Hastalıklar

Distoni Nedir, Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Distoni, anormal, sıklıkla tekrarlayan hareketlere veya anormal duruşlara neden olan sürekli kas kasılmaları ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Bu bozukluk, kasların istemsiz olarak kasılmasına neden olarak, bu bozukluğu olan kişinin vücudunu tekrar tekrar alışılmadık pozisyonlara bükmesine neden olur.

Distoni, kaslarını sürekli olarak kasıp gevşetmekten kaynaklanan ağrı nedeniyle, buna sahip olanlar için çok zor olabilir. Distonisi olanlar, istemsiz hareketleri nedeniyle kendilerini günlük işlerle mücadele ederken bulacaklardır.

Bu durum aynı zamanda hayatlarının bir noktasında genel distoni yaşayan kişilerde daha yaygındır ve dünya çapında yaklaşık 3000 kişiden 1’ini etkiler. Bu nörolojik bozukluk kalıtsal, çevresel veya bir beyin hasarından kaynaklanabilir, bu nedenle distoni semptomları yaşarken veya sevdiğiniz birine bu durum için test yaptırmayı düşünürken aile geçmişinizi bilmeniz önemlidir.

Distoni Belirtileri Nelerdir?

Distoninin en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:

Anormal duruş, bükülmüş vücut pozisyonları ve anormal yönlere bükülmüş uzuvlar ile sonuçlanan kas kasılmaları. Bu, ağızlarını veya gözlerini etkileyebilecek yüz kaslarını içerir. Bunun yanı sıra, bu rahatsızlığı olanlar gövde ve diğer alanlarda kas kasılmaları yaşayacaklar: omuzlar, boyun, bacaklar ve sırt.

distoni

Genellikle yüzün veya vücudun bir tarafında bulunan kas spazmları. Bu, belirli bir kasta atlama hareketine neden olur ve buna sahip olanlar için gerçekten acı verici olabilen seğirmelere neden olur. Dil boğaza geri dönebilir ve kollar kilitlenebilir. Distoni stres, yorgunluk ve ilaçlarla daha da kötüleşebilir.

Distoni Tedavisi Nedir?

Distoni teşhisi konanlar için bir dizi farklı tedavi mevcuttur. Bunlardan bazıları şunlardır: Botulinum toksin enjeksiyonları, fizik tedavi, germe egzersizleri ve ilaç tedavisi. İlaç kullananlar, yaşadıkları semptomları azaltmak için kendilerini antispazmodik ilaçlar alırken bulacaklardır.

Bu ilaçlar, kaslara talimat gönderen nörotransmitterlerin gücünü azaltır, bu da kasların kasılmasına veya gevşemesine neden olur. Botulinum toksin enjeksiyonlarının kullanılması, kas kasılmalarına yol açan sinir uyarılarını bloke ederek çalışan bu zayıflatıcı durumu tedavi etmenin bir başka popüler yoludur. Cerrahi ayrıca, belirli kas gruplarının bozulmasını içerebilen şiddetli distoni formları yaşayanlar için bir seçenektir.

Distoninin Nedenleri Nelerdir?

Distoninin farklı biçimleri ve birden çok nedeni vardır. Bunlar şunları içerir: Kalıtsal (genetik), beyin hasarı nedeniyle ve ameliyat sırasında, alkol yoksunluğu ve eğlence amaçlı ilaçlar.

Distoni Nasıl Tedavi Edilmelidir? Durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak birkaç farklı tedavi seçeneği mevcuttur. Çoğu durumda en iyi tedavi yaklaşımı Botulinum toksin enjeksiyonları kullanarak distoni semptomlarının şiddetini azaltmaya çalışmaktır.

Distoninin Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?

Distoni, sahip olanlar için çok yorucu ve sinir bozucu olabilir. Ayrıca tekrarlayan hareketler ve kas kasılmaları sonucunda kas kontrolünün kaybına ve eklemlerde hasara yol açarak ağrıya ve kronik iltihaplanmaya neden olabilir. Uzun vadede distoni sinirlere ve kaslara zarar verebilir ve vücudunuzda kalıcı değişikliklere neden olabilir.

Distoni Bir Kişinin Hayatını Nasıl Etkiler?

Bu durumdaki birinin yaşadığı semptomların şiddeti, günlük yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Distonisi olan kişiler kendilerini normalden daha fazla uyurken, konsantre olmakta zorlanır ve çok fazla konsantre olurken bulabilirler. Bu belirtiler genellikle insanları dans etmek, müzik aletleri çalmak veya spor yapmaktan hoşlandıkları şeyleri yapmaktan alıkoymaktadır. Pek çok insan, daha önce hiç problem yaşamadıkları günlük aktivitelerle uğraşırken bulacaklar, örneğin: yazı yazmak ve bilgisayar kullanmak ya da normal yiyecekler yemek.

distoni

Distoni Çocukları Nasıl Etkileyebilir?

Distoni belirtileri çocuklar ve yetişkinler için aynıdır. Bununla birlikte, çocukların ağrıya karşı toleransları daha düşük olabilir, bu nedenle semptomlarının şiddeti bir yetişkinin durumundan çok daha fazla olabilir. Çocuklar ayrıca yaşlandıkça semptomlarının kötüleştiğini göreceklerdir, bu nedenle durumlarının erken tespit edilmesi önemlidir.

Distoniyi Teşhis Etmek Neden Zordur?

Distoni semptomları her durumda büyük ölçüde değişebilir. Ayrıca, istemsiz olarak meydana gelen kas kasılmaları ve ses değişiklikleri ve uzmanlar veya sağlık hizmeti sağlayıcıları arasında iletişim kurmayı zorlaştırabilecek ince motor becerilerde zorluk gibi bir dizi başka sorun nedeniyle de tanınmaları çok zor olabilir.

Distoni Nasıl Önlenebilir?

Sigara, alkol ve eğlence amaçlı uyuşturucular gibi bazı şeylerden kaçınmak bu durumun başlamasını önlemeye yardımcı olabilir.

Distoni Görünümü Nedir?

Distoni olanların görünümü, deneyimledikleri fiziksel ağrı, günlük işlevsellikte zorluk ve bu bozukluktan gelen komplikasyonlar, kaslar ve sinirlere verilen hasarlar nedeniyle çok zayıftır. Birçok insan, aile distoni öyküsü varsa semptomlarının daha da kötüleştiğini görecektir. Mevcut tek tedavi seçeneği, bu bozukluğun ciddi formlarından muzdarip olanlar için mevcut olan cerrahidir.

Distoni Risk Faktörleri Nelerdir?

Kadın olmak: Kadınların ergenlik döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle bu nörolojik durumu geliştirme olasılığı daha yüksektir. Aslında, distoni sadece erkeklerde ve kadınlarda mevcuttur ve çevresel faktörlerin ve genetik yatkınlığın bir kombinasyonu neden olur.

Seks: Ergenlik döneminde ürettikleri farklı hormonlar nedeniyle erkeklerin kadınlardan daha yüksek bir riske sahip olduğu düşünülmektedir.

Yaş: 70-80 yaş arası insanların 40 yaşın altındaki insanlardan daha yüksek distoni olasılığı daha yüksektir. Bu, genetik değişikliklerin yaşlı bireylerde meydana gelme eğiliminde olduğu düşünüldüğü için mantıklıdır.

Etnik köken: Mevcut veriler, etnik azınlıklarda insanlarda distoni prevalansının arttığını göstermektedir.

Üreme sistemi/endokrin sistemi: Hamilelik sırasında dalgalanan ve bu nörolojik bozukluğu geliştirme riski altında olan hormon seviyeleri arasında bir bağlantı olabileceği öne sürülmüştür.

Genetik: Genetik ve çevrenin karmaşık kombinasyonunun bu durumu geliştirenlerde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.

Distoni Sebepleri Nelerdir?

Distoni, genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu neden olur.

Kalıtsal faktörler distoni kalıtsal olabilir, yani ailelerde çalışır. Bu, ebeveyninizin varsa, etkilenme şansınız olduğu anlamına gelir.

Nörolojik Koşullar Bazen geliştirilen distoninin ilk aşamalarında migren, Chorea cerebri veya korea generalis arasında bazı karışıklıklar vardır. Bu durumun faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanması ve bu nedenle tedaviye çok disiplinli bir yaklaşım gerektirmesi mümkündür.

Yaralanma ve Cerrahi Belirli ameliyat türleri bu nörolojik durumun geliştirilmesi riskini artırabilir. Nörodejeneratif Bozukluklar Bu durumun başlangıcı ile bazı demans biçimleri arasında bir bağlantı gösteren son kanıtlar olmuştur. Bu, iki koşul arasında bir bağlantı olabileceğini düşündürmektedir.

distoni

Distoninin başlangıcı veya şiddeti için kanıtlanmış bir neden yoktur.

Distoni Ne Zaman Teşhis Edilebilir?

Distoni belirtileri kişiden kişiye büyük ölçüde değişecektir, bu nedenle ilk başta teşhis edilmesi zor olabilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız tam bir tıbbi geçmişi (aile öyküsü dahil) gerçekleştirecektir. Daha sonra inceleneceksiniz ve semptomlar dikkatle değerlendirilecektir.

Bu durumun belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bu durumun en eski semptomlarını görmek de zor olabilir, çünkü hayatta daha sonra farkedilemeyebilirler. Distoni semptomları şunları içerir: kas kasılmaları ve tüm vücutta meydana gelebilecek sürekli kas seğirmeleri. Bu, iskelet ve nöral yapılar üzerinde çok fazla baskı uygulayabilen anormal duruşlara neden olur.

Fiziksel Semptomlar Vücudun çeşitli kısımlarında ortaya çıkmaya devam eden kas kasılmalarının, kas tonunuz ve koordinasyonunuz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmanın yanı sıra ağrı ve rahatsızlığa neden olması muhtemeldir.

Distoni Nedir, Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? ile ilgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu