Kişisel Bakım

Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur? 4 Adımda Cilt Bakımına Dair Her Şey

“Cilt bakım rutini nasıl oluşturulur?”. Bu soru cilt bakımı yapmaya başlayacak kişilerin aklına gelen ilk sorudur herhalde. Hangi ürün ve içerik ne işe yarıyor, bunları hangi sırayla kullanmalıyım gibi kafalarında birçok bilinmezle buluyorlar kendilerini. Şimdi kafanızdaki bu bilinmezleri en başından başlayarak yavaş yavaş açıklamaya çalışalım.

Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur

1. Doktor kontrolünüzü yaptırın.

Cildinizde istemediğiniz cilt problemleriniz varsa cilt bakım ürünlerine sarılmadan önce bir dermatoloğa görünün. Cildinizde cilt bakım ürünleriyle düzelmeyecek ve medikal müdahale gerektiren bir cilt problemi olabilir. Cilt bakım ürünlerinin maliyetini de düşünürsek bakım ürünleriyle çözülemeyecek bir problem için paranızı çöpe atmış olacaksınız.

doktor kontrolu

Ben Devlet Hastanesi’nden ziyade Araştırma Hastanesi veya özel bir hastaneye gitmenizi tavsiye ederim. Çünkü devlet hastanelerinde yoğunluk sebebiyle detaylı bir cilt taraması yapılamıyor ve daha çok tıbbı müdahale gerektiren hastalara öncelik veriliyor. Özel hastaneleri veya klinikleri seçerken de cilt analiz cihazı bulunan merkezleri seçmeye özen gösterin. Tabi ki, bu benim size naçizane tavsiyem. Hangi hastaneyi istiyorsanız onu seçebilirsiniz. Son karar sizin.

2. Cilt tipinizi öğrenin.

Cilt bakım rutininin en temel öğesi cilt tipini öğrenmektir. Çünkü cilt tipinizi öğrenmeden doğru ürün seçemezsiniz. Bu da cildinizi düzeltmek yerine belki de daha kötü bir duruma getirebilir. Cilt tipinizi evde kendiniz de öğrenebilirsiniz dermatoloğunuza sorarak da öğrenebilirsiniz. Evde nasıl öğrenebilirim diye soranları duyar gibiyim.

Şöyle, sabah uyandığınızda yüzünüzü sadece su ile yıkayın ve bir saat sonra cildinizin durumuna bakın. Eğer cildinizde aşırı bir gerginlik hissediyorsanız kuru ciltlisiniz. Herhangi bir kuruluk veya yağlılık hissetmiyorsanız normal ciltlisiniz. Yüzünüze dokunduğunuzda genel olarak bir yağlılık hissediyorsanız yağlı ciltlisiniz. Alın, burun ve çene bölgeniz  ( T bölgesi ) yağlı, yanaklarınız kuru veya normalse karma ciltlisiniz.

Cilt tipinizin mevsime göre değişiklik gösterebileceğini unutmayın. Bu durum herkes için geçerli değil ama mesela bazı insanların yazın cildi daha yağlıyken kışın daha kuruya dönük olabiliyor. Böyle bir durumda da her mevsimde cildinizin o anki durumuna göre ürün tercih etmeniz gerekiyor. Evde bunları yaptınız ama yine de cilt tipinizden emin olamıyor olabilirsiniz.

Böyle bir durumda da küçük bir cilt analiz cihazı alabilirsiniz. Cildinizin hangi bölgesinde neye ihtiyacı olduğunu, yağ ve nem oranlarını bu cihaz sayesinde daha kolay anlayabilirsiniz.  Anlattıklarım size biraz yorucu gibi gelebilir ama emin olun cildinize ve rutininize alıştıktan sonra bundan keyif almaya başlayacaksınız.

3. Detaylı bir araştırma yapın.

cilt tipi

Cilt bakımı yapmaya karar verdiyseniz ve araştırmaya başlamak istiyorsanız üründen ziyade içerik odaklı bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Eğer hangi içeriğin hangi cilt problemine iyi geldiğini bilirseniz o zaman doğru ürünleri daha kolay seçebilirsiniz ve araştırma yaparken karşılaşabileceğiniz yanlış ürün tavsiyeleri hakkında da daha bilinçli olursunuz.

