Demir Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Demir Eksikliği Nedir?
Demir eksikliği vücutta yeterli miktarda demir bulunmaması durumu olarak tanımlanır. Bu duruma demir eksikliği anemisi de denir. Demir vücut için hayati öneme sahiptir. Kırmızı kan hücrelerine eritrositler denir. Onlara rengini veren hemoglobindir. Hemoglobin ayrıca demir içerir. Kırmızı kan hücreleri akciğerlerden oksijen alır ve diğer dokulara taşır.
Kandaki demir miktarı azaldığında kırmızı kan hücrelerinin üretimi kesintiye uğrar. Bunun sonucunda vücutta taşınan oksijen miktarı azalır. Bu duruma demir eksikliği anemisi denir. Bu duruma anemi de denir. Bir kişi vücuda yeterince demir alamazsa, vücut yeterli hemoglobin üretemez. Bu demir eksikliği anemisine yol açabilir.
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliği anemisinin belirtileri genellikle hastalığın erken evrelerinde fark edilmez. Bu dönemde semptomlar hafiftir. Demir eksikliği belirtileri ancak etkileri arttıkça fark edilmeye başlar. Bu hastalığın belirtileri genellikle aşırı yorgunluk ve halsizliktir.
Bazı insanlarda, normalde yemeyecekleri yiyecekleri canını çekme durumu yaşanırken bazı hastalarda buz ve toprak yeme isteği görülebilir. Vücut ve baş ağrısı da demir eksikliği belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı ve nefes almada zorluk da hastalığın habercisidir. Hastalığın en iyi bilinen semptomları arasında soğuk el ve ayak hissi ve buzlu cilt bulunur. Demir eksikliği belirtileri şunları içerir:
- Soluk ve renksiz cilt
- Zayıflık, halsizlik ve yorgunluk
- Konsantrasyon zorluğu
- Baş ağrısı
- El ve ayaklarda uyuşma
- Sinirli ve gergin olmak
- Kulakta vızıltı
- Dudaklarda çatlaklar
- Ağız ülseri
- Kırılgan tırnaklar
- Saç kaybı
Demir Eksikliği Neden Oluşur?
Demir, insan vücudunun üretemediği bir mineraldir. Bu nedenle çeşitli yollarla vücuttan atılması gerekir. Eğer almazsanız, demir eksikliği anemisi geliştirebilirsiniz. Vücuttaki demiri azaltan faktörler arasında yetersiz demir alımı veya vücuttan demir kaybı hesaplanabilir. Ancak bunun en önemli nedeni genellikle vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az demir tüketmesidir. Özellikle kadınlarda hamilelik ve adet dönemlerinde vücudun demir ihtiyacı daha da artar.
Demir eksikliği şu dönemlerde görülebilir:
- Hamile
- Emzirme
- Ergenlik
Yetersiz beslenen ve dengesiz insanların vücutlarında daha az demir bulunduğuna şüphe yoktur. Bu, özellikle vegan ve vejeteryan diyetlerinde demir açısından zengin etler tüketilmediğinde geçerlidir. Bazı durumlarda, bitki bazlı gıdalar vücudun demir ihtiyacını karşılamada yeterli olmamaktadır.
Demir Eksikliği Tanısı Nasıl Konur?
Demir eksikliği teşhisi genellikle kan sayımı ile konur. Bazı durumlarda kişi başka nedenlerle doktora gider ve durumu öğrenir. Hastalığı erken teşhis etmek için demir depolarının durumunu kontrol etmek için testlere ihtiyaç vardır.
Bir doktora danışırken, doktor hastanın tıbbi geçmişini dinleyecektir. Bu bakımdan kadınların adet dönemlerine dikkat etmeleri önemlidir. Hastalığı kesin olarak teşhis etmek için kan testleri gereklidir. Yapılan testlerde bazı değerler kontrol edildi. Hemoglobin, hematokrit, alyuvar sayısı ve transferrin bunlardan bazılarıdır.