Delta Varyantı (B.1.617.2) Nedir?
Delta varyantı, COVİD-19’un başka bir türüdür. Geçtiğimiz aylarda uzmanlar tarafından endişe verici bir varyant olarak belirtildi. Daha fazla bulaşıcılık riski taşıyabilecek bir tür olarak tanınmaktadır.
Delta varyantını endişe kaynağı olarak listeleyen uzmanlar, ilk başlarda varyantın dünyadaki tüm COVID-19 vakalarının çok az bir bölümünü kapsadığını belirtti. Fakat bu varyant diğerlerine göre daha hızlı ilerledi.
Delta Varyantı İlk Nerede Görüldü?
Pek çok COVID-19 varyantı hakkında çok sayıda haber yapıldı. Delta varyantı, ilk olarak Hindistan’da ciddi sorunlara yol açan aynı COVID-19 viral varyantıdır. İlk çıktığında Hint varyantı olarak adlandırıldı. Daha sonra varyant bilim insanları tarafından B.1.617.2 olarak isimlendirildi.
Bu varyantın neden olduğu ilk vaka, 2020 yılının Ekim ayında Hindistan’ın Maharashtra eyaletinde görüldü. Muhtemelen siz de çok kez duymuşsunuzdur. Hindistan genelinde çok hızlı bir şekilde yayılarak vaka ve ölümlerin artmasına neden oldu. Ancak bu yıl Hindistan’da meydana gelen COVID-19 vaka ve ölüm selinden yalnızca Delta varyantının sorumlu olup olmadığını söylemek için henüz çok erken olduğu söylenmektedir.
Daha Bulaşıcı Olduğunun Altı Çizildi!
Uzmanlara göre, 2021 yılının Nisan ayında delta varyantı Hindistan’daki yeni COVID-19 vakaları arasında en yaygın yayılan varyant oldu. Bu nedenle, Delta varyantının muhtemelen COVID-19 virüsünden daha bulaşıcı olması ve hatta ilk olarak Birleşik Krallık’ta tanımlanan B.1.1.7 Alpha varyantından %60 daha fazla bulaşıcı olması uzmanları son derece ürküttü.
Dünya Sağlık Örgütü, Delta türünün 80’den fazla ülkeye ulaşmayı başardığını duyurdu. Bu ülkeler arasında maalesef Türkiye’de var. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, varyantın proteininin virüsün insan hücrelerine girmesini ve bu hücrelere bulaşmasını kolaylaştırabileceğini ya da insan hücreleriyle daha iyi karışarak bağışıklık sistemi tarafından daha az algılanabilir hale gelebileceğini göstermektedir.
Ciddi hastalıklara Sebep Olma Eğilimindedir.
Araştırmalar Delta varyantı ile enfekte olan kişilerin hastaneye yatma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Hatta Alpha varyantına kıyasla hastaneye yatma riskinin iki katı bile olabilmektedir. Aynı zamanda uzmanlara göre, 50 yaşın altındaki çocukların ve yetişkinlerin delta varyantına enfekte olma olasılığının 2,5 kat daha fazla olduğu belirtilmiştir.
Biontech Aşısı Daha Etkili
Uzmanlara göre Biontech aşısı Sinovac aşısına göre bu varyanta göre çok daha fazla etki göstermektedir. Ülkemizde de bu varyantın etkilerini azaltmak için 3. doz aşılamaya geçildi.