Aynı zamanda hangi içeriğin hangi yaş itibariyle kullanılabileceği ve özellikle cildi soyucu etkisi olan eksfoliasyon ürünlerini ilk kez kullanılırken hangi dozla başlanması gerektiğine de dikkat etmelisiniz. İçerik ve ürün araştırması cilt bakımına başlarken en uzun süren aşama olabilir. Çünkü kullandığınız ürün veya içerikten memnun kalmayabilirsiniz.

İçerik cildinizle anlaşamayan bir içerik olabilir ve böyle bir durumda da yeni bir içerik arayışınıza girmeniz gerekebilir. Cilt bakım rutini oluşturma biraz deneme ve yanılmaya dayanıyor. Deneye deneye cildinize uygun ürünleri ve içerikleri bulacaksınız. Tabi bu aşamada ürün önerilerine bakarken doğru bilgi paylaşımı yapan site ve kanalları dikkate alarak ürün seçiminizi yapın.

Benim size önereceğim Youtube kanalı “Naturally Serein”. İsminin İngilizce olması sizi yanıltmasın kanalın sahibi bir Türk ve adı da Çisem Çakır. Cilt bakımı ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruların cevabını bu kanalda bulabilirsiniz. Kanalda paylaşılan bilgiler tamamen bilimsel bulgulara dayanan makalelerden ve araştırmalardan alınan bilgiler. Hem ürün önerisi için hem de istediğiniz içerik hakkında bilgi almak için kanala bakabilirsiniz.

4. Cilt bakım rutininizi oluşturun.

rutin olusturma 1536x1024 1

Cilt bakım rutini 3 temel aşamaya dayanır. Bunlar sırasıyla; temizleme, eksfoliasyon ve nemlendirme. Gelin, şimdi bu aşamaları birlikte detaylıca inceleyelim.

Temizleme

Cilt bakım rutininin ilk ve vazgeçilmez aşamasıdır. Makyaj yapsanız da yapmasanız da cildinizi uygun bir temizleyici ile temizlemeniz gerekiyor. Hatta önerilen cilt temizleme tekniği “çift aşamalı temizlik”. Bu tekniğe göre yüzünüzü önce yağ bazlı temizleyici ile sonra da su bazlı temizleyici ile yıkamalısınız.

Önce yağ bazlı temizleyici kullanılmasının sebebi hem makyajı hem de güneş kremini ciltten daha iyi arındırabilmesidir. Yağlı ciltliler için bu aşama imkansız gibi gelebilir ama her cilt tipine uygun bir yağ bazlı temizleyici var. Kendimden örnek verecek olursam ben karma ciltliyim ve Isana markasının yağ bazlı temizleyicisinde çok memnun kaldım.

Ürünün üzerinde kuru ciltliler için yazmasına rağmen karma ve yağlı ciltlilerin de çok rahatlıkla kullanabileceği bir ürün. Yine de ben yağ bazlı temizleyici kullanamam diyorsanız onun yerine makyaj temizleme suyu kullanabilirsiniz.

Unutmayın makyaj yapmasanız bile her gün güneş kremi sürmeniz gerektiği için yüzünüzü su bazlı temizleyici ile yıkamadan önce yağ bazlı temizleyici veya makyaj temizleme suyu kullanın. Çünkü su bazlı temizleyici güneş kremi ve makyajı tek başına arındırmada yetersiz kalıyor. Şimdi temizleme aşamasında kullanılan ürünleri hangi sırayla kullanmamız gerektiğine bakalım. Sırasıyla şu şekilde;

1.Yağ bazlı temizleyici: Es geçilemez

2.Su bazlı temizleyici: Es geçilemez

3.Yıkamabilir maske: Es geçilebilir. Uygulanacaksa haftada en fazla 1-2 kez uygulanmalı.

4.Asidik tonik: Elzem bir ürün değil. Es geçilebilir. Ciltte kalan son kirleri arındırmaya yardımcı oluyor. Kullanacağınız ürünün asidik tonik olarak geçebilmesi için düşük yüzdede asit içermesi gerekiyor. %5 gibi bir oranda asit içeriyorsa eksfoliasyon ürünü kategorisine girer.

Eksfoliasyon

eksfoliasyon

Eksfoliasyon ürünlerinin amacı cildi ölü derilerden arındırmaktır. Problemli, sivilceye meyilli, kırışıklıkların başladığı, mat ve cansız görünen bir cildiniz varsa asit ürünlerini kullanabilirsiniz.  Eksfoliasyon aşamasını cildinizin ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız uygulayın.

Cildinizin ihtiyacı yoksa es geçebilirsiniz. Cildinizin ihtiyacına göre bir rutinde sadece bir asit ürününe yer verin ve bunu sadece haftada 1-2 kez kullanın. Asit ürünlerini kullanırken her gün evde dahi olsanız güneş kremi sürmeye özen gösterin. Güneş kremini düzenli kullanma konusunda kendinize güvenmiyorsanız asit ürünlerini kullanmayın. Eksfoliasyon ürünleri tonik, serum ve krem formunda olabilir.

Bu yüzden kullanacağınız asit ürünü hangi formdaysa rutinde ona uygun yerde kullanın. Mesela krem formundaysa nemlendirme aşamasında uygun yerde kullanın veya tonik formundaysa ama asit düzeyi fazla ise eksfoliasyon aşamasında kullanın gibi. Kafanız biraz karışmış olabilir ama ürünleri kullandıkça hangisini nerede ve nasıl kullanmanız gerektiğini zamanla daha iyi öğreneceksiniz. Şimdi de eksfoliasyon içerikli ürünlerin hangileri olduğuna bakalım.

1.C vitamini ( su bazlı ): Cildiniz mat ve cansız görünüyorsa, sivilce veya güneş kaynaklı cilt lekeleriniz varsa rutininizde C vitaminine yer verebilirsiniz. İlk defa C vitamini kullanıyorsanız % 5-10 gibi düşük orandaki ürünlerle başlayın ve  her gün kullanmayın. Cildiniz alıştıktan sonra her sabah kullanabilirsiniz ve oranı arttırabilirsiniz. Ama ilk defa kullanıyorsanız sadece akşam kullanmaya özen gösterin.

2.BHA: Gözenek, sivilce ve siyah nokta probleminiz varsa rutininize ekleyebilirsiniz. Haftada 1-2 kez ve sadece akşamları kullanmaya dikkat edin.

3.AHA

Nemlendirme

temizleme 1536x1125 1

Cilt bakım rutininin vazgeçilmez bir diğer aşaması da nemlendirme aşamasıdır. Bu aşamada ürünlerin uygulanma sırası yapısı gereğiyle değişiklik gösterebilir. Ürünlerin uygulama sırasını su bazlı olandan daha yoğun yapılı olana doğru yapın. Çünkü bazen ürünler olmaları gereken kıvamda olamayabiliyorlar. Yani essence diye geçen bir ürün serum kıvamında olabilir.

nemlendirici kremler

Böyle bir durumda o ürünü daha yoğun yapıda olduğu için serum yerine kullanmanız gerekir. Su bazlı ürünlerle yoğun yapılı ürünleri emiliminden ayırabilirsiniz. Su bazlı ürünler cilt tarafından daha kolay emilirken yoğun yapılı ürünler daha zor emilir. Şimdi, genel olarak nemlendirme aşamasında kullanılan ürünlerin hangi amaçla kullanıldığına ve  hangi sırayla kullanılması gerektiğine birlikte detaylıca bakalım.

1. Nemlendirici/TonikEssence: Elzem değil. Es geçebilirsiniz. Cildinizde çok kuruluk yaşıyorsanız rutininize ekleyebilirsiniz. Üç üründen birini tercih edin.

2. Serum/Ampoule/Kağıt maske: Elzem değil. İhtiyacınıza göre yoğun nemlendirme, kırışıklık karşıtı veya hassas ciltliyseniz cildinizi sakinleştirmeye yardımcı ürünleri kullanabilirsiniz. Üç üründen birini tercih edin.

3. Göz kremi: Yaşınıza ve cildinizin ihtiyacına uygun içerikteki ürünleri tercih edebilirsiniz. Genç ciltliyseniz ve göz çevrenizde problem yoksa sadece nemlendirme etkili bir ürün kullanabilirsiniz. Daha ileri yaşlardaysanız ve kırışıklıklarınız varsa anti-agıng içerikli ürünleri tercih edebilirsiniz. 25 yaş itibariyle cildinizin ihtiyacına göre göz kremi kullanılması öneriliyor. Yüzünüzde kullandığınız nemlendirici kremi de göz çevrenize deneyebilirsiniz. Yağ bezesi tarzı bir sorunla karşılaşmazsınız ürünü göz çevrenizde de kullanabilirsiniz.

4. YağNemlendirici/Uyku maskesi: Kesinlikle yer vermeniz gereken bir aşama. Üç üründen birini tercih edin. Ama nemlendirme aşamasını kesinlikle atlamayın. Erken yaştan itibaren nemlendirici kullanmak ilerleyen yaşlarda oluşabilecek kırışıklıkları engellemeye yardımcı olur. Tabi 30’lu yaşlarınızdan itibaren bunu anti-aging içerikli ürünler ile de  desteklemeniz gerekebilir. Nemlendiriciyi uygularken sadece yüzünüze değil, boyun ve dekolte bölgenize de uygulamaya da dikkat edin.

5. Güneş Kremi ( Sabah ): Yaz veya kış mevsimi fark etmeksizin güneş kreminizi sürmeden asla evden çıkmayın. Eviniz çok güneş alıyorsa evdeyken de sürmeye özen gösterin. Çünkü güneş kremi hem leke oluşumunu hem de kırışıklık oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Paylaştığım cilt bakım rutinin uzunluğu gözünüzü korkutmasın. Eğer herhangi bir cilt probleminiz yoksa akşamları sadece cildinizi önce yağ bazlı sonra su bazlı temizleyiciyle yıkayın ve nemlendirici sürün. Sabah da sadece su bazlı temizleyici ile yıkayın sonrasında nemlendirici ve güneş kremi sürün. Ürünleri uygularken her ürünün cildiniz tarafından emilebilmesi için 10 dk süre verin ve bu süre geçtikten sonra diğer ürünü uygulayın.

Bu hem ürünlerin istenilen etkiyi vermesini hem de sonrasında yapacağınız makyajın daha güzel görünmesini sağlar. Aslında cilt bakım rutini bu kadar kısa. Akşam 3 , sabah da 4 adımdan oluşuyor. Eğer cilt probleminiz varsa rutininize ihtiyacınıza göre yukarıdaki sıralamayı da dikkate alarak yeni ürünler ekleyebilirsiniz. Rutininize yeni ürün eklerken aynı anda birden fazla yeni ürün eklememeye dikkat edin. Çünkü eğer ürünler cildinizde iritasyona sebep olursa hangi ürünün buna sebep olduğunu anlayamazsınız.

Birden fazla ürün eklemek istiyorsanız da bunu iki hafta arayla yapın. Bir ürünü iki hafta kullanın eğer memnun kalırsanız diğer ürünü de o iki haftadan sonra kullanmaya başlayın. Çünkü ürünlerin cilde alışması ortalama iki haftayı buluyor. Eğer cildinizin ihtiyacı yoksa gereksiz ürün kullanmayın, az ve öz bir rutin yapın. Cildinizi sadece dışarıdan değil içeriden de desteklemeye özen gösterin.

Bol su için ve vitamin değeri yüksek besinler tüketin. Bunların yanında yeterli uyumaya da dikkat edin. Şunu da unutmayın cilt bakımı yapıyor olmanız cildinizin harika görüneceği anlamına gelmez.  Cilt bakımı aceleye gelmez ve bir terapi şeklidir. Sonuca odaklanıp süreçten keyif almayı unutmayın.

Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur Hakkında Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=Kcb7dJKTGkA&pp=ygUdY2lsdCBiYWvEsW0gcnV0aW5pIG9sdcWfdHVybWE%3D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu