte olduğunda kolonda ağrı ve enfeksiyona neden olabilir.

Divertikülit, orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerin yaklaşık %7’sini etkileyen yaygın bir hastalıktır. Bu bulaşıcı değildir, ancak kötü beslenme alışkanlıkları ve dışkıyı taşımak için zorlama, egzersiz eksikliği ve obezite gibi yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanabilir. Divertikülit genellikle antibiyotik tedavisine iyi yanıt verir, ancak bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Çoğu kişi tam iyileşme sağlar.

Divertikülit Nedir?

Divertiküloz, kalın bağırsağı etkileyen, kolonun astarında (divertikül) küçük keselerin oluştuğu bir durumdur. Bu divertiküller sıklıkla iltihaplanır (divertikülit) ve çoğu insanın divertikülozu cerrahi olarak çıkarmak zorunda kaldığı noktaya kadar ağrılı hale gelir.

Genellikle hiçbir semptom yoktur veya çok hafiftirler ve ancak uzun süreler boyunca hiçbir şey yemeden veya içmeden, bağırsak hareketlerini zorlayarak ortaya çıkarlar. Divertikül iltihaplandığında veya enfekte olduğunda kolonda ağrı ve enfeksiyona neden olabilir.

Divertikülit Nedir

Divertikül Sebebi Nedir?

Divertiküler hastalık, kötü beslenme alışkanlıklarından ve dışkıyı taşımak için zorlama, egzersiz eksikliği ve obezite gibi yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanabilir. Divertikülozu önlemek için diyet lifi (meyve ve sebzelerde bulunur) gereklidir. Kırmızı et, beyaz ekmek ve rafine şeker gibi lif içermeyen gıdalar bu duruma neden olabilir.

Divertikülit Belirtileri Nelerdir?

Divertikülit, keseler iltihaplandığında veya enfekte olduğunda ortaya çıkar. En sık görülen semptom, alt karnınızdaki ağrıdır ve genellikle bağırsak hareketiniz olduğunda artar. Ağrı birkaç dakikadan birkaç güne kadar sürebilir ve her bağırsak hareketinde gelip gidebilir. Karnınızın bir tarafında oluşur ancak antibiyotik veya ameliyatla tedavi edilmezse yayılabilir. Diğer belirtiler şunlardır: yüksek ateş, titreme, mide bulantısı ve kusma.

Divertikülit Nasıl Teşhis Edilir?

Tıbbi sağlayıcınız, daha önceki hastalıklarınız veya geçirdiğiniz ameliyatlar da dahil olmak üzere tıbbi geçmişinizi soracaktır. Ayrıca semptomlarınız ve ağrıya neden olan aktiviteleriniz hakkında da bilgi alacaktır. Tıbbi geçmişinizi gözden geçirdikten ve fizik muayene yaptıktan sonra, sağlık uzmanı tanıyı belirlemek için röntgen, kolonoskopi veya ultrason gibi testler isteyebilir.

Testler şunları içerebilir: Karın BT taraması (radyasyon yok); baryum lavmanı; kolonoskopi; sigmoidoskopi (rektumdaki yumuşak doku sensörü). Bu testler, sağlık uzmanınızın divertikülitiniz olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir.

Divertikülit Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu durumda, hiçbir semptom yoktur veya çok hafiftir ve yalnızca bağırsak hareketlerini zorlarken hiçbir şey yemeden veya içmeden uzun süreler sonra ortaya çıkar. Divertikül iltihaplandığında veya enfekte olduğunda kolonda ağrı ve enfeksiyona neden olabilir. Vücudun tepkisi genellikle bu yeni enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi etmektir. Sağlık uzmanınız muhtemelen bir divertikülit atağını tedavi etmek için anti-inflamatuar ilaçlar ve antibiyotikler yazacaktır.

Divertikülit Nedir

Hangi Komplikasyonlar Ortaya Çıkabilir?

Divertikülit ile ilişkili ciddi uzun vadeli problemler yoktur. Bazen, iltihaplanma şiddetli olduğunda, divertikülü çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Bu genellikle karındaki küçük bir kesi ile gerçekleştirilir ve sağlık uzmanınızın, kolonunuzun içinde oluşan keseleri ve herhangi bir enfekte dokuyu çıkarmasına izin verir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde divertikülit sorununun her yıl 2,1 milyar dolara (2006) mal olduğu tahmin edilmektedir ve lif alımını artırarak ve diyetlerini değiştirerek tedaviden kaçınmaya çalışan bireysel hastalar tarafından yılda milyonlarca dolar harcanmaktadır. Rektuma değil kolona gidilerek divertikülit olarak da bilinir.

Divertiküloz, kalın bağırsağı etkileyen, kolonun astarında (divertikül) küçük keselerin oluştuğu bir durumdur. Bu divertiküller sıklıkla iltihaplanır (divertikülit) ve çoğu insanın divertikülü cerrahi olarak çıkarmak zorunda kaldığı noktaya kadar ağrılı hale gelir.

Divertiküloz tanısı genellikle bir X-ışını veya baryum lavmanı ile konur, ancak kolonoskopi veya sigmoidoskopi ile yapılabilir.

Divertikülit Nedir İle ilgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu