Deniz Yıldızlarının Özellikleri Nelerdir?
Deniz yıldızlarının özellikleri kadar görsel olarak hoş ve renkli oldukları için çoğumuzun dikkatini çeken canlılardır. Kuruduktan sonra bile dekorasyon olarak kullanılırlar. Deniz yıldızları bilimsel olarak Asterioda olarak bilinir. Kelime “yıldız” anlamına gelir ve 1830’da bir Fransız zoolog tarafından verildi. Tarihteki ilk deniz yıldızı kalıntılarına 450 milyon yıl önce rastlandığı tahmin ediliyor. Bu dinozorlardan daha eski bir tarihi göstermektedir. Uzun bir süre boyunca deniz yıldızları çeşitli şekil değişiklikleriyle bu güne kadar başarılı bir şekilde hayatta kalırlar.
Deniz Yıldızının Özellikleri Nelerdir?
- Denizyıldızı soğuk sulara dayanıklıdır.
- Deniz seviyesinden 6000 metre yükseklikte yaşayabilirler.
- En soğuk kutup sularından sıcak tropik sulara kadar dünyanın birçok bölgesinde yaşayabilirler.
- Genellikle kırmızı ve turuncu renklerine sahip olsalar da mavi, kahverengi ve gri renkleri de vardır.
- Deniz yıldızları genelde tatlı sularda yaşayamazlar. En çok görülen türleri kıyılara yakın bölgede olanlarıdır.
Deniz Yıldızının Yapısı Nasıldır?
Sularımızda gördüğümüz denizyıldızları genellikle turuncu veya kırmızı renkte olup 5 kolludur. Ancak dünyada çok daha fazla kol tipine sahip 1500’den fazla farklı denizyıldızı türü olduğu bilinmektedir.
- Deniz yıldızlarının tipik olarak her biri yüzlerce ayağı ve 5 kolu vardır. Bu ayakların bazıları vantuz görevi görür ve çok iyi tutuş sağlar.
- Yapıları gereği her yöne hareket edebilirler.
- Birçok deniz yıldızı hızlı hareket etme yeteneğine sahip değildir. Dakikada 15 cm’ye kadar hareket edebilirler. Sadece bir tür denizyıldızı dakikada 2,7 metre yol alabilir.
- Deniz yıldızlarının beyni yoktur, ancak çok karmaşık bir merkezi sinir sistemine sahiptirler.
- Ağız ve kol çevresinde uzanan sinir ağları vardır.
- Tüm sinir ağları ve terminalleri ışığa ve dokunmaya duyarlıdır, algılayabilirler.
Kolları sayesinde avlarına ulaşabilir ve beslenme döngüleri gerçekleştirebilirler. Denizyıldızı midyeleri ayaklarındaki vantuzlarla kavrar ve denizyıldızı midyeleri açıp midyelerin yumuşak kısımlarını yiyebilir. Birçok deniz yıldızı alg, midye, deniz salyangozu ve süngerlerle beslenir.
Denizyıldızının ömrü türlere göre değişir. Erken yetişkinlikteki deniz yıldızlarının ömrü daha kısadır. Örneğin erginleri 20 gram olan, 2 yılda eşeysel olgunluğa ulaşan bir tür 10 yıl yaşayabilir. Ancak diğer yetişkin solucanın daha ağır olduğu, 80 grama ulaştığı, 5 yılın sonunda cinsel olgunluğa ulaştığı ve 34 yıla kadar yaşadığı gözlemlenmiştir.
Deniz Yıldızları Nasıl Ürerler?
Denizyıldızlarının büyük çoğunluğu eşeyli olarak ürer, yani erkek ve dişi vardır. Ancak üreme durumlarının farklı türleri vardır. Dışarıdan bakıldığında erkek mi kadın mı olduklarını anlamak mümkün değil. Yumurtlama sırasında farklılaşma şansı vardır. Bazı denizyıldızları bölünebilir ve çoğalabilir. İkiye bölündüler ve bölündüklerinde yeni denizyıldızları oluştu.
Bazı denizyıldızları cinsiyet değiştirir. Hayatlarının bir kısmını erkek olarak geçiren deniz yıldızları, dişi özellikleri göstermeye başlayabilir. Ancak en ilginç üreme türü denizyıldızı, kuluçkacıdır. Yumurtadan çıkmayı bekleyen tavuklar gibi yumurtaların üzerinde yatan denizyıldızları da var.