Cilt Sağlığı

Diş Hassasiyeti Nedir, Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Neler?

instagram takipçi hilesi

Diş hassasiyeti, her yediğiniz sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceğin dişlerinize yaptığı etkidir. Bu duruma sahip olmak ağrılı, tahriş edici ve rahatsız edicidir. Ayrıca daha ciddi bir sorununda göstergesi, olabilir. Bu nedenle diş hekiminizden ne kadar erken yardım alırsanız o kadar iyi olur.

Bu oral rahatsızlık için bazı yaygın nedenlere ve tedavi seçeneklerine sizin için biraz değineceğiz. Aşağıya sizin için birkaç diş hekiminin videolarını da koydum. O videoları da izleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Diş Hassasiyeti

Diş Hassasiyetinin Belirtileri Nelerdir?

Diş hassasiyeti aşağıdakiler gibi belirli öğeler veya duyumlar tarafından tetiklenen ağrı ya da rahatsızlık anlamına gelir. Aşağıdakileri yaptıktan ya da yaşadıktan sonra hissedersiniz;

  • Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecek tüketmek
  • Tatlı ya da asitli yiyecek ve içecekler tüketmek
  • Dişlerinizi fırçalarken soğuk su kullanmak
  • Soğuk hava
  • Alkol içeren ağız gargaraları kullanmak
  • Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak

Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Küçük gibi görünen ağız bakımı sorunlarından ciddi diş sorunlarına kadar çeşitli potansiyel nedenleri vardır. Ne yazık ki, diş hassasiyetinizin nedenini kendiniz teşhis edemezsiniz. Bununla birlikte, diş hekiminiz nedeni belirlemenize ve etkili bir şekilde tedavi etmenize yardımcı olabilir.

Diş hassasiyetinin en yaygın nedenlerinden bazıları muhtemelen günlük yaşamınızın bir parçasıdır. Bu günlük parçalardan birkaç tanesine yakından bakalım.

Diş Eti Problemleri

Dişlerinizi iyi temizlemezseniz, plak birikir ve diş etlerinde iltihaplanmaya ve enfeksiyona sebep olur. Sonunda, bu diş eti hastalığı diş etlerinin geri çekilmesine neden olarak kökteki sinir uçlarını açığa çıkarır ve hassasiyete yol açar.

Asitli Gıdaların Çok Fazla Tüketimi

Turunçgiller gibi asidik yiyecek ve içecekler, diş minesi olarak bilinen diş yüzeyini aşındırır. Diş minesi, sinirlerinizi ve sinir uçlarınızı bulabileceğiniz dişin hassas iç katmanlarını, dentin ve pulpayı korur. Diş mineniz bozuldukça dentini açığa çıkarır ve dişleriniz yüksek ya da düşük sıcaklıklar gibi tetikleyicilerle temas ettiğinde hassasiyete yol açar.

Dişleri Kuvvet Uygulayarak Fırçalamak

Asitli yiyecekler diş minesinin bozulmasına neden oluyorsa, dişlerinizi çok sert ve kuvvet uygulayarak fırçalamak da öyle. Dişlerinizi iyice fırçalamak ve diş ipi kullanmak çok önemlidir. Fakat çok sert olmak başka sorunlara yol açabilir.

Diş Hassasiyeti

Diş Çürükleri

Yanlış diş temizleme alışkanlıkları bir başka sonucu da çürüklerdir. Diş eti hastalığı gibi, tedavi edilmeyen çürükler de kökün sinir uçlarını açığa çıkarabilir. Bu da hassasiyete sebep olur.

Bruksizm (Diş Sıkma) ve Uyku Bruksizmi

Bu yaygın durumlar için başka bir isim diş sıkmadır. Buna tıpta Bruksizm denir. Bruksizm siz uyanıkken, ikincisi ise siz uyurken meydana gelir. Diş hassasiyeti, diş minesini aşındırdıkları için her iki durumun da bir yan etkisidir. Uyku bruksizmi, insanlar bilinçsizken çenelerini daha fazla kuvvetle sıktıkları için özellikle hissedilir.

Diş Hassasiyetinin Tedavisi

Diş hassasiyeti için en iyi tedaviyi uygulamak ve ağrınızı hafifletmek için sebebini belirlemek gerekir. Doktorunuzun uygulayabileceği tedaviler arasında şunlar yer alabilir;

  • Florür macunu, jel ya da durulama gibi florür tedavileri
  • Diyet değişiklikleri
  • Açıkta kalan kökleri kapatmak için dolgular
  • Açıkta kalan dentini kaplamak için reçine dolgu macunları
  • Diş sıkma için NTI ya da ağız koruyucuları
  • Fırçalama alışkanlıklarını geliştirmek
  • Diş hekimi tarafından reçete edilen duyarsızlaştırıcı macunlar
  • Diş eti çekilmesinin aşırı çekilmiş ise, diş eti grefti

Diş Hassasiyeti

Diş Hassasiyeti İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu