Darülfülfül Bitkisinin (Tiflis Biberi) Faydaları Nelerdir?
Darülfülfül bitkisi 99 derde deva şeklinde anılan ve insan sağlığına sayısız yarar sağlayan mucizevi bir şifa kaynağıdır. Halk arasında bilinen adı ise uzun biber veya Tiflis biberidir. Ülkemizde mesir macunu yapımında kullanılan bu ot, eski çağlarda kadınların adet döneminde olan sancılarına iyi geldiği için kullanılmaktaydı.
Osmanlı Devleti zamanında alternatif tıbbın ana kraliçesi olarak bilinmekte ve ilaç yapımında baş rollerde bulunmaktaydı. Şimdi ise dünyanın çeşitli mutfaklarında baharat yerine, özellikle de karabiber niyetine yer almaktadır. Ana vatanı Doğu Hint Adaları olan bitki, 10 cm uzunluğunda, 2 cm genişliğindedir ve görüntüsü de sarmaşığa benzemektedir.
İşte biz de bu yazımızda sizlere, keskin kokusu, iç açıcı görünümü ve saymakla tükenmeyen faydaları ile darülfülfül hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.
Darülfülfül Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
- Özellikle mevsim geçişlerinde yaşadığımız soğuk algınlığı ve grip gibi sağlık sorunlarda bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek virüslere savaş açar. Öte yandan geçmişten beri uygulanan terletme yöntemine katkı sağlar; vücudun ısısını yükselterek ter aracılığı ile toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
- İştahsız çocuk pek çok aileyi üzüyor. İşte bu bitki iştah arttırıcı özelliğiyle biliniyor. Bal ile birlikte tüketildiğinde veya yemeklere yada salatalara ilave edilerek kullanıldığında, bu konuda işlevselliği artıyor.
- Sindirim problemleri hayat standartlarımızı düşürmekte! Gaz, şişkinlik, reflü gibi sorunlarda yine doğanın bu mucizesi karşımıza çıkıyor. Sindirimi zor besinlerin hazmını kolaylaştırarak, gaz sıkışmalarına karşı da rahatlatıcı etki sağlıyor.
- İdrar yolları, mide-bağırsak enfeksiyonları gibi iltihabi durumlarda, söktürücü ve kurutucu etkisiyle biliniyor. Aynı zamanda olası enfeksiyonlara karşı da vücudu daha dirençli bir hale getiriyor.
- Depresyon, anksiyete veya gündelik yaşam şartlarının getirdiği stres gibi psikolojik sorunlarda, sakineştirici etki sağlayarak vücudu ve sinir sistemini gevşetiyor.
- Kronik yorgunluk ya da halsizlikle mücadele etmesinin yanı sıra, cinsel gücü ve performansı arttırarak vücudun hem genel sağlığına hem de üreme mekanizmasının doğru çalışmasına destek oluyor.
- Hepimizin bildiği gibi şeker hastalarının her besini tüketmesi önerilmiyor. Ancak darülfülfül bitkisi insülin metabolizmasına destek olarak, kan şekerini dengeliyor. Ayrıca diyabetin vücutta yaratabileceği olası hasarlara karşı da adeta bir koruyucu kalkan oluyor.
- Vücutta yağ yakımını kolaylaştırması ve termojenik olması nedeniyle, metabolizmayı hızlandırması gibi etkileriyle sağlıklı bir kilo verme sürecinin baş kahramanlarından biri olarak görülüyor. Tabi ki diyet ve egzersiz programlarıyla desteklendiği takdirde!
- Mide üşütmesi diye tabir ettiğimiz durumlarda, sıklıkla karşılaştığımız bulantıyı ve kusmayı engelliyor. Midenin kısa bir süre içinde eski sağlığına kavuşmasında önemli bir rol oynuyor.
Darülfülfül Bitkisini Kimler Kullanamaz?
99 derde deva dediğimiz bu şifa kaynağının, yanlış veya aşırı kullanımı sonucunda, vücutta istenmeyen etkiler gözlenebiliyor. Peki bu bitkiyi kimler dikkatli kullanmalı, bir bakalım…
- Romatizması olan kişiler
- Bağırsak iltihabı ya da bağırsak ile ilgili başka bir hastalığı olanlar
- Egzama ve sedef hastaları
- Hipertansiyon teşhisi konmuş olanlar
- Kalp hastaları
- Damar sertliği bulunanlar
- Alerjik yapıdaki kişiler bu bitkiyi kullanmadan önce, mutlaka bir hekime danışmalı ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmelidir.
Darülfülfül Bitkisi Nasıl Kullanılır?
- Bitkinin meyveleri öğütülüp toz haline getirilerek; çorbalara, salatalara ya da yemeklere baharat şeklinde eklenebilir. Aroması ve kokusu ise tıpkı karabibere benzediğinden, hemen hemen tüm yiyeceklerle birlikte tüketilmesi mümkündür.
- Bu bitkinin, Türkiye’de; hem günümüzde hem de eski çağlarda, mesir macunu yapımında da kullanıldığından bahsetmiştik. Dolayısıyla ilaç niyetine tüketilebilmektedir. Örneğin; ağız kokusu veya diş eti problemlerinde, bir miktar darülfülfül, sabahları aç karnına çiğnendiğinde faydaları gözlemlenecektir.
- Kilo verme amacıyla kullanılacaksa; bitki çaylarının içerisine karıştırılabilir veya darülfülfül bitkisinin tohum kısımları, toz haline getirilip sıcak suda 10 dakika demlendikten sonra, günde 1 fincan tüketilebilir.
- Ayrıca; soğuk kış günlerinde tercih edilen çay; termojenik etkisi sebebiyle vücut ısısını yükselterek, üşümenize engel olacaktır.
- Ses kısıklığı, faranjit ve öksürük gibi problemlerde, boğazı yumuşatarak olumlu yönde etki göstermektedir.
- Bitkinin tadı biraz acımtıraktır. Bu nedenle, genelde bal ile karıştırılarak tüketilmektedir.
- Bir de bu şifalı bitkinin kurutularak yakılması halinde, solunması da ciddi anlamda faydalıdır. Akciğerlerdeki enfeksiyona ve nefes darlığı gibi problemlere karşı iyileştirici yönde etkileri vardır.