İş & Finans

Deflasyon Nedir?

Deflasyon, mal ve hizmet fiyatlarının düşmesi tüketicilere daha fazla alım gücü kazandırmasıdır. Çünkü sahip oldukları para şimdi daha önce alabileceğinden daha fazlasını alabilir. Deflasyon, mal ve hizmet maliyetlerinin zaman içinde arttığı oran olan enflasyonun tam tersidir. Enflasyon yükseldiğinde doların değeri düşüyor. Çünkü tüketiciler önceden alabilecekleri kadar birşeyi satın alamıyorlardı.

Enflasyonun nasıl hesaplandığına benzer şekilde, deflasyon Tüketici Fiyat Endeksi ile ölçülür. Teknik olarak enflasyon, enflasyon oranları yüzde 0’ın altına düştüğünde meydana gelir. Enflasyon oranları düşerken yine de sıfırın üzerindeyken, enflasyondan arındırma gerçekleşmez.

deflasyon 1

Para darlığı, tüketici talebindeki düşüş de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır. Alışveriş yapanlar geçmişte olduğu kadar harcama yapmadıklarında, daha fazla harcama yapmayı teşvik etmek için fiyatlar düşmeye başlar. Tüketici harcamalarındaki düşüş, harcanabilir gelir miktarındaki düşüş ve tüketicilerin finansal geleceklerine olan güvenlerini azaltmak da dahil olmak üzere çeşitli sorunlara bağlanabilir.

Para Darlığı, para arzındaki bir düşüş veya mal arzındaki bir artıştan da kaynaklanabilir. Deflasyonla mücadelede çeşitli para politikalarının ve maliye politikalarının kombinasyonları uygulanır. Basamaklar arasında, faiz oranlarının düşürülmesi ve bunların her ikisinin de harcamaların teşvik edilmesine yardımcı olabilecek, mal ve hizmetlerin taleplerini artıracak ve sonuçta fiyatların artmasına ve deflasyonun sona ermesine yol açabilecek vergi indirimleri olacaktır.

Deflasyonun Etkileri

Fiyatlardaki düşüş iyi bir şey gibi görünse de uzun süren deflasyon süreleri çoğu durumda bir ekonomi için kötüdür. Bir para darlığı dönemi ekonomi üzerindeki en büyük etkilerden biri, ticari gelirlerin azalmasıdır. Fiyatlar düşürüldüğünden, her işletmenin kazandığı para miktarı da bir dalış alır.

Gelirdeki düşüş daha sonra maaş kesintilerine ve iş kayıplarına yol açar. Ücretlerdeki bir düşüşün yanı sıra işsizliğin artması, müşteri harcamalarında bir değişikliğe yol açıyor. Ayrıca, deflasyon, tüketicilerin yatırımlarını satmaları nedeniyle hisse fiyatlarında düşüşe neden olmaktadır.

deflasyon 2

Deflasyonun kontrolü çok zor olduğundan, çoğu kişi tarafından enflasyondan daha kötü olduğu düşünülmektedir. En kötüsü, deflasyon, sonunda ülkenin para biriminin çöküşüne yol açabilecek deflasyonist bir spirale dönüşebilir.

Deflasyon Tarihi

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki deflasyon çok nadirdir ve altı yıldan fazla bir süredir gerçekleşmemiştir. Son 100 yılda kısa bir deflasyon süreleri yaşanmasına rağmen, 1920’lerde yaşanan Büyük Buhran’dan bu yana uzun bir deflasyon dönemi yaşanmamıştır. Bu dönem birçok şirketin çalışanlarını işten çıkarmasına yol açan fiyatlarda büyük bir düşüşle azaldı.

Son zamanlarda, Japonya ekonomisi deflasyondan payını almış oldu. Deflasyon süresi, vergilerdeki artış, ağır devlet harcamaları ve sıkı para politikaları gibi faktörlerin bir araya gelmesi nedeniyle 15 yıldan fazla sürmüştür.

deflasyon 3

Deflasyonu Önlemek İçin Alınabilecek Tedbirler

  • Bankacılık sistemlerine tüketiciyi yönlendirmek için düşük maliyetli kredi vermek.
  • Kamu harcamalarını olabildiğince artırmak
  • Özel sektörü yatırımlarına teşvikler sunarak onları yatırıma yönlendirmek
  • İşçi ve çalışanlara yüksek ücret politikası sunarak alım güçlerini arttırmak
  • Halk üzerinde var olan vergileri azaltarak insanları harcamaya yönlendirmek

Deflasyon Nedir? ile ilgili videolar

Kaynak
Bireysel Yatırımcı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu